Η ιστορία που χάνεται στα Καρδάμυλα

Σάβ, 28/05/2022 - 07:05

«Είναι θέμα χρόνου να γκρεμίσει μια από τις ιστορικότερες πορτάρες των Καρδαμύλων η οποία εκτός των άλλων έχει και μια προβληματική κλήση» αναφέρει σε επιστολή του προς την "Αλήθεια" ο Αλέκος Καραμούζος.

«Σε αυτό το σπίτι το οποίο βρίσκεται στην αρχή της Φουνόπετρας ανήκε σε κάποιον Σπανό και αργότερα σε κάποιον Γιώργη Ασπιώτη.

Εδώ σε αυτό το σπίτι μετά την σφαγή του 22 έμειναν οι Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι μια βδομάδα μετά την λαίλαπα έστειλαν ντελάληδες στα γύρω βουνά και καλούσαν τους δύστυχους Καρδαμυλίτες που είχαν κρυφτεί σε σπηλιές να επιστρέψουν με την εγγύηση ότι θα είναι ασφαλείς.

Στο κάλεσμα πίστεψαν κάπου 100 άτομα εκ των οποίων οι 32 ήταν άνδρες.

Μόλις επέστρεψαν, οι γυναίκες και τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθεροι όχι όμως και οι άνδρες που εγκλείσθηκαν στο ακριβώς απέναντι σπίτι το οποίο ανήκε στον Χατζηισμαϊλη και σήμερα ειναι ιδιοκτησία του Κυρίου Παντελούκα.

Τρείς ημέρες μετά την σύλληψη των ανδρών οι Τούρκοι δολοφόνησαν τους άνδρες και από αυτή την κίνηση η περιοχή πήρε το όνομα φονόπετρα η φουνόπετρα.

Το σπίτι το οποίο σήμερα είναι ερείπιο, εσωτερικά φέρει ημερομηνία κατασκευής 1864. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι το ίδιο με αυτό της σφαγής.

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που δείχνουμε αδιάφοροι ως προς την ιστορία μας.

Εδώ αφήνομε και καταστρέφεται ο μοναδικός πύργος του κάστρου των Καρδαμύλών χωρίς να συγκινείται κανένας, το σπιτι του Σπανού θα δούμε;

Εδώ αφήσαμε και καταστρέφεται το ιστορικό μοναστήρι της Πέρα Παναγιάς το σπίτι του Σπανού θα δούμε»;

 

Σχετικά Άρθρα