Χίος, Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Ημέρα της Πεντηκοστής...γενέθλιος μέρα της Εκκλησίας μας...γενέθλιος ημέρα του Φ.Ο.Β.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρωτοψάλτη και Μελοποιό Γεώργιο Γέμελο, με ομιλητή τον Διδάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Ηρακλή Μαλανδρίνο
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 16/06/2019 - 18:44

 Την ενενηκοστή-πέμπτη επέτειο της ιδρύσεως του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, που έγινε σαν σήμερα (16 Ιουνίου 2019) την Κυριακή της Πεντήκοστης, τίμησαν στις 11.00 π.μ. αφού Εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, που είναι αντίκρυ στην αίθουσα του πνευματικού Κέντρου, το διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη και οι πάμπολλοι φίλοι (απ' το Βροντάδο και όλη τη Χίο) του εκπολιτιστικού και αγαπημένου αυτού σωματείου, με μια εκδήλωση στην κατάμεστη (παρόντες και οι δυο Βουλευτές Χίου) Πνευματική Εστία Φ.Ο.Β. ''αφιερωμένη στον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Γέμελο ως Διδάσκαλο και Μελοποιό'', για τον οποίο μίλησε αναφερόμενος στη ζωή και το πολύτιμο έργο του, ο Δάσκαλος Ψαλτικής Τέχνης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών Χίου Ηρακλής Μαλανδρινός.

Μετά την ομιλία του ο Ηρακλής Μαλανδρίνος επικεφαλής και μαζί με τον Χορό Ψαλτών Χίου απέδωσε Εκκλησιαστικούς Ύμνους επί της σκηνής του Φ.Ο.Β. Παράλληλα με την εκδήλωση στην αίθουσα, στην αυλή του πνευματικού κέντρου λειτούργησε Έκθεση έργων (της περιόδου 2018-2019) των Εργαστηρίων ''Ευ ζην'' του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, που κίνησε το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν, ομόρφηνε τη γιορτή και πρόσθεσε στο...ευ ζην της εκδήλωσης και της επετείου.

 Την ημέρα της Πεντηκοστής...που είναι μεγάλη Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης (από πολλούς θεωρείται και η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας) εις ανάμνησιν της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και εορτάζεται πενήντα μέρες μετά το Πάσχα πάντα Κυριακή... επέλεξαν (πολύ σωστά και συμβολικά) οι εμπνευσμένοι φιλοπρόοδοι και πνευματικοί πρωτεργάτες του Φ.Ο.Β.για να υπογράψουν την Ιδρυτική Πράξη του Σωματείου το 1924, που από τότε μέχρι σήμερα μεταλαμπαδεύει το φως του πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις (από τον αθλητισμό και τη λογοτεχνία μέχρι τη μουσική και τα κοινωνικά και θεολογικά θέματα). Είκοσι Βρονταδούσοι με όρεξη, ορμή και προσωπική εργασία και αφοσίωση δημιούργησαν τότε την πρώτη πνευματική εστία του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου αγοράζοντας βιβλία (εξ' Αθηνών) έναντι αντιτίμου 2000 δραχμών και στοιχειοθέτησαν την πρώτη Βιβλιοθήκη του Φ.Ο.Β. στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου.

Πολύ σωστά και ο σημερινός Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, σκέφθηκαν να τιμήσουν τη γενέθλιο ημέρα του σωματείου, με ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο και εξαιρετικό Πρωτοψάλτη, Διδάσκαλο και Μελοποιό Γεώργιο Γέμελο (Κουτουβό), που ενέπνευσε πολλούς νέους στην εποχή του-οι οποίοι μαθήτευσαν δίπλα του, ενδυνάμωσε την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στο νησί και τη διδασκαλία της...ο κόσμος έσπευδε (από πολύ μακριά) να έρθει στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου για να τον ακούσει να ψάλλει...και άφησε ανεξίτηλη τη ''σφραγίδα'' του, ζωντανή...μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ηρακλής Μαλανδρίνος (Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών της Χίου) στην πλούσια και εμπεριστατωμένη ομιλία του που άγγιξε πολλές πτυχές, της ζωής, της προσωπικότητας και του έργου του Πρωτοψάλτη Διδασκάλου και Μελοποιού Γεωργίου Γέμελου, τόνισε ότι ήταν εξαίρετος τεχνίτης με υπέροχη φωνή και φρόντιζε συνέχεια να μαθαίνει και να εξελίσσεται προς το καλύτερο ακατάπαυστα! Πρόσθεσε ότι ήταν ιψήφωνος κάτι που πέρασε και στις μελωδίες που δημιούργησε και έγραψε προσθέτοντας στην Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική. Το σύνηθες ισοκράτημα στους ύμνους του είναι στον μουσικό φθόγκο ''Κε'', που είναι υψηλή τονικότητα...και σπανίως οι μελωδίες του βυθίζονταν σε χαμηλές νότες. Μίλησε και για τα απαράμιλλα σε τέχνη, στοχασμό και χιούμορ, χρονογραφήματα του Γεωργίου Γέμελου (ο Κουτουβός όπως τον ήξεραν στο Βροντάδο) που δημοσιεύθηκαν σε πολλά Βρονταδουσιακά έντυπα. Ο Ηρακλής Μαλανδρίνος πρότεινε τέλος, να δοθεί το όνομά του σε κάποιον κεντρικό δρόμο του Βροντάδου που θα ονομαστεί Οδός Γεωργίου Γέμελου του Χίου, πράγμα που το καλοδέχτηκε και ο κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.Μεταξύ άλλων ο Πολύδωρος Στείρος, στον επίλογο της εκδήλωσης, ευχαρίστησε και τους δύο Βουλευτές, αλλά και πολλούς εκλεγμένους από τον Δήμο (Κοινότητα) Βροντάδου για την παρουσία τους και την στήριξή τους και συμπλήρωσε ότι ευελπιστεί πως θα παρουσιάσουν θετικές πρωτοβουλίες για το Βροντάδο και τις ανάγκες του ''χωρίς να χρειάζεται να χτυπάμε εμείς συνέχεια την πόρτα''!

