''Κόκκινη κλωστή δεμένη σ' ένα... μύλο τυλιγμένη'' 

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στους Μύλους του Βροντάδου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 24/12/2018 - 06:59

 Ένα όμορφο παραμύθι από τη λαϊκή μας παράδοση, με την ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα διήγηση της Στέλλας Τσιροπινά (Φιλόλογος-Συγγραφέας) , για τον Γιαννάκη τον Μπιλιμέ και το αλογατάκι του, που γεννηθήκανε μαζί από τις φέτες και τις φλούδες ενός μαγικού πορτοκαλιού, έζησαν οι μικροί μας φίλοι καθισμένοι σε κύκλο, εκεί που αλέθανε τα παλιά τα χρόνια οι Μυλωνάδες τ' αλέυρι. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το παραμύθι που τους διηγήθηκε η Στέλλα Τσιροπινά, συμμετείχαν με ερωτήσεις, έκαναν τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τους, πήραν τα βιβλία και τα δωράκια τους στο τέλος μετά από κλήρωση(το βιβλίο της Στέλλας Τσιροπινά ''Με την ανέμη των παραμυθιών, από τη Θράκη και το Αιγαίο έως την Κύπρο'') και έκαναν ουρά μετά το τέλος του παραμυθιού για το face-painting με Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ, που φιλοτέχνησε στα προσωπάκια τους η νεαρή Εκπαιδευτικός Σταματία Μαυρίκου. Ήταν μια Χριστουγενιάτικη γιορτή, με ομορφιά κι απλότητα, που πολύ το χάρηκαν μικροί και μεγάλοι. Στο προαύλιο του Μύλου, υπήρχαν γλυκά και κεράσματα και ο κόσμος διασκέδασε με μουσική και τραγούδια. Η Λαμπρινή Κάμπουρα στο κανονάκι και στο τραγούδι, μαζί με τον Αντώνη Τουλιδάκη στο βιολί και το Δημήτρη Κοντό στο λαούτο, κράτησαν συντροφιά στους επισκέπτες του Μύλου, μεταξύ άλλων και του Δημάρχου Χίου Μ. Βουρνού, με κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα και Μικρασιατικά τραγούδια.  

                Άυτά, τα πολύ ωραία, έγιναν την Κυριακή στις 7 μ.μ. 23 Δεκεμβρίου 2018, στο πατάρι του ανατολικού Μύλου στο Βροντάδο που στολίστηκε, φωτίστηκε ''κι έβαλε τα καλά του" γιατί συμμετέχει φέτος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για τα Χριστούγεννα και θα περάσουν από κει κι άλλες παραμυθούδες αυτές τις μέρες κι άλλοι τραγουδιστάδες, μα και τα Βαποράκια το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ενώ παράλληλα όλο αυτό το δεκαπενθήμερο των εορτών φιλοξενεί -έκθεση Καλλιτεχνών με ευφυέστατες δημιουργίες και μπορεί κανείς να αγοράσει από 'κει τα δωράκια του για τα Χριστούγεννα. Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην Έκθεση είναι οι: Άννα Φλάμου-Κανάρη, Δέσποινα Καλαγκιά, Μαρία Παληού-Μπαχά, Αγγελική Νικήτα, Θεοδώρα Παπαζή, Πολυξένη Φραγκάκη, Άννα Πουλάκη, Αργυρώ Φλάμου και Καλλιόπη Κοσμά.

              Η Ντέπη Στουπάκη (λαλίστατη και πολύ τηλεοπτική) που επισκέφθηκε την έκθεση των Καλλιτεχνών μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV για τα ωραία εκθέματα και τις καλλιτέχνιδες. Η μικρή Μαρκέλλα μας μίλησε για το παραμύθι που παρακολούθησε και μας έδειξε το Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ που ζωγράφισε η Σταματία Μαυρίκου στο προσωπάκι της, ενώ όλα τα παιδιά έστειλαν τηλεοπτικά ''χρόνια πολλά!'' σε όλο τον κόσμο.

               Με τη διήγηση του παραμυθιού που δημιούργησε μια μια γλυκειά, Χριστουγενιάτικη, σπιτική ατμόσφαιρα ζεστασιάς και φαντασίας, αναδύθηκαν και κάμποσα χρήσιμα συμπεράσματα...γιατί λέει κάποια στιγμή το αλογάκι στο Βασιλόπουλο...''στάσου...με αυτά τα ολόχρυσα τα ρούχα που φοράς, δε θα τα καταφέρεις να τονε γνωρίσεις τον κόσμο, γι' αυτό πρέπει να τα αλλάξεις και να βάλεις παλιόρουχα για να μη σου φέρονται οι άνθρωποι ψεύτικα...''.

               '' Ούτε εγώ ήμουν εκεί...ούτε εσείς να το πιστέψετε.''

  

kokkini_klosti_demeni_s_ena_mylo_tyligmeni

Σχετικά Άρθρα