Η μαστίχα και η Χίος γιόρτασαν στο Λιθί

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 08/08/2023 - 09:09

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη γιορτή Μαστίχας, τη μεγαλύτερη καλοκαιρινή γιορτή της Μυροβόλου Χίου που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια.

Η γιορτή της Μαστίχας γίνεται κάθε χρόνο σε ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου και έχει ως στόχο την ανάδειξη των Μαστιχοχωρίων και της Μαστίχας, σε μια περίοδο που το νησί φιλοξενεί όχι μόνο τους ντόπιους και τους Χιώτες ομογενείς αλλά και πολλούς ξένους επισκέπτες.

Η εκδήλωση φέτος έγινε στο Μεσαιωνικό χωριό Λιθί με κεντρικό θέμα τα παλιά επαγγέλματα και διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό - Πολιτιστικό Σύλλογο φίλων Λιθίου "Ο Αληθής Λιμήν".

Κάθε πολιτιστικός σύλλογος παρουσίασε ένα παραδοσιακό επάγγελμα αντιπροσωπευτικό του χωριού του. Τα Μεστά παρουσίασαν το επάγγελμα Της Υφάντρας στον αργαλειό, το Πυργί την τέχνη των ξυστών στη διακόσμηση των τοίχων των σπιτιών, η Ελάτα το επάγγελμα του πεταλωτή, τα Αρμόλια το επάγγελμα του αγγειοπλάστη, η Βέσσα το επάγγελμα του Μπακάλη, η Καλαμωτή το επάγγελμα του σαγματοποιού, οι Ολύμποι την τέχνη των υφαντών, τα Πατρικά τη συλλογή και κοπή καπνού και τέλος το Λιθί το επάγγελμα του ψαρά.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα δαιδαλώδη στενά και καλντερίμια του χωριού, να γευτούν ντόπια προϊόντα και χειροποίητα εδέσματα με μαστίχα, όπως λικέρ Μαστίχας, σούμα, λουκούμια μαστίχας και πολλά άλλα που αποτελούν παραδοσιακές συνταγές κάθε χωριού και να ενημερωθούν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Χίου από τα χορευτικά τμήματα των Μαστιχοχωρίων.

 

giorti_mastihas_lithi_2023

Σχετικά Άρθρα