 Την όμορφη εκδήλωση ολοκλήρωσε η μικρή και απέρριτη, μα πολύ ζωντανή, ομιλία της ανιψιάς του Γεωργίου Γέμελου (Κουτουβός), Αγλαϊας Καλλίτση-Τζίνη, που τόνισε πόσο ευαίσθητος, πρόσχαρος και φιλόστοργος άνθρωπος ήταν. ''Μου έχουν μείνει αξέχαστες εκείνες οι ατελείωτες βόλτες-περίπατοι που κάναμε μαζί όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι...πάντα στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου, που τόσο πολύ αγαπούσε...''.

Δημήτρης Ζαφείρης

   

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα*
Δευ, 14/10/2019 - 11:29

Τα Εύθυμα της βεγγέρας. Διηγήματα η εργογραφική αυτή δουλειά της κας Αργυρώς Ζαννίκου-Ψώρα, γραμμένα με κυρίαρχο όπλο το μεγάλο ενδιαφέρον της συγγραφέας μας για παλιές ιστορίες του γενέθλιου τόπου της, της Χίου και με το προσωπικό της χιούμορ που την έκαναν να επιλέξει για δημοσίευση αστείες ιστορίες, ιστορίες με σάτυρα κι όχι μόνο….

Κινούμενη, λοιπόν με αυθορμητισμό και διάθεση να μας φτιάξει το κέφι παρουσιάζει μια σειρά ιστοριών που χρόνο διεξαγωγής τους έχουν τον 19ο αιώνα με κάποιες εξαιρέσεις όπου και περνάμε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Αυτή και μόνο η «ιστορική» τοποθέτηση των γεγονότων σε τόσο μακρινούς χρόνους δίνει ιδιαίτερη αξία στο καλαίσθητο βιβλίο της κ. Α. Ζ. Ψώρα γιατί ο νεότερος αναγνώστης μαθαίνει μέσα από σατυρικές ιστορίες πολλά από τα ήθη, έθιμα και κρατούσες κοινωνικές συνθήκες εκείνης της ‘άγνωστης’ σχεδόν εποχής.

Πετυχημένη σάτυρα, γραφή απλή και καθημερινή με έντονη την παρουσία ντοπιολαλιάς. Το κάθε ένα διήγημα της έχει την δική του προσωπικότητα, αφήνει στον αναγνώστη -με την καλή περιγραφική ικανότητα της γράφουσας-, μια εικόνα από ένα παρελθόν πολύ μακρινό αλλά ταυτόχρονα αγαπητό λόγω της ‘ανθρωπιάς’ που εκείνα τα χρόνια υπήρχε στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το τελευταίο διήγημα του βιβλίου: «Ο πετράς, ο χτίστης μαστρο-Δημήτρης» είναι αυτοβιογραφικό αναφερόμενο σε οικογενειακά της πρόσωπα και στην ίδια, άρα και -χρονικά- το πιο σύγχρονο.

‘Βεγγέρα’ αποκαλούσαν στην Χίο τις συγκεντρώσεις τα βράδια στα σπίτια για κουβεντούλα κλπ τις εποχές εκείνες που ακόμη δεν υπήρχαν τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις κλπ. Σε αυτές διασκέδασαν οι συγκεντρωμένοι με αστεία ανέκδοτα, παραμύθια, χαρούμενες ιστορίες .κλπ. Όλα αυτά αρέσανε στην συγγραφέα που ζητούσε από κοριτσάκι από τα μεγαλύτερα σε ηλικία συγγενικά της πρόσωπα να της λένε τέτοιες ιστορίες. Τις κατέγραψε και μας τις παραδίδει. Μας παραδίδει μια «άγνωστη» παλιά Χίο του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, μια Χίο που λόγω των χρονικών ορίων δράσης των διηγημάτων πολλοί όχι μόνο δεν γνωρίζουν αλλά δεν θα μπορούσαν καν να την φανταστούν.

Χρονογραφήματα λογοτεχνίζοντος ύφους θα χαρακτήριζα αρκετά από αυτά τα 20 διηγήματα, ενώ η συγγραφέας τα κατέταξε όλα στην κατηγορία του διηγήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι όλα μα όλα τα γραπτά της γραμμένα με αρκετές αξιώσεις.

Η Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα με αρκετά καλή μόρφωση και ενδιαφέρουσα επαγγελματική σταδιοδρομία διακρίνεται για την έντονη δράση της στα κοινωνικά και στο χώρο των γραμμάτων όπου έχει βραβευτεί για ποιητική της συλλογή και έχει δράση στο χώρο του ραδιοφώνου ενώ τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Ευχαριστώ».

Την ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή της στα πολιτιστικά της Χίου και για την ευκαιρία που μου έδωσε να απολαύσω το εξαιρετικό της παρόν βιβλίο.

Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα

Τα εύθυμα της βεγγέρας

Σ.167

Εκδόσεις Άλφα Πι / Ροδοκανάκη 7/ Χίος.

 

*Η Τ. Γαϊλα είναι αρθρογράφος - ερευνήτρια