Χίος, Τετάρτη 20 Μαρτίου

"Ψυχρός πόλεμος" στην Κινηματογραφική Λέσχη

Τετ, 06/02/2019 - 14:39

H ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» θα παρουσιαστεί από την Κινηματογραφική Λέσχη στο Ομήρειο την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

Πρόκειται για μια Πολωνική παραγωγή του 2018, σε Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι, Σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι, Γιάνους Γκλοβάκι, Φωτογραφία: Λούκας Ζαλ και Μοντάζ: Γιαροσλάβ Καμίνσκι, στη οποία πρωταγωνιστούν οι Τζοάνα Κούλιγκ, Τόμας Κοτ, Μπόρις Σικ, Αγκάτα Κουλέζα, Σεντρίκ Καν, Ζαν Μπαλιμπάρ

Η ταινία είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών.

Όλα ξεκινούν στην Πολωνία του 1949 με καθημερινούς ανθρώπους να τραγουδούν μπροστά από ένα μαγνητόφωνο λαϊκούς σκοπούς που υμνούν τους καημούς του έρωτα. Εκεί, στις οντισιόν, ο μαέστρος Βίκτορ (Τόμας Κοτ) θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη νεαρή Ζούλα (Τζοάνα Κούλιγκ). Ο έρωτάς τους θα περάσει από τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Γιουγκοσλαβία, θα γνωρίσει ματαιώσεις, αναβολές, συμβιβασμούς, παραιτήσεις και αναζωπυρώσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα και αντιζηλίες και θα γυρέψει την τύχη του στη Δύση, πριν αναζητήσει με ρίσκο την επιστροφή του πίσω στην Πολωνία.

Πανέμορφο, ασπρόμαυρο τετράγωνο κάδρο, εκθαμβωτική φωτογραφία με φωτισμούς για σεμινάριο, αφοπλιστικά μυσταγωγικό πρώτο μέρος, μια φανταστική Τζοάνα Κούλιγκ στον πρωταγωνιστικό πλάι στον επίσης εξαιρετικό Τόμας Κοτ, καθώς επίσης η απολύτως οργανική ένταξη της μουσικής στο σώμα της ταινίας. Αν όμως κάτι ανεβάζει το φιλμ αυτό πάνω από το επίπεδο ενός τεχνικά άρτιου πονήματος, για να το πάει εκεί που πραγματικά ανήκει, στις κορυφαίες ταινίες της σεζόν, είναι ότι έχει μέσα του ψυχή. Μια ψυχή που είναι εκεί για να τη νιώσεις, σχεδόν σε κάθε σκηνή, σε κάθε βλέμμα, σε κάθε μελωδία.

Τέσσερα χρόνια πριν ο Πάβελ Παβλικόφσκι μας πρόσφερε την εκθαμβωτική IDA με την οποία κέρδισε και το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (ίσως επαναληφθεί και φέτος). Με τον «Ψυχρό Πόλεμο» ο Παβλικόφσκι κάνει μεγάλο σινεμά. Ανήκει σε αυτή την ξεχωριστή κατηγορία ταινιών που μεγαλώνουν μέσα σου καθώς περνούν οι μέρες από τη στιγμή που τις είδες.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Υποψήφιο για 3 Όσκαρ 2019: Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας

Υποψήφιο για 4 BAFTA 2019 Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας

Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Καννών 2018

Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα

Καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία 2018 και βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Γυναίκας Ηθοποιού και Μοντάζ στα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά Βραβεία

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 18/03/2019 - 16:15

Οπως ενημερώνει ο  Σύλλογος "ΜΑΣΤΙΧΑ" στα πλαίσια των στόχων του που είναι η διατήρηση και η προώθηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Χίου, αποδέχθηκε με χαρά πρόσκληση της ομάδας έκδοσης και τουρισμού ARAB WORLD TOURS του τουριστικού οδηγού "101 THINGS TO SEE & DO IN CHIOS" (101 ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ & ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΟ), να ταξιδέψει στο εξωτικό Μπαχρέιν τη χώρα των μαργαριταριων.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης εκεί θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει προϊόντα με μαστίχα από τα Mastiha Shop - Mediterra SA & Kottatis products, Χιώτικες παραδοσιακές στολές προσφορά του Μορφωτικού συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη "ο Φάρος", μουσικές επιλογές Γιώργος

Ζηρριάς (Υπεύθυνος χορευτικής ομάδας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών/ Τοπικής Διοίκησης Χίου (International Police Association) και παράλληλα θα διανείμει φυλλάδια τουριστικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

 

Ο Σύλλογος "ΜΑΣΤΙΧΑ" θα εκπροσωπηθεί από την Πρόεδρο  Άννα Κλαδιά και ένα μέλος.

Θερμές ευχαριστίες στις αεροπορικές εταιρείες AEGEAN AIRLINES & GULF AIR (GOLD STAR

AVIATION)