Χίος, Σάββατο 18 Αυγούστου

''Τώρα τα Πασχαλόγιορτα ''.Χοροί και Τραγούδια του Πάσχα και της Άνοιξης,από το ''Φάρο '' Βαρβασίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/04/2018 - 07:31
Φάρος στο Ομήρειο

 ''Τώρα τα Πασχαλόγιορτα''...Χοροί και Τραγούδια του Πάσχα και της Άνοιξης παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου από το ''Φάρο'' Βαρβασίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και το Ομήρειο.

Η εκδήλωση απέπνεε διάχυτο πολύ κέφι και μεράκι και η ζωντάνια των μικρών και μεγάλων χορευτών καθώς επίσης των μουσικών, των τραγουδιστών και των κυριών που προλόγισαν τα διάφορα θέματα, ήταν ζηλευτή.

                  Κρήτη,Θράκη,Μακεδονία,Θεσσαλία,Καππαδοκία,Κυκλάδες...''παρέλασαν'' από μπροστά μας τόσο ζωντανά , που μέσα απ' τους χορούς και τους προλόγους στα θέματα νοιώσαμε κάτι απ΄την Πατρίδα μας και μάθαμε τόσα ωραία πράγματα για ήθη και έθιμα της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού, που γίνονταν και γίνονται ακόμα από διάφορους ''φάρους'' σαν το δικό μας της Χίου.

                  Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε στη μικρή ομιλία του στην αρχή της εκδήλωσης ότι ''ο ΦΑΡΟΣ έχει τη δύναμη να ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και να τις δίνει από το παρόν στο μέλλον''. Η Γεωργία Χούλη Πρόεδρος του ''Φάρου'' αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους χορηγούς και τους συνδιοργανωτές, καθώς επίσης και τους εργαζομένους του Ομηρείου, τόνισε την άψογη συνεργασία του Φάρου ένα χρόνο τώρα με τον Πρόεδρο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Ηλία Σμυρνιούδη, ο δε Χοροδιδάσκαλος του ''Φάρου'' Κώστας Σιταράς κυριολεκτικά αποθεώθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων και των χορευτών κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης στους χαιρετισμούς. Επίσης στο κλείσιμο της εκδήλωσης οι κυρίες του ''Φάρου'', ευχαρίστησαν το Δημοσιογράφο Δημήτρη Μυωτέρη για τη συμβολή του στη βραδιά σε ρόλο φωτόρεπόρτερ και χειροκρότησαν την Πρόεδρό τους Γεωργία Χούλη που στήριξε την εκδήλωση ''απ' όλες τις θέσεις '' όπως είπαν χαρακτηριστικά.

                    Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ''σήμερα Γιώργη μ' Πασχαλιά'' από τη Θεσσαλία. Μάθαμε στη συνέχεια από τις ομιλήτριες μεταξύ των θεμάτων ότι τη γιορτή της Ανάστασης και τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τις τιμούσαν ιδιαιτέρως και τις ξεχώριζαν οι Ελληνορθόδοξοι της Καππαδοκίας, αλλά και οι Τούρκοι της περιοχής (ξέχωρα από τους Χριστιανούς βέβαια). Μάλιστα οι εκεί πληθυσμοί διοργάνωναν και αγώνες με λιθάρι επ' ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου και στόλιζαν την εικόνα του με στάχια από σιτάρι.

                     Όλοι ήταν καλοί, μα πάρα πολύ καλοί, άψογοι ...και η Κρητική Λύρα και οι Ζουρνάδές και οι τραγούδιστές ...αλλά...πρέπει να πούμε ότι οι μικροί που χόρεψαν Θράκη με τη στολή των ''μεταξάδων'' ...πραγματικά ενθουσίασαν, καθώς επίσης και το τραγούδι ''Αγιώργ' Αγιώργ' Αφέντη μου'' που μας καθήλωσε στη φωνή του τραγουδιστή με δέος.

                     Η εκδήλωση έκλεισε με συρτό κατά την παρουσίαση των τμημάτων με το τραγούδι ''πρωτομαγιά'',για να κρατήσουν οι χοροί όπως λέει κι ο Δυονύσης Σαββόπουλος και ''πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς''...Πάσχα Ελλήνων Πάσχα!  

ekdilosi_faroy_sto_omireio_tora_ta_pashalogiorta

Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο

Σχετικά Άρθρα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΣΤΕΛΙΑΡΟ
Παρ, 17/08/2018 - 09:37
Η «Βραδιά μνήμης» στο λιμανάκι της Αγ. Ερμιόνης είναι αφιερωμένη στον ιεροψάλτη Νικόλαο Στέλιαρο

Η κυριακάτικη «Βραδιά Μνήμης» στο λιμανάκι της Αγ. Ερμιόνης είναι αφιερωμένη στον θυμιανούση σπουδαίο ιεροψάλτη Νικόλαο Στέλιαρο
   Ο τίτλος του είναι Άρχων Μουσικολογιότατος Διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής και έχει πολλές  διακρίσεις και βραβεύσεις στο ενεργητικό του ακόμα και από τον Πατριάρχη…
   Μέσα από μια συνέντευξη στον Δημήτρη Φρεζούλη, στα πλαίσια της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές» της «Αλήθεια TV», παρακολουθούμε το ξεκίνημά του, τη συνέχεια, την εξέλιξη και την κορύφωσή του στην Αμερική.
   Την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο λιμανάκι, με ελεύθερη είσοδο.
   Το βράδυ του Σαββάτου 18/8/ ο σύλλογος "ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ" διοργανώνει γιορτή σαρδέλας στο ομώνυμο λιμανάκι με λαϊκή ορχήστρα.