
Μετά από πρόσκληση του Χορού Ψαλτών Χίου με την ευκαιρία συμπλήρωσης δύο ετών λειτουργίας του, ο Άρχων Μελωδός Αθανάσιος Βουγιουκλής θα μιλήσει και θα ψάλει στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 6:30μμ.
Ο Αθανάσιος Βουγιουκλής γεννήθηκε το 1958 στην Ξάνθη όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σε ηλικία 17 ετών πήρε τα πρώτα του µαθήµατα στην Βυζαντινή µουσική από τον τότε πρωτοψάλτη ΞΑΝΘΗΣ και ικανότατο θεωρητικό της µουσικής Παντελή Σαµακοβίδη, πλησίον του οποίου ησκήθη θεωρητικώς και πρακτικώς επί τριετίαν. Αργότερα ευρισκόµενος για σπουδές στην Θεσσαλονίκη, ευτύχισε να παρακολουθήσει από κοντά τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο, το µεγαλοπρεπές, σεµνό και κατανυκτικό ύφος του οποίου τον συνεκίνησε και επηρέασε βαθύτατα και καταλυτικά όσον αφορά την µετέπειτα ιεροψαλτική του πορεία. Συγχρόνως επηρεάσθηκε παίρνοντας στοιχεία και από τους άλλους δύο µεγάλους Άρχοντες πρωτοψάλτες Θρασύβουλο Στανίτσα και Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, διαµορφώνοντας έτσι ολοκληρωµένα πλέον την ιεροψαλτική του φυσιογνωµία και προσωπικότητα.
Από το 1978 αρχίζει ουσιαστικά η ιεροψαλτική του καριέρα. Έχει ψάλλει µέχρι στιγµής ως πρωτοψάλτης στους εξής ναούς:
• 1978-1982 Ιερό Ναό Αγίου ∆ηµητρίου Κιµµερίων Ξάνθης
• 1983-1984 Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Άµφισσας
• 1985-1995 Ιερό Ναό Παµµεγίστων Ταξιαρχών Περιστερίου (Μάσχα)
και από τον Μάρτιο του 1995 µέχρι και τον Αύγουστο του 2001 πρωτοψάλτης του
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΕΡΟΥ Ι∆ΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ. Από το 2001 µέχρι και
σήµερα ψάλλει στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς.
Την τριετία 1993-1995 διετέλεσε χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας Χαλανδρίου, µε την οποία έδωσε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις σε Αθήνα και επαρχία κάνοντας επίσης και πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκποµπές µε αντικείµενο την Βυζαντινή Μουσική. Έχει συνεργασθεί επί σειρά ετών µε τον καθηγητή Μουσικολογίας του Παν/µίου Αθηνών κ.
Γρηγόριο Στάθη, µετέχοντας πρωταγωνιστικά στον Πανεπιστηµιακό χορό Ψαλτών «Οι µαΐστορες της ψαλτικής τέχνης» υπό τον κ. Γρηγόριο Στάθη. Του χορού αυτού τυγχάνει και ιδρυτικό µέλος.
Με τον χορό αυτό δόθηκαν συναυλίες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, Αµερική, Αυστραλία, Ελλαδικό χώρο, καθώς επίσης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγχρόνως ηχογραφήθηκε και µια σειρά από άλµπουµ, µε συνθέσεις µεγάλων κλασσικών βυζαντινών και µεταβυζαντινών δηµιουργών.
Έχει συνεργασθεί επίσης και µε τον Μακαριστό Άρχοντα µουσικοδιδάσκαλο Γεώργιο Τσατσαρώνη, συµµετέχοντας ενεργά επί σειρά ετών στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της «Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών» υπό τον Γεώργιο Τσατσαρώνη.Έχει ψάλλει προσκαλούµενος στα πλαίσια διαφόρων εκκλησιαστικών εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι µόνιµος καθηγητής της Βυζαντινής µουσικής στην ∆ευτεροβάθµια Εκκλησιαστική εκπαίδευση και διδάσκει σήµερα στο Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυµνάσιο Φλώρινας. Είναι κάτοχος ∆ιπλώµατος µουσικοδιδασκάλου µε άριστα και πρώτο βραβείο από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Επίσης έχει και το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής µε άριστα από το ίδιο Ωδείο. Έχει τιµηθεί µε Πατριαρχικά Πιττάκια για τις εκδόσεις του από τον ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ. Έχει λάβει πολλές επιστολές ευαρέσκειας και αναγνωρίσεως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την Αρχιεπισκοπή Αµερικής, καθώς επίσης και προσωπικά από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο για την προσφορά του στην Βυζαντινή Μουσική. Έχει τιµηθεί επίσης επανειληµµένα από τον «Σύλλογο Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής» για την προσφορά του στην θεία τέχνη. Έχει συγγράψει και εκδώσει µέχρι στιγµής τα κάτωθι έργα:
1. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ, ΑΘΗΝΑ 1998
2. Ι∆ΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΨΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΕΝ ΤΩ ΙΕΡΩ ΝΑΩ ΤΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΤΗΝΟΣ 2000
3. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ, ΦΛΩΡΙΝΑ 2001
4. Έχει επιµεληθεί επίσης της πεντατόµου πολυσυλλεκτικής µουσικής εργασίας υπό τον τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ» αποτελουµένης εκ 5.000 σελίδων. Είναι µια µουσική συλλογή µε µεγάλη ποικιλία συνθέσεων από όλο το φάσµα των εκκλησιαστικών
ακολουθιών και η οποία άπτεται των βυζαντινών, µεταβυζαντινών, νεοτέρων και συγχρόνων µελοποιών.Έχει ηχογραφήσει µέχρι στιγµής τις εξής φωνοταινίες:
1. Ύµνοι της Κοιµήσεως της Θεοτόκου
2. Τα ένδεκα Εωθινά ∆οξαστικά
3. Ύµνοι της Θείας Λειτουργίας
Τον Αύγουστο του 2003 ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ του απένειµε το Οφφίκιον του «Άρχοντος Υµνωδού του Οικουµενικού Πατριαρχείου» εις ένδειξιν αναγνωρίσεως της προσφοράς του στην θεία τέχνη.