Στην οδό Ιωάννη Μεντώνη στο Κάστρο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 11/05/2024 - 08:14

Ο Ιωάννης Μεντώνης υπήρξε Χιώτης λόγιος του 16ου αιώνα, που έζησε στην Βιέννη και εξέδωσε πολλά Εκκλησιαστικά βιβλία.

Ο Δήμος Χίου αφιέρωσε στο όνομα του την οδό μπαίνοντας αριστερά από την οδό Γένοβας, που αποτελεί την Δυτική είσοδο του Φρουρίου.

Ο δρόμος εμφανώς στενός, απαγορευτικός στην ουσία σε είσοδο οχημάτων, που αυτή όμως γίνεται από γειτονιές παρόδους, αρχίζει με μια διώροφη οικία αριστερά και ένα υψηλό μαντρότοιχο, που κρύβει έναν κήπο με υψηλά επίσης δένδρα.

Μια Βοκαμβίλια στον δρόμο για την συνέχεια, οικίες χωρίς ιδιαίτερο χρώμα, παλαιοί τοίχοι, μια είσοδος με άγριο γιασεμί, μια άλλη με κόκκινα κάγκελα και εδώ η Μεντώνη αποκτά ολογράφως το μικρό της όνομα, στην γωνιά μιας παρόδου με έντονες σκιές από πρασινάδες.

Ένα παλιό χαμάμ απέναντι, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε επιχείρηση κοπής μαρμάρων, με «σκυλάκια» να έχουν φυτρώσει στους τοίχους, μια προσεγμένη πράσινη γωνία απέναντι και στην συνέχει δύο γκαράζ, που η αυλή του ενός στην ουσία αποκαλύπτει ότι βρισκόμαστε ακριβώς πάνω από την Τάφρο του Κάστρου.

Μια οικία με μαύρα κάγκελα και για… αποζημίωση μια τριανταφυλλένια είσοδο, ένα συγκρότημα οικιών, μικρές πάροδοι εκατέρωθεν, που επιτρέπουν όμως την είσοδο οχημάτων και εδώ η οδός Ιωάννη Μεντώνη παίρνει το αρχικό της φάρδος, όπως αυτό της εισόδου της, ενώ παράλληλα δεν είναι αδιέξοδη όπως αρχικά δείχνει.

Για την ακρίβεια η δεξιά πάροδος της είναι κλεισμένη, από τα γνωστά... φράγματα ερειπίων ενώ η αριστερή συνεχίζεται με σκαλοπάτια εμφανώς χορταριασμένα, που εκεί που οδηγούν είναι στον χορταριασμένο επίσης περίδρομο του τοίχους, που βρίσκεται πάνω από την Τάφρο στο Δυτικό της μέρος.

Εδώ τερματίζεται η οδός Ιωάννη Μεντώνη, που από την οδό Γένοβας ξεκινήσαμε την περιήγηση μας και στον Δυτικό Προμαχώνα του Φρουρίου «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_ioanni_mentoni_sto_kastro

Σχετικά Άρθρα