Και τι είν’ ωρέ ο θάνατος μπρός στην ασυμμετρία;

Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 15/02/2021 - 19:12

Και μόνο ο τίτλος της ποιητικής συλλογής μαρτυρά τον… δράστη Κώστα Μαρδά.

Το ωρέ παραπέμπει ιστορικά στο ’21, έχει μέσα του ένα ηρωϊσμό, μια λεβεντιά, ο θάνατος είναι το τέλος, αλλά τι είναι το τέλος μπροστά στην έλλειψη του μέτρου;

Το έχουμε σκεφθεί;

Αν όχι το έχει σκεφθεί ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος, συγγραφέας αλλά πρωτίστως… ποιητής κι’ ας τον ξέρουν ελάχιστοι με αυτή του την ιδιότητα.

Η πρόταση «και τι είν’ ωρέ ο θάνατος μπρός στην ασυμμετρία»; Είναι ο τίτλος της τελευταίας του ποιητικής συλλογής, των εκδόσεων Καμπύλη, σε πρόλογο του Ελευθέριου Ανευλαβή, που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δημιουργός αεί, ανοικτών οριζόντων, ο Κώστας Μαρδάς καταθέτει τη γλωσσοψυχή του, με τη συμμετρία του στίχου του, σ’ έναν κόσμο ασύμμετρο, όπου «τα χέρια πλένουν μ’ αίματα / κι οι άλλοι με τις κολόνιες».

Αν και για το περιεχόμενο προδιαθέτει το πρώτο επίμετρο, πριν αρχίζει κανείς να διαβάζει το βιβλίο.

«Ιδέες, άνθρωποι, Θεοί, κυκλοφορούν με μάσκες».

Θα θέλαμε να κλείσουμε την αναφορά, στο νέο ποιητικό δημιούργημα του συμπατριώτη μας, με τον επίλογο του γιατρού, λογοτέχνη και μεταφραστής του Τζέιμς Τζόυς, Ελευθέριου Ανευλαβή.

«Κώστας Μαρδάς, ποιητής στίχων για θεούς και ανθρώπους, δημοσιογράφος της αλήθειας, ασυμβίβαστος συγγραφέας και ιστορικός.

Έρρωσο Κώστα Μαρδά. Και ευδαιμόνει. Να λυσσάνε οι δαιμόνοι».

Και επειδή μιλάμε για ποίηση και δεν χρειάζονται πολλά λόγια, σας καλούμε σε κάτι απλό.

Να διαβάσετε στις ένθετες φωτογραφίες που ακολουθούν μερικές σελίδες του βιβλίου.

 

Σχετικά Άρθρα