Στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου στο Κάστρο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 21/05/2022 - 10:59

Ο Κωνσταντίνος Αργύρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1794 αλλά στην Μητριαρχική κοινωνία του νησιού, «πολιτογραφήθηκε» με το επώνυμο της μητέρας του, γόνου των Νικοδήμων.

Μέγας πυρπολητής ο Κωνσταντίνος Νικόδημος, μετέπειτα Πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού στόλου με τον βαθμό του Ναυάρχου και συγγραφέας μεταξύ άλλων του έργου « Υπόμνημα περί της νήσου των Ψαρών» έδωσε το όνομα του στην οδό που συνεχίζει μετά τον Άγιο Γεώργιο του Φρουρίου, μέχρι το επιθαλάσσιο τοίχος, με ένα διάλειμμα στην τελευταία γωνία, που φέρει το όνομα του Γεωργίου Τσαμπαρλή κατά την λογική του Δήμου, «Οι καλοί» ευτυχώς όχι οι… κάλοι «παντού χωρούνε».

Αριστερά μπαίνοντας στην μικρή οδό βλέπει κανείς την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα γραφεία της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, για να συνεχίσει στην σκιά των κιοσέδων στην γωνία, που οδηγεί στην ταπεινή οδό, που φέρει το όνομα μιας εμβληματικής προσωπικότητας της νεότερης ιστορίας του Κάστρου, του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, και πιο απλά και πλέον τιμητικά, του Παπά του Κάστρου Γεώργιου Λιαδή.

Ένας κισσός και ένα γιασεμί έχουν συνεργαστεί αρμονικά για να σκιάζεται σχεδόν μόνιμα το μικρό αυτό στενό, ενώ η οδός Ναυάρχου Νικοδήμου, εδώ στενεύει και ταυτόχρονα πρασινίζει από έναν κισσό, που σκεπάζει τα εξωτερικά κάγκελα ενός σπιτιού, πριν μας βγάλει στην πρώτη πλατεία του δρόμου, όπου βρίσκονταν κάποτε ένα από τα τοπόσημα του Κάστρου το Παντοπωλείο του Μαργαρίτη.

Η γείτονας Ευγενία Κλήμη θυμάται, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει τα πολλά προβλήματα άλλης μιας περιοχής, που έχει πολλά χρόνια να δεί… Δήμου πρόσωπο.

Στο σημείο αυτό η οδός στρίβει και μπαίνοντας σε άλλη μια πλατεία, αλλάζει όνομα σε Γεωργίου Τσαμπαρλή, συνεχίζοντας ευθεία προς το εξωτερικό τοίχος του Φρουρίου, ενώ μια πινακίδα ενημερώνει ότι αριστερά μας βρίσκονται τα «Οθωμανικά Λουτρά» γιατί από το δεξί μας χέρι αντικρύζουμε την «Κρύα βρύση» την ιστορία της οποίας μας αναλύει η Προϊσταμένη της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Όλγα Βάσση.

Βρισκόμαστε ήδη στον περίδρομο του Κάστρου της πόλης, που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε την θέα από το επιθαλάσσιο τοίχος και να μάθουμε την ιστορία του.

Εδώ ολοκληρώνεται η οδός Ναυάρχου Νικοδήμου, και με την βοήθεια λίγο του… Τσαμπαρλή από την οποία από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ξεκινήσαμε και στον περίδρομο του Κάστρου «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_konstantinoy_nikodimoy_kastroy

Σχετικά Άρθρα