Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Oταν γιορτάζουν τα... πουλιά

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 18/10/2016 - 06:26

Στην 3η Γιορτή Πουλιών που έλαβε και φέτος χώρα στο περιαστικό δασάκι της Κλειδούς, στην περιοχή του Βροντάδου, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 14.00, συμμετείχαν περίπου 70 παιδιά και 60 γονείς! Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους συμμετείχαν για πρώτη φορά στην γιορτή και αυτό πραγματικά είναι πολύ αισιόδοξο!

Στο στήσιμο και στην πραγματοποίηση της Γιορτής συμμετείχαν οι Μαριάννα Καρίβαλη και Γιώργος Κυριαζής (εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και caretakers της IBA Χίου), η Σοφία Τάζογλου από το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε και επιβίωσε» και οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.

Σημαντική ήτανε επίσης η συμμετοχή των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου: Άννας Βλαχάκη, Τόλη Φλιούκα, Κώστα Μάγκου και Ορέστη Σταμπόλου καθώς παραχώρησαν φωτογραφίες πουλιών, για την παρουσίαση τους στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους επισκέπτες της Γιορτής!

 

Φέτος στην Γιορτή Πουλιών πραγματοποιήθηκαν:

Α) Φωτογραφική Παρουσίαση ειδών πουλιών που συναντάμε αυτή την περίοδο στο νησί μας. Κοτσύφια, Μαυροτσιροβάκοι, Φυλλοσκόποι, Σπιζαετοί, Γερακίνες, Τυτώ, Αμπελουργοί, Λευκοσουσουράδες, Σταχτοτσικνιάδες και Αργυροτσικνιάδες, Νεροκοτσέλες, Κορμοράνοι και Θαλασσοκόρακες ήτανε κάποια από αυτά που κλέψανε τις εντυπώσεις με τα υπέροχα χρώματά τους αλλά και με τις ιστορίες και τους μύθους που τα συνοδεύουν!

Β) Προβολή ταινίας μικρού μήκους για την Τυτώ, τον Γκιώνη και τον Μπούφο!

Γ) Πεζοπορία σε μονοπάτι στο δάσος και παρατήρηση των πουλιών και του βιοτόπου της Κλειδούς.

Δ) Εργαστήρι κατασκευής τροφόβεργας, που πραγματικά την λατρέψανε όλοι οι μικροί και οι μεγάλοι! Και τι είναι η τροφόβεργα? Η τροφόβεργα είναι μια ιδέα 2 παιδιών, του Άγγελου 8 ετών και του Αστέρη 5 ετών, έναντι της ξόβεργας. Αντί να στήνουμε ξόβεργα που αιχμαλωτίζει τα πουλιά, τα παιδιά προτείνουν να στήνουμε τροφόβεργα η οποία θα ταΐσει τα πουλιά στις δύσκολες μέρες που δεν θα βρίσκουν αλλού τροφή. Έτσι αντί για κόλλα από τον Ιξό, αλείφουμε στις ξύλινες βέργες ταχίνι και σποράκια! Η τροφόβεργα είναι μια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πρέπει να  τοποθετείται με έλεγχο. Σκοπός δεν είναι το ίδιο το τάϊσμα των πουλιών, αλλά η προοπτική αλλαγής της παράδοσης και της νοοτροπίας της ξόβεργας. Δεν πρέπει να ανανεώνουμε την τροφή στην τροφόβεργα, για να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στα ταλαιπωρημένα από τους ανθρώπους πουλιά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου. Πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευμένες τεχνικές, αγάπη και φαντασία!
Τετ, 11/12/2019 - 06:39

Μια όμορφη και μαγευτική Έκθεση Βιβλιοδεσίας γεμάτη αγάπη, φαντασία και αξιοζήλευτες τεχνικές, παρουσιάζουν, αυτές τις μέρες, στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο στον όροφο στο Καφέ-Ρόδι στην Απλωταρία, οι μαθητές του Κώστα Στείρου από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου.

 Ο Κώστας Στείρος με τις ανεξάντλητες γνώσεις του και τη αστείρευτη επιμέλεια και αγάπη του για τους μαθητές και τη βιβλιοδεσία, καθώς και το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου, φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης δημιουργικής δράσης στο νησί μας.

  Η παρούσα έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά όλα τα πρωϊνά και τα απογεύματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο Καφέ-Ρόδι. Παρουσιάζει έργα που έφτιαξαν με δουλειά, καλλιτεχνία κόπο και μεράκι, οι παλαιότεροι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν αφιερώνοντας τον εαυτό τους και το χρόνο τους στη βιβλιοδεσία και τη μελέτη της.

 Εξαίσια δείγματα, Γαλλικής, Κόπτικης, Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας κ.α....καθώς επίσης και κούκλες με φορέματα εντυπωσιακά που μπορεί να τα ξεφυλλίσει κανείς με δέος και σεβασμό, κοσμούν τον επίσης καλλιτεχνικό και ευαίσθητο χώρο του Καφέ-Ρόδι, που αξίζει να επισκεφθείτε και για να απολαύσετε την έκθεση. Ίσως να βρείτε και μια καλή ιδέα για ένα υπέροχο δώρο, για τα πρόσωπα που αγαπάτε, εν όψει των εορτών... 

 Οι μαθητές που συμμετέχουν με έργα τους στην Έκθεση, είναι: η Γιασεμή Αμπαζή, η Έλλη Γαλανοπούλου, ο Χρήστος Διόλατζης, η Φωτεινή Ιωαννίδου, η Καίτη Μιχαληνού, η Ντίνα Ποπόνα, ο Αντώνης Σιφναίος, η Βάσω Φανού, η Αργυρώ Φλάμου και ο Φώτης Φραγκάκης. Μαζί με το Δάσκαλό τους και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Κώστα Στείρο παρουσίασαν σε συνέντευξη τους πτυχές της εργασίας τους, εξηγώντας τα μέρη της Έκθεσης. Την συνέντευξη και πλάνα από την Έκθεση Βιβλιοδεσίας στο Καφέ-Ρόδι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV .

mia_yperohi_ekthesi_vivliodesias_sto_kafe_rodi