Χίος, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Κυριακή των Βαΐων στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Παρ, 23/03/2018 - 15:40
φωτο αρχείου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο Προοδευτικός Σύλλογος Καλαμωτής οργανώνουν πασχαλινές δράσεις για παιδιά, την Κυριακή 1 Απριλίου 12.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Συγκεκριμένα, οι μικροί φίλοι ηλικίας 6 έως 9 ετών χρησιμοποιώντας απλά υλικά και φαντασία, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη λαμπάδα τους, ενώ τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών θα κατασκευάσουν πασχαλινά χάρτινα φαναράκια.

 

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/02/2020 - 06:56

Έχω πει ότι δεν θα ξαναγράψω για το λαθρομεταναστευτικό... αλλά οι χθεσινές νέες Κυβερνητικές αποφάσεις για αναστολή της επίταξης για μία εβδομάδα, μου προκάλεσαν εκτός από αγανάκτιση και γέλια για την παλινωδία όλων των πολιτικών και μου ήρθε στο μυαλό του Κουτρούλη ο γάμος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Γι'αυτό θα σας κάνω να γελάσετε με έναν πραγματικό γάμο, που έγινε πριν πολλά χρόνια σε χωριό της βορειοανατολικής Χίου και το καλούνε και οι αποκριάτικες μέρες μιας και έρχεται σε τρείς μέρες η Τσικνοπέμπτη με γλέντι φαγοπότι και διασκέδαση !

Αφού έγινε ο ο γάμος με κλαρίνα και βιολιά μετά τις χαιρετούρες στην εκκλησία μαζεύτηκε όλο το χωριό στην αυλή του σπιτιού της νύφης όπου θα ήταν και το σπίτι του νιόπαντρου ζευγαριού... για φαγοπότι ποτά με χορό και τραγούδι προς τιμή της νύφης με το σχετικό κόλλημα χρημάτων στά όργανα μουσικής. ! Τότε έως και τα τελευταία χρόνια αυτή ήταν η αμοιβή των μουσικών .

Οι καλές συμπεθέρες που ήταν και φιλενάδες βλέποντας ότι το ζευγάρι είχε εξαντληθεί από τον χορό πήραν τους νεόνυμφους και τους ανέβασαν συνοδεία στον πάνω όροφο του σπιτιού από τις εσωτερικές σκάλες, τους πήγαν στο υπνοδωμάτιο και τους ευχήθηκαν καλούς απογόνους και να περάσουν καλά . Τα χρόνια εκείνα τα κρεβάτια ήταν δύο τριπόδια και πάνω χοντρές τάβλες και έστρωναν το στρώμα, που φυσικά την εποχή εκείνη ήταν πολύ λεπτό όπως τα σημερινά παπλώματα.

Η νύφη άρχισε σιγά σιγά να βγάζει το νυφικό της μετά το μισοφόρι, το μπούστο...και είχε απομείνει μόνο με το βρακί της... Άντε... λέει του γαμπρού βγάλε κι' εσύ τα ρούχα σου...  αλλά ο γαμπρός βλέποντας την γυναίκα του να γδύνεται είχε πυρώσει και η παντιέρα σηκώθηκε στα ύψη !

Η νύφη έβγαλε και το βρακί της και ξάπλωσε στο κρεβάτι και περίμενε όπως την είχε ερμηνεύσει η μάνα της. Ο γαμπρός  βλέποντας την... βιαστικά... βιαστικά... γρήγορα.. γρήγορα και μάνι...μάνι πετά όλα τα ρούχα του και ορμά τρέχοντας να φθάσει στα επουράνια.... Πατάει όμως στην άκρη της τάβλας και με την φόρα που είχε πάρει σηκώνεται η τάβλα την τρώει μέσ'τα μπούτρα του,τον παίρνουν τα αίματα, είδε τον ουρανό σφοντίλι με τ 'άστρα και πέφτει λιπόθυμος μέσα στα μπούτια της νύφης γεμάτος αίματα η μούρη του ! Η νύφη κατατρόμαξε και έβαλε τις φωνές και ζητούσε βοήθεια.... Αναψοκοκκινισμενένες οι συμπεθέρες έτρεξαν να δούνε τι συμβαίνει, αλλά μόλις αντικρίζουν το θέαμα η μάνα του γαμπρού περιχαρής λέει...ΑΧΟΥ... ΑΧΟΥ.... κόρη ΜΟΥ ...του πατέρα του έμοιασε...που ρουφούσε την σούπα με λαιμαργία και στο τέλος έγλειφε και το ΓΑΒΑΘΙ.... Θα καλοπεράσεις... Θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη μέσ' την τρελή χαρά!

Χαμογελάτε κάνει καλό στην υγεία ! Άντε καλή διασκέδαση την Τσικνοπέμπτη και καλά κρασιά !

Καλό ξημέρωμα ! Χίος 18 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης