Πώς η τέχνη ενώνει Έλληνες και Τούρκους

ΣΗΜΕΡΑ 8 & 12 μ.μ. ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV», “H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ”
Δευ, 27/06/2022 - 13:17
Η Ευγενία Κώττη με τον Σιδερή Χαλλιορή

Η Τέχνη, η μουσική ως γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον τουρκικό, αναδεικνύεται στην εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι", σήμερα στην «Αλήθεια TV», στις 8 και 12 το βράδυ (και σε επανάληψη αύριο στις 4 μ.μ.) με φιλοξενούμενο της Ευγενίας Κώττη τον Ισίδωρο Χαλλιορή.

Αρχές Ιούνη ερμήνευσε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στην Κωνσταντινούπολη, μελοποιημένη ποίηση του πρωτοπόρου, φλογερού αγωνιστή για την Ειρήνη και την Ελευθερία, Τούρκου και οικουμενικού ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ.

Συνοδευόμενος από έναν αξιόλογο τούρκο καλλιτέχνη έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην πολεμική, επεκτατική ρητορική της Τουρκίας. Απόγονος μικρασιατών προσφύγων ο Σιδερής, έζησε ως παιδί την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, μάλιστα ήταν έτοιμος μαζί με φίλους να αντιδράσουν "δυναμικά" τότε, και μέχρι τα σαράντα του χρόνια αρνούταν συνειδητά να επισκεφθεί την Τουρκία. Ωστόσο μέσα από τα ερεθίσματα που δέχθηκε από την οικογένειά του -γιος του αείμνηστου ποιητή Κώστα Χαλλιορή, μέσα από τίς καλλιτεχνικές συνεργασίες που είχε στη μουσική σκηνή που διατηρούσε προ πανδημίας διαπίστωσε, και αυτό υποστηρίζει ότι η Ποίηση, η Μουσική, η Τέχνη, μπορούν να αμβλύνουν τις διαφορές που η όξυνσή τους, όπως είπε, εξυπηρετούν την τουρκική κυβέρνηση, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Περιέγραψε πολλές συγκινητικές εμπειρίες από το χωριό των προγόνων του, το Μελί, που επισκέφθηκε πριν μερικά χρόνια, αλλά και από την ενθουσιώδη υποδοχή που είχαν οι δύο καλλιτέχνες, Έλληνας και Τούρκος, κατά τις εμφανίσεις τους στην Τουρκία. Πιστεύει ότι η οικουμενική ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ, μελοποιημένη από μεγάλους έλληνες και τούρκους συνθέτες αγγίζει τις καρδιές των απλών ανθρώπων στην Τουρκία που δεν υιοθετούν την προκλητική συμπεριφορά και τις δηλώσεις Ερντογάν.

Θεωρεί ότι παρά την όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, υπάρχει ακόμη δυνατότητα, όπως στο παρελθόν, το φιλειρηνικό κίνημα μέσα από την Τέχνη, να διαδραματίσει θετικό ρόλο. Ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση, ο μη γένοιτο, όπως είπε ο ίδιος, είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του, επίσης και ο γιος του υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία... Ο Ισίδωρος Χαλλιορής μας φέρνει κοντά στην πάντοτε επίκαιρη ποίηση αλλά και στους αγώνες του Ναζίμ Χικμέτ. Ανατρέχοντας στο ρόλο των καλλιτεχνών, του λαού ενάντια στα όποια πολεμικά σχέδια εξυφαίνονται, δηλώνει αισιόδοξος και θα συνεχίσει τις εμφανίσεις του στην Τουρκία, όπου διατηρεί πολλές, δυνατές, αληθινές φιλίες... Όπου διακρίνει ότι μέρος του τουρκικού λαού δεν συμφωνεί με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ή και της αντιπολίτευσης! Ολοκληρώνει τη συνέντευξή του με ένα αισιόδοξο φιλειρηνικό τραγούδι του Ναζίμ Χικμέτ.

Σχετικά Άρθρα