Στην οδό Ιερομάρτυρος Καρασταμάτη στο Καστέλλο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 05/03/2022 - 07:41

Το ξέραμε ότι στην Αγία Παρασκευή στο Καστέλλο υπάρχει μια οδός, που ταυτόχρονα είναι και πλατεία;

Φέρει δε το όνομα ενός Ιερωμένου, ιερομάρτυρα του Γεωργίου Καρασταμάτη.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Βορείως του Τσεσμέ υπήρχε το ψαροχώρι της Αγίας Παρασκευής.

Με αμιγή ελληνικό πληθυσμό 3000 έως και 5000 κατοίκους είχε τρείς Ενορίες. Αυτές της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Παρασκευής και των Τεσσαράκοντα μαρτύρων, με αντίστοιχες Εκκλησιές

Ο υπέργηρος Ιερέας των Αγίων Σαράντα Γεώργιος Καρασταμάτης, όπως εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Μ. Ασίας Κώστας Μιμίδης, προσπάθησε να… εξηγήσει στους Τσέτες εισβολείς το 1922 ότι μια Θεία Λειτουργία δεν διακόπτεται και τον αποκεφάλισαν μπροστά στο Ιερό βήμα.

Η οδός περικυκλώνει στην ουσία τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, που έστησαν οι πρόσφυγες στον Συνοικισμό, που έφερε ακριβώς το όνομα του απέναντι χωριού τους. Αριστερά μάλιστα μπαίνοντας υπάρχει και ένα χαρακτηριστικό προσφυγικό σπίτι, που περιελάμβανε δύο δωμάτια και μια γερτή στέγη, που χρησίμευε για το στέγνωμα και την επισκευή των διχτυών τους, αφού όλοι σχεδόν ήταν ψαράδες.

Στην πλατεία οδό Καρασταμάτη καταλήγουν όλοι οι γειτονικοί παράδρομοι, όπου και υπάρχουν παγκάκια για ξεκούραση και σκίαση κυρίως από τον περίβολο της Αγίας Παρασκευής, που είναι φυσικά το σήμα κατατεθέν του Συνοικισμού.

Κτίστηκε από τους πρόσφυγες το 1936 και η εικόνα της, που την ευλαβούνται ιδιαίτερα οι Αγιοπαρασκευούσοι όπου γής, βρίσκονταν θαμμένη για χρόνια στην Ιωνική γή και μεταφέρθηκε στη Χίο, όπως εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Βασίλης Βελαλής. Ο ίδιος θυμίζει με την ευκαιρία την απώλεια του μέλους του Συλλόγου Ιωάννη Ψαραδάκη, που επί δεκαετίες προσέφερε στα κοινά.

Έξω από τον Ναό στο αντίστοιχο κελί φυλάσσονται κειμήλια από τους τρείς Μικρασιατικούς Ναούς των αλησμόνητων πατρίδων, καθώς και το λάβαρο της Ένωσης.

Απέναντι από τον Ναό και στην πλατεία, που ελλείψει χώρων στάθμευσης κυρίως φιλοξενεί… αυτοκίνητα υπάρχουν σπίτια, που ξεκίνησαν μεν προσφυγικά αλλά εξελίχθηκαν σε σύγχρονα τριώροφα με πρασινάδες στις εισόδους, κακτοειδή που ακουμπούν στα πάνω πατώματα ή συνθέσεις, που ομορφαίνουν μαζί με δεκάδες γλάστρες τον περιβάλλοντα χώρο.

Δεξιά βγαίνοντας από τον Ναό η οδός Πλατεία συνεχίζεται τώρα προς την θάλασσα, όπου ένα σπίτι με λιονταράκια στις πόρτες, απέναντι από τον Ιερό Ναό, οδηγεί ξανά στον κεντρικό δρόμο, απ’ όπου κανείς αντικρύζει τις ακτές της Ιωνίας σίγουρα τώρα με διαφορετική συγκίνηση από τα δακρυσμένα μάτια που τις αντίκρυζαν οι παππούδες μας.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Μίλτου Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_stin_odo_ieromartyros_karastamati_sto_kastello

Σχετικά Άρθρα