Χίος, Δευτέρα 6 Απριλίου

Κυκλοφόρησαν "Οι Μηνιώτες στην Κατοχή"

Γράφει ο Γιάννης Παληός
Πέμ, 08/11/2018 - 16:07

Το βιβλίο «Οι Μηνιώτες στην Κατοχή- Αντίσταση στο Αιγαίο 1941-1944» είναι οι αναμνήσεις και τα βιώματα του Γιώργη Μηνιώτη, (τα είχε γραμμένα σ' ένα χοντρό τετράδιο) για την δράση του πατέρα του κατά τα πέτρινα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944).

Πληθώρα στοιχείων δίνονται μέσα απ' αυτές τις διηγήσεις, που όσο και αναναπόφευκτα χρωματίζονται από την υποκειμενικότητα του συγγραφέα, αφορούν γεγονότα ιστορικά.

Και οποιαδήποτε πληροφορία, οποιαδήποτε προσωπική ιστορία για την περίοδο εκείνη που σημάδεψε πατρίδες και τόπους, είναι πολύτιμη και σπουδαία, η καταγραφή της βοηθά στην μελέτη της γενικότερης ιστορίας μας και χρέος μας είναι η κοινοποίησή της.

Τα απομνημονεύματα αυτά, λοιπόν, διασώζουν σκηνές της μικροϊστορίας, που θα χάνονταν, γι’ αυτό οι γενικές ιστορικές αναφορές πρέπει να διαβάζονται με επιείκεια, και μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα. Έτσι μπορούμε να πάρουμε τοις μετρητοίς την πρόταση με την οποία ξεκινάει την αφήγησή του: «Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι αληθινή»...  (Γ.Π.)

Είναι ένα διπλό χρέος για μένα η έκδοση του βιβλίου αυτού, που πραγματοποιείται με καθυστέρηση πέντε χρόνων.

Πρώτα για το περιεχόμενο του, «Οι Μηνιώτες στην Κατοχή» είναι οι αναμνήσεις και τα βιώματα του Γιώργη Μηνιώτη για την δράση του πατέρα του, κατά τα πέτρινα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944).

Με σκέψεις όμοιες με αυτές, ο αδελφός μου Αντώνης, άρχισε να δουλεύει το βιβλίο τούτο, χρόνια πριν, θεωρώντας καθήκον την έκδοσή του. Ήταν το τελευταίο βιβλίο που δούλεψε και ολοκλήρωσε, μα δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο.

Και αν, από τότε μέχρι σήμερα, έχει περάσει μεγάλο διάστημα, είναι γιατί οι συνθήκες και οι χρονικές συγκυρίες δεν μας επέτρεψαν την έκδοσή του.

Χρέος, λοιπόν, η πραγματοποίηση της έκδοσης αυτής, όπως επιθυμούσε ο Αντώνης, που πίστεψε στην σπουδαιότητά της, με όλη την ευαισθησία και την αγάπη που τον χαρακτήριζαν για κάθε τι που αφορούσε το νησί μας και τους ανθρώπους του.

Στην μνήμη του αδελφού μου Αντώνη και στη μνήμη όλων των απόντων που σχετίζονται μ' αυτό το βιβλίο, αφιερώνεται η έκδοση αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/04/2020 - 07:34

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνει η δίωρη μουσική εκπομπή του Απριλίου που εντάσσεται στις «Ανθρώπινες Διαδρομές» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 7 και σε επανάληψη στις 11 και στις 3.00 μ.μ. της Τετάρτης στην Αλήθεια ΤV.

Πρωταγωνιστές της ο Γιώργος Μισετζής και η Μαρία Καλαγκιά που μιλούν για το Ωδείο Αιγέας (33 χρόνια δράσης) και αποδίδουν κατανυκτικά αγαπημένα τραγούδια του Θεοδωράκη που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.

anthropines_diadromes_me_ton_giorgo_misetzi_kai_tin_maria_kalagkia