Οι οδοί των Μητροπολιτών και η πάροδος… Σιδηρούντας

Από την ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/05/2021 - 17:37

Τι λέτε έχει ενδιαφέρον ότι απέναντι από τον Ιερό Μητροπολιτικό υπάρχουν δυό αδιέξοδοι οδοί, που αν και στο κέντρο είναι υποβαθμισμένοι και μια αδιέξοδη επίσης πάροδος, που σφύζει από ζωή πνιγμένη στα λουλούδια;

Ας αρχίσουμε όμως από την γειτονική στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό οδό Αμάντου, με το ιστορικό όνομα του Χιώτη ακαδημαϊκού, Βυζαντινολόγου και υπουργού Παιδείας το 1945 στην Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, Κωνσταντίνου Άμαντου.

Εμπορικός δρόμος, χωρίς αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αν εξαιρέσει κανείς τα ιδιαίτερα μπαλκόνια του, επιφυλάσσει μια έκπληξη στην δεξιά του πλευρά, όπου δυό μόλις σκαλοπάτια καθιστούν το στενό που υπάρχει εκεί πεζόδρομο, σε τρία επίπεδα.

Μια πόρτα μάλιστα φράζει το βράδυ την είσοδο καθιστώντας το στενό απόλυτα ήσυχο, διατηρώντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, που χαρακτηρίζεται από τα ψηλά σπίτια, τα μπαλκονάκια που σχεδόν… ακουμπάνε και τα λουλούδια που στενεύουν ευχάριστα τον ήδη ελάχιστο κοινό χώρο.

Στο τέλος του στενού άλλη μια πράσινη πινελιά οδηγεί στην ουσία σε ένα μπαλκόνι, που αν το ανεβεί κανείς, από το άλλο όμως αδιέξοδο στενό, μας δίνει την αίσθηση του ύψους, του δικού μας αδιεξόδου, που επειδή δεν έχει όνομα το ονοματοδοτήσαμε εμείς σε πάροδο… Σιδηρούντας αφού από σύμπτωση ο ένας χωριανός τράβηξε τον άλλο και η πλειοψηφία των διαμενόντων έχει ως τόπο καταγωγής του την Σιδηρούντα, της Βορειοδυτικής Χίου.

Αν βγεί κανείς από το στενό βρίσκεται ξανά στην οδό Αμάντου, όπου στρίβοντας δεξιά αντικρύζει την πρώτη οδό… Μητροπολιτών,  την οδό Μητροπολίτου Πολυκάρπου, κατά κόσμον Πέτρου Βαρβάκη από τα Αλάτσατα, που εξελέγη Μητροπολίτης Χίου το 1931.

Πλήρως υποβαθμισμένη αδιέξοδη οδός, με τα σπίτια ακατοίκητα, χωρίς καμιά ιδιαιτερότητα εκτός από το μπαλκόνι στο τέλος της, που ανεβαίνοντας τις σκάλες, μας αφήνει να δούμε το λουλουδένιο αδιέξοδο της παρόδου… Σιδηρούντας.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο τελευταίο αδιέξοδο στενό, την οδό Μητροπολίτη Δεληγιάννη, αφιερωμένο στον Καρδαμυλίτη  Κωνσταντίνο Δεληγιάννη, που χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χίου το 1887. Αυτό αν την δούμε στα… γρήγορα, γιατί αν την παρατηρήσομε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχήν σε παρασύρει ότι τελειώνει σε αδιέξοδο γρήγορα, όπως την δίδυμη οδό δίπλα της, αλλά αυτό είναι ψευδεπίγραφο, αφού στρίβει απρόοπτα στα Ανατολικά, μας οδηγεί στην κυριολεξία σε μια… πόρτα!

Μεγάλη σε μήκος, και αυτή υποβαθμισμένη και πολλά κλειστά σπίτια, περνάει πίσω από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως «μαρτυρώντας» ότι το κτίριο της είναι πέτρινο και στενεύοντας καταλήγει δίπλα στον κήπο της οικίας Μαθιούδη, δημιουργώντας για τους τυχερούς που μένουν εκεί, μια πλήρως ήσυχη γωνιά, που αν και στο κέντρο της πόλης ακούει μόνο… πουλάκια.

Πίσω από τα γραφεία της Μητροπόλεως και επί του αδιεξόδου πάντα, διακρίνει κανείς παλιό πλούτο, που μαρτυρούν τα ιδιαίτερα μπαλκόνια παλιών, μικρών το δέμας, αλλά αρχοντικών σπιτιών.

Η οδός Δεληγιάννη στο βγάλσιμο της σκιάζεται από το καμπαναριό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, που σημαίνοντας τις ώρες, μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, αλλά στην ουσία σε τρία αδιέξοδα στενά, από τα οποία στην ουσία πλήρως κατοικημένα είναι μόνο το ένα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου 

Μοντάζ: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_oi_odoi_ton_mitropoliton_kai_i_parodos_sidiroyntas

Σχετικά Άρθρα