Στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 16/09/2023 - 08:11

Ανιχνεύοντας τις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης της Χίου βρεθήκαμε και στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, την οποία επιτρέψτε μας να την αναδείξουμε ξεχωριστά.

Αγαπημένη των κατοίκων της Συνοικίας Αγία Μαρίνας Εκκρεμού βρίσκεται στην ανηφοριά της ομώνυμης οδού σε μια έκταση ενός στρέμματος.

Στην είσοδο της μπαίνουμε από την οδό Αγίων Αναργύρων, παρατηρώντας αρχικά τα δύο εμβληματικά κυπαρίσσια από την μία πλευρά της.

Στην είσοδο μαζί με την Ενοριακή Επιτροπή μας υποδέχεται ο πατέρας Μακάριος Στρουμπάκης, όχι μόνο υποδειγματικός Ιερέας, αλλά και ένας πολύ οργανωτικός άνθρωπος, γνώστης της ιστορίας του Ναού που υπηρετεί αλλά και οργανωτής με κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του.

Οι Αγιογραφίες του Ναού έγιναν από τον Μιχ. Δουζενάκη και τον Γεώργιο Παναγιωτάκη, ενώ το μαρμάρινο τέμπλο, το Δεσποτικό και ο Ιερός Άμβωνας από τον Περράκη.

Στον Ιερό του Ναού φυλάσσονται σπάνια βιβλία καθώς και ένα ιστορικό καμπανάκι, από αυτά που επί Τουρκοκρατίας έπαιζαν τον ρόλο της καμπάνας.

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι Εκκλησία Βασιλικού ρυθμού και εκτός των άλλων εντυπωσιάζει για την καθαριότητα της. Γι’ αυτήν και όχι μόνο φροντίζουν η Πρεσβυτέρα Μαρία Στρουμπάκη, και τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής Ελένη Παϊδούση, Ζηνοβία Μούνδρου και Αντωνία Γιαλούρη.

Ο πατέρας Μακάριος Στρουμπάκης μας δείχνει σπάνιες εικόνες του Ναού και μας εξηγεί τις ιδιαιτερότητες των γιορτών των Αγίων Αναργύρων.

Έξω από τον Ναό εκτός του μπροστινού αύλειου χώρου, υπάρχει στο πλάι χωράφι με εσπεριδοειδή, ελιές και μια ροδιά, ενώ μεταγενέστερο του Ναού είναι και το κελί, που βρίσκεται δίπλα.

Εκεί ο πατ. Μακάριος Στρουμπάκης φυλάσσει παλιά Άμφια Ιερέων ενώ η Ενοριακή Επιτροπή μας φιλεύει ένα κέρασμα.

Βγαίνοντας ξανά στον αύλειο χώρο, παρατηρούμε τις μορφές των Αγίων Αναργύρων μαζί με αυτές του Χριστού φτιαγμένες από… Μωσαϊκό, ενώ ο πατ. Μακάριος δεν παραλείπει να μας δείξει την παλιά είσοδο του Ναού, που έχει σήμερα διασωθεί  το επάνω τμήμα της.

Φεύγοντας αν και δεν χρειάζεται επιμένει να μας εκφράσει τις ευχαριστίες του, τις οποίες για να είναι τυπικός και αυτές τις είχε προετοιμάσει... γραπτά.

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες Κώστας Αναγνώστου 

Επεξεργασία εικόνας Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_ekklisia_ton_agion_anargyron

Σχετικά Άρθρα