Συνέδριο για το περιβάλλον στην Χίο από το Ιδρυμα Τσάκου

Τετ, 21/02/2024 - 19:08
Συνέδριο περιβαλλοντικού περιεχομένου διοργανώνεται στο νησί μας την Τρίτη 5 Μαρτίου ε.ε. στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ομάδας Ιδρυμάτων υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία 21», με θέμα την Κλιματική Αλλαγή.
 
Στα πλαίσια των εν λόγῳ εκδηλώσεων, το Ίδρυμά Μαρίου Τσάκου έχει αναλάβει, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Γιάννη Λάτση, τη δημιουργία μιάς Ψηφιακής Ακαδημίας ενημέρωσης των Ελλήνων σε θέματα απτόμενα της κλιματικής αλλαγής.
 
Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου του Ιδρύματος:
 
"Την συμμετοχή μας στη δημιουργία της Ακαδημίας την επιδιώξαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Hellenic Marine Environment Protection Association - HELMEPA), αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας το κύρος και το επιτυχές έργο με το οποίο, από την ίδρυση της το 1982 από τον αείμνηστο Καρδαμυλίτη εφοπλιστή Γιώργο Λιβανό, η Ένωση αυτή πιστώνεται στον τομέα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, αρχικά και, αργότερα, και του ατμοσφαιρικού.
 
Οι διαβουλεύσεις μας με την HELMEPA κατέληξαν στη σχεδίαση ενός πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας μιάς ψηφιακής Ακαδημίας, στο οποίο δώσαμε το όνομα “Chios Climate Chance” (CCC), με απώτερο σκοπό την εκλαΐκευση και κατανόηση, από την ευρύτερη τοπική κοινωνία, μέσῳ συνεργασίας με τοπικούς φορείς, των προβλημάτων και των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
 
Το εν λόγῳ πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια νοοτροπίας προαγωγικής ατομικών και συλλογικών δράσεων καθώς και στην υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών για τον μετριασμό των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Επιπροσθέτως, θα επιδιώξει την αξιοποίηση σειράς από έξυπνα/φιλικά/συνδυαστικά εργαλεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων στη δράση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε  ομάδας στόχου.
 
Στις προθέσεις μας είναι, εν τέλει και αν το αποτέλεσμα στη δοκιμή της Χίου κριθεί επιτυχές, η μεθοδολογία του και η, εν γένει, πιλοτική δράση ν’ αποτελέσει πρότυπο (και βέλτιστη πρακτική) υλοποίησης και σ’ άλλα νησιά και γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας.
Την φιλόδοξη πρωτοβουλία μας γιά την προστασία του περιβάλλοντος από ακραία καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουμε στο κοινό της Χίου την κατά τ’ ανωτέρω ημερομηνία (5 Μαρτίου 2024) στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο".

Σχετικά Άρθρα