Ο Γεώργιος Κοσσένας στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Πέμ, 29/07/2021 - 06:37

Στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας, φιλοξενούμενος του Γιάννη Χονδρέλη είναι ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αναλήψεως του Κυρίου Νέου Κόσμου Αθηνών και μέλος της χορωδίας «Αντιφωνικόν Μέλος» Γεώργιος Κοσσένας.

Με καταγωγή από τη Χίο και δασκάλους στη μεν Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Χίου «Διονύσιος Μπαϊρακτάρης»  τον Δημήτριο Ζαννίκο , στο δε Ωδείο Αθηνών τον Χρήστο Χατζηνικολάου αλλά και τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο Δημοσθένη Παϊκόπουλο, ο Γεώργιος Κοσσένας κλείνει, όπως λέει ο ίδιος, προς το πολίτικο πατριαρχικό ύφος δίνοντας βέβαια και τις δικές του πινελιές.

Το πρόσωπο που σημάδεψε βέβαια την ψαλτική του σταδιοδρομία, όπως λέει, είναι ο πατέρας του Ι. Κοσσένας, ψάλτης και εκείνος στο αναλόγιο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Βροντάδου.

Ο καλλίφωνος συμπατριώτης μας με άριστη μουσική μόρφωση και αγάπη στη βυζαντινή μουσική παράδοση τονίζει ότι ο Ιεροψάλτης με τη φωνή του ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων και τις οδηγεί στον Παράδεισο. Όπως επεσήμανε με τη βυζαντινή μουσική δοξολογούμε μελωδικά το μεγαλείο του Θεού και προσευχόμαστε. Ο ψάλτης, κατέληξε, δεν ψέλνει για τον εαυτό του αλλά για τη χάρη του Χριστού. Αναφέρεται στα προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να ασχοληθεί με την Βυζαντινή Μουσική, αλλά, όπως λέει, δεν φτάνει μόνο η γνώση, χρειάζεται και η πρακτική εξάσκηση στο Αναλόγιο.

Μιλά για την σχέση του με τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού που υπηρετεί  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Καβαρνό, Θεολόγο , Διδάκτορα Επικοινωνίας - Θεολογίας, Σκηνοθέτη κινηματογράφου και τηλεόρασης, Ηχολήπτη, Πιανίστα, Διευθυντή Χορωδίας και φυσικά εξαίρετο ψάλτη, με καταγωγή από το Πλωμάρι της Λέσβου. Τέλος, εκφράζει την ευχή κάποια μέρα να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να διακονήσει την Ψαλτική τέχνη σε αναλόγιο  Ιερού Ναού του νησιού μας.

ΑΛΗΘΕΙΑ TV, Σάββατο 31-7-2021 και ώρες 7:00 και 9:00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 1-8-2021 στις 3.30 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα