Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Oταν γιορτάζουν τα... πουλιά

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 18/10/2016 - 06:26

Στην 3η Γιορτή Πουλιών που έλαβε και φέτος χώρα στο περιαστικό δασάκι της Κλειδούς, στην περιοχή του Βροντάδου, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 14.00, συμμετείχαν περίπου 70 παιδιά και 60 γονείς! Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους συμμετείχαν για πρώτη φορά στην γιορτή και αυτό πραγματικά είναι πολύ αισιόδοξο!

Στο στήσιμο και στην πραγματοποίηση της Γιορτής συμμετείχαν οι Μαριάννα Καρίβαλη και Γιώργος Κυριαζής (εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και caretakers της IBA Χίου), η Σοφία Τάζογλου από το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε και επιβίωσε» και οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.

Σημαντική ήτανε επίσης η συμμετοχή των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου: Άννας Βλαχάκη, Τόλη Φλιούκα, Κώστα Μάγκου και Ορέστη Σταμπόλου καθώς παραχώρησαν φωτογραφίες πουλιών, για την παρουσίαση τους στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους επισκέπτες της Γιορτής!

 

Φέτος στην Γιορτή Πουλιών πραγματοποιήθηκαν:

Α) Φωτογραφική Παρουσίαση ειδών πουλιών που συναντάμε αυτή την περίοδο στο νησί μας. Κοτσύφια, Μαυροτσιροβάκοι, Φυλλοσκόποι, Σπιζαετοί, Γερακίνες, Τυτώ, Αμπελουργοί, Λευκοσουσουράδες, Σταχτοτσικνιάδες και Αργυροτσικνιάδες, Νεροκοτσέλες, Κορμοράνοι και Θαλασσοκόρακες ήτανε κάποια από αυτά που κλέψανε τις εντυπώσεις με τα υπέροχα χρώματά τους αλλά και με τις ιστορίες και τους μύθους που τα συνοδεύουν!

Β) Προβολή ταινίας μικρού μήκους για την Τυτώ, τον Γκιώνη και τον Μπούφο!

Γ) Πεζοπορία σε μονοπάτι στο δάσος και παρατήρηση των πουλιών και του βιοτόπου της Κλειδούς.

Δ) Εργαστήρι κατασκευής τροφόβεργας, που πραγματικά την λατρέψανε όλοι οι μικροί και οι μεγάλοι! Και τι είναι η τροφόβεργα? Η τροφόβεργα είναι μια ιδέα 2 παιδιών, του Άγγελου 8 ετών και του Αστέρη 5 ετών, έναντι της ξόβεργας. Αντί να στήνουμε ξόβεργα που αιχμαλωτίζει τα πουλιά, τα παιδιά προτείνουν να στήνουμε τροφόβεργα η οποία θα ταΐσει τα πουλιά στις δύσκολες μέρες που δεν θα βρίσκουν αλλού τροφή. Έτσι αντί για κόλλα από τον Ιξό, αλείφουμε στις ξύλινες βέργες ταχίνι και σποράκια! Η τροφόβεργα είναι μια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πρέπει να  τοποθετείται με έλεγχο. Σκοπός δεν είναι το ίδιο το τάϊσμα των πουλιών, αλλά η προοπτική αλλαγής της παράδοσης και της νοοτροπίας της ξόβεργας. Δεν πρέπει να ανανεώνουμε την τροφή στην τροφόβεργα, για να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στα ταλαιπωρημένα από τους ανθρώπους πουλιά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:30

   Ένα δίωρο μουσικό αφιέρωμα στο χιώτικο συγκρότημα ροκ «Θώες» περιλαμβάνει η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 7 και σε επανάληψη στις 11 και στις 3.00  μ.μ. της Τετάρτης στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.  Ο Κώστας Μωραϊτάκης με την ηλεκτρική κιθάρα του, ο Θέμης Σαλασίδης με το ηλεκτρικό μπάσο του, ο Ανδρέας Ευγενικός με τα τύμπανα και τη φωνή του και οι Μάρσυ Μαλή και Αγγελική Μπουλμέτη σε ελληνικά και ξένα τραγούδια ροκ. Εχουν μια ιστορία 27 χρόνων και αξίζουν!