Στην οδό Ξενομήδη στο Νοσοκομείο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 26/11/2022 - 08:39

Ο Ξενομήδης, Έλληνας ιστοριογράφος του 5ου αιώνα π.χ. συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Ιάμβλιχου στο Συμπόσιο για τις γυναίκες της Φιλοσοφίας.

Μη ρωτήσετε τι σχέση έχει με τον Συνοικισμό του Νοσοκομείου γιατί προφανώς δεν έχει καμία.

Η οδός που είναι αφιερωμένη στο όνομα του ξεκινάει από την διασταύρωση του Φόρου και επεκτείνεται προς τα μέσα και είναι αδιέξοδη.

Αρχίζει με ένα οικόπεδο από την μια πλευρά, ευτυχώς καθαρισμένο και από την άλλη βρίσκεται ένας υπερυψωμένος χώρος που χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας χέρσος ελεύθερος χώρος, που μακάρι να τον γεύονται παιδιά, αν υπάρχουν, με ένα παγκάκι κάτω από την σκιά ενός πεύκου, που έχει γείρει από το βάρος, σηκώνοντας τις πλάκες και την άσφαλτο. Τα παιδιά πάντως χαίρονται την Παιδική χαρά, που υπάρχει εκεί, με ασφαλές δάπεδο και πιστοποιημένα όργανα.

Απέναντι ένα κλειστό σπίτι και ένας τοίχος από… λαμαρίνα, μια εγκαταλειμμένη βοκαμβίλια, μια κομμένη Αροκάρια και μια πινακίδα όπου εδώ ο Ξενομίδης πήρε ένα ι αντί του σωστού η αλλά ας μην ασχολούμαστε με… λεπτομέρειες.

Εδώ η οδός συναντάται με την Χρυσοστόμου Σμύρνης που από την άλλη πλευρά είναι αδιέξοδη, ενώ δυό μεγάλα σπίτια κυριαρχούν στις δύο γωνίες το ένα από τα οποία έχει πυργοειδές σχήμα, που φαίνεται καλύτερα από… πίσω, ενώ στο άλλο διακρίνει κανείς ένα ωραίο δένδρο με κίτρινα χωνάκια.

Η οδός συνεχίζεται με σπίτια του προσφυγικού συνοικισμού, που σήμερα άλλαξαν όψη και που κάποτε έσφυζαν από ζωή όπως θυμάται η κυρία Χαρίκλεια Βούλγαρη, ενώ σε ένα άδειο εδώ και χρόνια σπίτι η Ξενομήδης ξαναγίνεται με η και αριστερά η οδός οδηγεί σε αδιέξοδο με μια ωραία σύνθεση ενός πεύκου και μια δίχρωμης βοκαμβίλιας.

Επιστρέφοντας στην κύρια οδό ξεχωρίζουμε ένα ωραίο κήπο με τριανταφυλλιές ενώ πιο πρακτικός ο κάτοικος Γιάννης Κεφαλονίκας επισημαίνει ότι η οδός δεν έχει αποχέτευση ομβρίων και έτσι από μια σχάρα, που υπάρχει στη γωνία δεν προλαβαίνει να παροχετευτεί το νερό της βροχής.

Εδώ ακριβώς τελειώνει και η οδός Ξενομήδη από την οποία από τον Φόρο ξεκινήσαμε και σε ένα αδιέξοδο στην είσοδο ενός οικοπέδου "Φτου" … και βρεθήκαμε.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_xenomidi_sto_nosokomeio

Σχετικά Άρθρα