Η οδός Καλοπλύτη με τα… όλα της

Από την ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 11/09/2021 - 18:14

Την είδαμε στην αρχή ως…χείμαρρο και είπαμε να την περπατήσουμε ολόκληρη.

Αναφερόμαστε στην οδό Καλοπλύτη, που είπαμε ξανά πως ήταν χείμαρρος, που σκεπάστηκε και λες και… στοίχειωσε.

Αυτό γιατί σε όλο το μήκος η οδός της η οδός έχει 20 μαγαζιά κλειστά από την αρχή στο Παζάρι μέχρι το τέλος.

Την αρχική της Πλατεία διαδέχεται η ίδια η οδός, που ξεκινάμε άχρωμες πολυκατοικίες, ένα χώρο στάθμευσης, συνεργεία δικύκλων και κλειστά πλέον μαγαζιά στα πρώην Χάνια.

Οι κάποιας ηλικίας συμπολίτες μας Αντώνης Ζανάρας και Νίκος Κουτσουράκης τα θυμούνται, όπως θυμούνται και την λειτουργία της Λαχαναγοράς.

Από παλιά σχέδια, που μας εμπιστεύτηκε η Μαρία Χωρέμη, φαίνεται καθαρά ο χώρος δωρεάς του Γεωργίου Χωρέμη στον Δήμο Χίου για να γίνουν τα Χάνια και η σημείωση ότι από την μία πλευρά τα τότε περιβόλια γειτνίαζαν με τον χείμαρρο Καλοπλύτη.

Μετά είπαμε ο χείμαρρος έγινε υπόγειος, σκεπάστηκε και θυμάται ότι του πήραμε, παίρνοντας μας πίσω, με πλημμύρες, που όπως έχουμε καταγράψει σε ρεπορτάζ, ξεπερνούσαν το ύψος των μαντρότοιχων περιβολιών  στις παρόδους του.

Από τα χαρακτηριστικά της οδού μια παλιά κατοικία στη μέση, που κάποια στιγμή το μπαλκόνι της κάποιον θα…σκοτώσει και οι πολυκατοικίες, που χάσκουν… απειλητικές.

Και όμως η οδός, όπως καλά  θυμούνται οι Μιχάλης Φράσκος και Γιώργης Μαρής, κάποτε έσφυζε από ζωή.

Σήμερα λειτουργεί ως πολυσύχναστος δρόμος της πόλης, ενώ στην παλιά εκβολή του ως…χείμαρρος σχημάτιζε με τις προσχώσεις του βουναλάκια, που έδωσαν την ονομασία της πλατείας… Βουνακίου.

Καταλήγοντας στην οδό Παχνού, σήμερα στην συνείδηση μας λειτουργεί ως συνδετήριος κρίκος της Απλωταριάς με το παζάρι, που και αυτό υπάρχει μόνο κατ’ όνομα.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_kaloplyti

Σχετικά Άρθρα