Με αφορμή το ‘21: «Δια Βίου Μάθηση - Από το 1821 στο μέλλον»

Δευ, 25/10/2021 - 07:32

Στα πλαίσια της σειράς εκπομπών στην Αλήθεια ΤV με τίτλο "Με αφορμή το '21", την παρουσιάζει ο Παύλος Καλογεράκης, προσκεκλημένος αυτή την Τετάρτη 27/10/21 (ώρα 8μ.μ. και σε επανάληψη 12 τα μεσάνυχτα), είναι ο Αδαμάντιος Παπασταμάτης, ο οποίος διετέλεσε σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  

Μεταξύ τους συζητούν για την ανάγκη και την αξία της Δια Βίου Μάθησης.

Παρά το ότι ως επιστημονικός όρος παρουσιάστηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η Δια Βίου Μάθηση, κυρίως για τα χειρονακτικά επαγγέλματα, ήταν από την αρχή του νεοελληνικού κράτους κυρίαρχη διαδικασία αφού παραγιός σήμαινε μαθητής του αφεντικού στο επάγγελμα που διάλεξε.

Ειδικότερα στη συζήτηση γίνεται αναφορά στον Καποδίστρια και τον Κοραή και τις προσπάθειές τους για την στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Για την εκπαίδευση στον χώρο της εργασίας η οποία διαχρονικά αναδεικνύεται ως  αναντικατάστατη σε κάθε περίπτωση και για όλα τα επαγγέλματα.

Η διαρκής επιμόρφωση και η αναζήτηση των νέων και καινοτόμων επαγγελματικών διαδικασιών αλλά και η γνώση των νέων δρόμων κάθε επιστήμης αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα βελτίωσης.

Κάτι, που για τους έλληνες εμπόρους και καραβοκύρηδες αποτελούσε από  πάντα, αιώνες τώρα, την ουσία της επαγγελματικής ζωής τους. Τέλος, γίνεται αναφορά στην ανθρωπιστική θεώρηση της  Δια Βίου Μάθησης και στην συμβολή της στην ανάπτυξη δημοκρατικών προσωπικοτήτων.

Να σημειωθεί ότι η εκπομπή παρουσιάζεται σε επανάληψη την επόμενη ημέρα Πέμπτη 28/9/21 την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στις 4 μ.μ.

 

Σχετικά Άρθρα