Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

''Χριστουγεννιάτικο μάθημα πατριδογνωσίας'' με χορούς, τραγούδια και δρώμενα, από το ''Γεώργιο Βούρο''

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/12/2019 - 08:47

Με μία υπέροχη εκδήλωση, ευχάριστη σε θεάματα και πλούσια σε νοήματα και παράδοση της πατρίδας μας, τίμησε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου "Ο Γεώργιος Βούρος" και τα φετινά Χριστούγεννα, όπως κάθε χρόνο, μαζί με το κοινό και τον κόσμο του, που γέμισε τα καθίσματα απ' άκρη σ' άκρη και στους δύο ορόφους στη μεγάλη αίθουσα.

Η δίωρη μουσικοχορευτική παράσταση του "Γεωργίου Βούρου" που πραγματοποίησαν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στις 6μ.μ. όλα τα παιδικά και εφηβικά πολιτιστικά εργαστήρια ελληνικών παραδοσιακών χορών, καθώς και η χορωδία ενηλίκων του συλλόγου... με παραδοσιακούς χορούς, μουσική, τραγούδια, κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μαζί με εύστοχες δραματοποιήσεις εθίμων, κύλησε ανάλαφρα και απολαυστικά, χαρίζοντας ένα εξαίσιο και εποικοδομητικό σαββατόβραδο στο κοινό της Χίου. 

Όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, με ζωντάνια και κέφι, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με επιτυχία και στο χορό και στα θεατρικά δρώμενα των εθίμων, γεμίζοντας τις καρδιές των παρευρισκομένων με Χριστούγεννα ελληνικά... απ' όλες τις περιοχές της πατρίδας μας!

Η χορωδία ενηλίκων του συλλόγου Λιβαδίων ήταν απολαυστική και άπταιστη.

Με τη μαέστρο Βίνα Αμπανούδη, σταθερή και ανεκτίμητη αξία, με τις πρώτες και τις δεύτερες φωνές της... πλήρως συντονισμένες και καθαρές, τους καλούς και ακριβείς σολίστες της, γυναίκες κι άντρες με το επίκαιρο ενδιαφέρον και ξεχωριστό ρεπερτόριό της και με την άψογη παρουσία της που είχε κι έναν τόσο δα μα αρκετά απαραίτητο θεατρικό τόνο.

Ενθουσιάζοντας στην κυριολεξία το ακροατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση!

Μαζί με το δυναμικό του συλλόγου, στη μουσικοχορευτική παράσταση του Σαββάτου συμμετείχαν τοΠολιτιστικό Σωματείο "Ανεμόεσσα", ο Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου "Γεώργιος Θεοτοκάς", ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και το Χορευτικό Συγκρότημα Βολισσού "Όμηρος" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Συκιάδας".

Όλοι ήταν υπέροχοι και ανεκτίμητοι προσθέτοντας πολύ θετικά, ουσιαστικά και ευχάριστα, με τον τοπικό χαρακτήρα, τη φινέτσα και τα ταλέντα τους, στη μεγάλη και όμορφη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου.

«Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμενό» κατά την έκφραση του λαϊκού βάρδου των αγιοβασιλιάτικων καραβακιών της Χίου, ήταν ο τίτλος της φετινής μουσικοχορευτικής παράστασης και πραγματικά ο σύλλογος το πέτυχε να γεμίσει το Ομήρειο με τον άνεμο, τα χρώματα, τα αρώματα, τους χορούς, τις μουσικές και τα γνήσια ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα του λαού μας, που μοσχομυρίζουν σπιτικό Χριστόψωμο και μελομακάρονα!

Τα μικρά, ζωηρά, σκανταλιάρικα και χαρούμενα καλικαντζαράκια που βγήκαν στη σκηνή κατά την έναρξη της εκδήλωσης...έ κλεψαν την παράσταση!

Οι υπέροχοι χιώτες μουσικοί, που συνόδευσαν τα χορευτικά και τη χορωδία και τόνισαν τα θεατρικά δρώμενα των Χριστουγέννων, έδωσαν και τον όμορφο επίλογο της γιορτής, τραγουδώντας μαζί με τη Χορωδία τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παινέματα Χίου με τη χαρακτηριστική, χαρισματική και αγαπημένη ενορχήστρωση και διάσταση που τους έδωσε ο Παντελής Θαλασσινός!

«Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο απ' τ' αφρισμένα κύμματα χιλιοτραγουδισμένο σε όλους σας ευχόμαστε αγάπη ειρήνη υγεία καλή καρδιά χαμόγελο και Θεία Ευλογία, μηνύματα χαρμόσυνα ηχούνε στους αιθέρες κι ας τα συλλάβουν οι καρδιές για ευτυχισμένες μέρες!»

Κι έτσι, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου, με αναφορά και αναγωγή, στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον, ολοκληρώθηκε σε ένα κλίμα χαράς, προσφέροντας ένα πολύ ουσιαστικό και ανάλαφρο χριστουγεννιάτικο «μάθημα ελληνικής πατριδογνωσίας» πολύ εποικοδομητικό και ευχάριστο!

Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του "Γεωργίου Βούρου" Λουκάς Αμπελιώτης είναι πολύ σημαντικό, να νοιώσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που είναι ο γλυκύς Χριστός της ταπεινής φάτνης, η ουσιαστική και έμπρακτη αγάπη για όλο τον κόσμο και η Ορθοδοξία ως ορθοπραξία στη ζωή και τη σκέψη μας! 

Μίλησε επίσης για τους κατατρεγμένους της γης, που η κοινωνική αδικία και ο ιμπεριαλισμός φροντίζει να έχουμε πάντα πολλούς, συνοδεύοντας την αναφορά του με το ποίημα του εθνικού ποιητή μας Κωστή Παλαμά που λέει ότι, αφού υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν και υποφέρουν «ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου».

Πρόσθεσε ότι είναι ευχής έργον «να φροντίσουμε όλοι μας και εγώ μαζί» για την εσωτερική διακόσμηση της ψυχής μας και των οικογεννειών μας αυτές τις δύο εβδομάδες του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» για μια ουσιαστική διακόσμηση διαρκείας που θα παραμείνει κι όταν σβήσουν τα όμορφα λαμπάκια και τα εφήμερα πολύχρωμα στολίδια των εορτών.

Ο πρόεδρος Λουκάς Αμπελιώτης χαιρέτισε τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και τον εκπρόσωπο της Ταξιαρχίας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που δούλεψαν πάλι άοκνα και με επιτυχημένη αποτελεσματικότητα. Επίσης ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο για την ενίσχυση και την υποστήριξη της εκδήλωσης, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Το προσωπικό του και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό του Δημήτρη Μάντικα για την άψογη και φιλότιμη συνεργασία τους, τους πολλούς χορηγούς από τον εμπορικό κόσμο της Χίου που στήριξαν με χαρά τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του "Γεωργίου Βουρού", τα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση, όλους τους αφανείς ήρωες τις γιορτής, άντρες και γυναίκες κυρίως που φρόντισαν για τα παιδιά που συμμετείχαν στα χορευτικά και τα δρώμενα.

Όλους τους μουσικούς, την υπέροχη Χορωδία με τη Μαέστρο της, τους ακούραστους και καταξιωμένους δασκάλους των χορευτικών τμημάτων και των πολιτιστικών εργαστηρίων του συλλόγου Λιβαδείων, τους συλλόγους που συμμετείχαν στη γιορτή μαζί με τους εκπροσώπους τους, τους δασκάλους και τα παιδιά τους, όλον τον κόσμο που γέμισε το Ομήρειο με χαμόγελα και χειροκροτήματα.

