"Η συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων είναι μια ιεροτελεστία"

Τετ, 15/09/2021 - 06:09

Η Πρεσβυτέρα Κλεοπάτρα Βιττάκη, σύζυγος του Αιδεσιμολογιωτάτου Ιερέα π. Κωνσταντίνου Βιτάκη, εφημερίου του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Χριστού Λιβαδίων, είναι η φιλοξενούμενη του Γιάννη Χονδρέλη, στην εκπομπή “Κατευθυνθήτω” που θα μεταδοθεί από την Αλήθεια ΤV αυτό το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. 

Η Πρεσβυτέρα  απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης και Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης  Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, μιλά για την συνειδητή επιλογή της  να  ενώσει την ζωή της με έναν υποψήφιο κληρικό, για τον σημαντικό ρόλο της πρεσβυτέρας στον 21ο αιώνα, για την ενεργό συμμετοχή της στις δραστηριότητες της ενορίας του συζύγου της και για το εάν απαιτούνται θυσίες στη ζωή μιας πρεσβυτέρας που ταυτόχρονα είναι σύζυγος, μητέρα αλλά και γυναίκα!

Στη συνέχεια αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής που αποφοίτησε, στο τι ακριβώς κάνει ένας διαχειριστής έργων τέχνης και Εκκλησιαστικών κειμηλίων και ποια είναι η σημασία της συντήρησης , στις διαδικασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη της συντήρησης μιας εικόνας και ποιες φθορές μπορεί να συναντήσει ο ειδικός κατά την συντήρησή της.

Εξηγεί την μεθοδολογία που ακολουθείται για την συντήρηση εικόνας και ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν και δίνει τις συμβουλές της για το τι μπορούμε να κάνουμε για την προληπτική συντήρηση μίας εικόνας ή ενός έργου τέχνης. H συντήρηση έργων τέχνης είναι μια υποχρέωση των σημερινών ανθρώπων για την διάσωση αυτού του πολιτισμού για τις μετέπειτα γενιές και η διάσωσή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα