Χίος, Τρίτη 21 Ιανουαρίου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χαρ. Χάρη για τα Σκλαβιά

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 16/07/2014 - 21:45

Εφυγε από το Θολοποτάμι 9 χρόνων, για την ξενιτειά, μορφώθηκε δούλεψε, έφτασε στα Πανεπιστημιακά έδρανα, αλλά τώρα μπορεί να φύγει από πάνω του το βάρος της αγάπης για τον γενέθλιο τόπο, τώρα που έκανε το καθήκον του, να γράψει την ιστορία των Σκλαβιών.

Σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολοποταμίου, αγκαλιασμένος απ’ την αγάπη των συντοπιτών του και όχι μόνο, ο Χαράλαμπος Χάρης παρουσίασε το βιβλίο του και χάρισε στην τοπική ιστορική γραμματεία ένα μοναδικό στην κυριολεξία πόνημα, για τον ιστορικό τόπο των Σκλαβιών. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Δάσκαλος Γιάννης Μάσχας, που αναφέρθηκε στη δύναμη της μνήμης και της πατρίδας, που έκαναν στην ΗΠΑ έναν άνθρωπο να συγγράψει ένα τέτοιο βιβλίο, που ανέδειξαν και με την εκτύπωση τους οι εκδόσεις Α-Π. Στο λογοτεχνικό μέρος του βιβλίου αναφέρθηκε στη δική της παρουσίαση η Αννα Μαρδά, που διάβασε επιλεγμένα κείμενα. Ο φοιτητής τέλος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργης Σκουφάρας ,αναφέρθηκε στον ιστορικό τόπο των Σκλαβιών και στην ανάδειξη των μνημείων, που γίνεται μέσα απ’ τις σελίδες του. Παρεμβάση έκανε στην παρουσίαση ο Δημήτρης Μελαχροινούδης , αναφέροντας ότι είναι ανεκτίμητη η συμβολή του συγγραφέα και στην καταγραφή των επωνύμων και των γενεολογικών δένδρων της περιοχής. Τέλος σε δική του παρέμβαση ο Διευθυντής της Αλήθειας, επεσήμανε το κενό που κλείνει το βιβλίο την ιστοριογραφία της περιοχής, σημειώνοντας: Eίμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των παρευρισκομένων και όχι μόνο δεν έχομε συνειδητοποιήσει ότι στα Σλαβιά κρύβεται ο Παρθενώνας της περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 21/01/2020 - 07:35

Η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών επικύρωσε την ομόφωνη εκλογή του Κώστα Μαρδά  ως μέλους της και, την Παρασκευή , συμμετείχε  στην εκδήλωση κοπής της πίττας κατά την υποδοχή των νέων μελών, στα γραφεία της ιστορικής Εταιρείας.

 Πρόκειται για την Πνευματική  Εταιρεία, που λάμπρυναν ονόματα όπως: Στρατής Μυριβήλης, Ηλίας Βενέζης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Ελένη Ουράνη, Γαλάτεια Σαράντη, Άγγελος Τερζάκης, Μ. Καραγάτσης, Ζωή Καρέλλη, Κωστούλα Μητροπούλου, Αντώνης Σαμαράκης και άλλοι .

 Όπως γράφει στο facebook: Στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους, κάτω από τις φωτογραφίες των γιγάντων Κωστή Παλαμά και Νίκου Καζαντζάκη, κληθείς από τον Πρόεδρο, καθηγητή της Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεράσιμο Ζώρα, ως νεοφώτιστος, να αυτό- παρουσιασθεί ως συγγραφέας, είπε:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατ ΄αρχάς, ευχαριστώ για την αποδοχή,
όπως λένε στο facebook...

Προερχόμενος επαγγελματικά από το χώρο της δημοσιογραφίας - έντυπης και τηλεοπτικής - περαίωσα την τριανταπεντάχρονη πορεία μου , γράφοντας παράλληλα δέκα βιβλία.

Από αυτά, θα σταθώ στο λογοτεχνικό ντοκουμέντο της βιογραφίας του σύγχρονου τυραννοκτόνου, ο οποίος , πιστός στο ψήφισμα του Δήμου της Αθήνας επί άρχοντος Δημοφάντου, για υποχρέωση του πολίτη στην εκτέλεση του τυράννου, επιχείρησε να σκοτώσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο...

.Ο τίτλος του βιβλίου μου είναι "Αλέξανδρος Παναγούλης- Πρόβες Θανάτου".

Θα σταθώ, επίσης, στο πρώτο ποιητικό μου βιβλίο, το 2009, με τίτλο "Αθήνα με Θολό Ποτάμι"...

Θολοποτάμι λέγεται το χωριό μου στη Χίο...
Την συλλογή την κυκλοφόρησα μετά από τριάντα χρόνια γραφής και μελέτης όλης της ελληνικής και ξένης ποίησης...Και αυτό, διότι ,ενώ έγραφα από φοιτητής της Μεταπολίτευσης, ήθελα να είμαι έτοιμος να αναμετρηθώ με τον χρονοθάνατο της Ποίησης.

Η δεύτερη ποιητική μου συλλογή, το 2016, τιτλοφορείται "Γυμνή Θεολογία"...

Η τρίτη είναι υπό έκδοση, με τον ερωτηματικό τίτλο
"Και τι ειν΄ωρέ ο Θάνατος μπρος στην Ασυμμετρία; ".

Έχω επίσης στο πρόγραμμα την έκδοση ενός θεατρικού σατυρικού έργου με θέμα τα διακόσια χρόνια εξάρτησης της Ελλάδας , από την Επανάσταση του 21 έως σήμερα, στηλιτεύοντας όχι πια τους ξένους, αλλά εμάς τους Έλληνες, που τα ρίχνουμε όλα στους ξένους, ενώ η κύρια ευθύνη - όπως και τώρα - ανήκει στην πολιτική ηγεσία, στην πνευματική , επιχειρηματική , δημοσιογραφική ηγεσία , αλλά και σε όλους μας, και στον ίδιο τον ελληνικό λαό!».

Και ο συμπατριώτης μας κατέληξε:

«Κυρίες και κύριοι,

Παρ΄ότι θαυμάζω τους αισιόδοξους ανθρώπους, εγώ δηλώνω ...συγκρατημένα... απαισιόδοξος ...

Παρ΄όλ΄αυτά , σας εύχομαι Καλή Χρονιά,
καλύτερη Ελλάδα,
καλύτερη τηλεόραση
και καλύτερη ελληνική λογοτεχνία!..»..