Και φυσικά όλα αυτά τα υπέροχα παιδιά -μικρά και μεγάλα- που με τη ζωντάνια, την όρεξη και το κέφι τους, πραγματοποίησαν με επιτυχία τη φετινή χριστουγεννιάτικη μουσικοχορευτική παράσταση του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου ''Ο Γεώργιος Βούρος''.

Η εκδήλωση παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, τραγούδια της πατρίδας μας συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα, καθώς και έθιμα Χριστουγεννιάτικα του λαού μας, από τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μικρά Ασία, την Ικαρία και φυσικά τη Χίο, αλλά και τη Χίο σε συνάρτηση με τη Μικρά Ασία!

Δ. Ζαφείρης

              

              

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 18:06

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», στα πλαίσια  υλοποίησης εκπαιδευτικών-πολιτιστικών δράσεων της και με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοΐού  υλοποιεί  μια και μόνο εκπαιδευτική δράση στον προαύλιο εξωτερικό  χώρο της με όρους που να διασφαλίζουν αφενός την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου την προστασία της υγείας των πολιτών.

Το θέμα της Mystery Walk: Έγκλημα στη Χίο

πρόκειται για μια δράση για μικρά και μεγάλα παιδιά στη Βιβλιοθήκη Κοραής (προαύλιο) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 7.30 μμ

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, "Με διάφορους γρίφους και μηνύματα, ξεκινώντας από την αυλή της Βιβλιοθήκης Κοραής, θα εξερευνήσουμε την γύρω γειτονιά, ανακαλύπτοντας στοιχεία της ιστορίας της Χίου και παράλληλα θα βρούμε τα κλειδιά ενός μυστηρίου.

Ολοκληρώνοντας τον «περίπατο μυστηρίου» θα χωριστούμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα, με βάση τα στοιχεία που ανακαλύψαμε, θα δημιουργήσει τη δική της αστυνομική ιστορία.

Πρόκειται για μια δράση που ήδη υλοποιείται με επιτυχία στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα στην περιοχή της Πλάκας και διαπιστώνεται  ότι βοηθά στη βιωματική γνώση της ιστορίας.

Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη μορφή του Κοραή και στην εκπαίδευση στη Χίο με την οποία  ο κ. Κωνσταντίνος Στοφόρος ( στη φωτογραφία με την Διευθύντρια και εθελοντές της Βιβλιοθήκης) έχει ασχοληθεί αναλυτικά στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Να μαθαίνω γράμματα» στο οποίο είχε σημαντική συμβολή και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».

Βεβαίως θα αναφερθούμε και σε άλλα ιστορικά θέματα, αλλά και σε μορφές όπως ο Φίλιππος Αργέντης, η Πηνελόπη Δέλτα κ.α.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «κυνήγι θησαυρού», όπου λαμβάνεται υπόψη και η ανάγκη τήρησης αποστάσεων λόγω της πανδημίας.

Στη διάρκεια της έρευνας θα ανακαλύψουμε διάφορα στοιχεία και με αυτά θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το μυστήριο με τα αγαλματάκια με τις φορεσιές της Χίου και να φτιάξουμε αστυνομικές ιστορίες!

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενή προσφορά του κ. Κωνσταντίνου Στοφόρου

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: στη Βιβλιοθήκη, (τηλ. 22710-44246).

Επειδή ο αριθμός των  παιδιών θα είναι αρκετά περιορισμένος ( μόνο 12 άτομα ) λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας .

Κατά την διάρκεια υλοποίησης  της ανωτέρω δράσης τα παιδιά θα πρέπει απαραιτήτως να  έχουν μαζί τους αντισηπτικό, να κάνουν χρήση μάσκας και γαντιών και να τηρούν τις αποστάσεις .Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

           Για το Ε.Σ.                                                       Η Προϊσταμένη

Ο Πρόεδρος Κων/νος Μερούσης                                 Άννα Χαζίρη