Ξεκινά ο 2ος κύκλος μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου "Αδαμάντιος Κοραής"

ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΟ 24 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Κυρ, 01/02/2015 - 12:40

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης «ΚΟΡΑΗΣ» οραματίστηκε, με βάση την πανανθρώπινη ιδέα της «Παιδείας» και ακολουθώντας την πνευματική παράδοση του νησιού μας, τη δημιουργία ενός πυρήνα παραγωγής γνώσης για την τοπική κοινωνία με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα. Ο νέος θεσμός, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και είναι φορέας του αντίστοιχου Μητρώου του υπουργείου Παιδείας, άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Οκτώβριο με τον 1ο Κύκλο Σπουδών, ο οποίος αγκαλιάστηκε από μεγάλη συμμετοχή. Όπως επιβεβαιώθηκε υπήρξε πολύ καλή οργάνωση, υψηλό πανεπιστημιακό επίπεδο με εκλαϊκευμένη γλώσσα από καταξιωμένους και επίλεκτους καθηγητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Συνέβαλε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη των ατόμων, στην κοινωνική συνοχή, στην ενεργό συμμετοχή, σε κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο στόχος της Δια Βίου Μάθησης επετεύχθη.
Τη θέση των ΜΜΕ της Αλήθειας να αναδείξουν το θεσμό αυτό ως το πιο σημαντικό πνευματικό γεγονός της χρονιάς επιβεβαιώνουν οι καταθέσεις ψυχής από παρακολουθήσαντες. Παραθέτουμε μερικές από το εγχειρίδιο του προγράμματος σπουδών του 2ου κύκλου: «Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υψηλού επιπέδου έρχονται οργανωμένα και συστηματικά να μιλήσουν για ζωτικά θέματα που αφορούν στη ζωή και την ψυχή μας. Αναπτύσσεται μια βιωματική σχέση γνώσης μεταξύ Διδάσκοντα και Διδασκομένου στον τόπο της Βιβλιοθήκης, η οποία ως πνευματικό ίδρυμα επιτέλους βγαίνει από τον πάγο και ενεργοποιείται στη συνείδηση των πολιτών», «Αληθινή όαση στο άγονο έδαφος της μη-σκέψης, της μη-εκπαίδευσης, της μη-παιδείας των δίσεκτων χρόνων μας»,  «Απέκτησα γνώσεις τις οποίες θα εφαρμόσω επαγγελματικά», «Μια ανάσα ζωής πολιτισμού, που προστίθεται στις μικρές απόπειρες των σκόρπιων τοπικών δυνάμεων αντίστασης, είναι τα δώρα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου», «Ο θεσμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ουσιαστική γνώση, πνευματική καλλιέργεια και αξιοποίηση του ποιοτικού χρόνου μας», «Μοναδική ευκαιρία στο ακριτικό νησί, χωρίς έξοδα μετακίνησης, με συμβολικό κόστος, να παίρνεις εκλαϊκευμένη την επιστημονική γνώση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές τούτου του πρωτόγνωρου εγχειρήματος», «Μια ανάσα παιδείας. Μια εμπειρία άξια λόγου. Γίναμε πάλι μαθητές, παιδιά», «Το περιβάλλον της βιβλιοθήκης επιδρά θετικά στη διαδικασία», «Θεσμός απαραίτητος για την πνευματική μας ανάταση», «Πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της θεσμοθέτησης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου», «Ο θεσμός εκπλήρωσε το όνειρο πολλών ανθρώπων κάθε ηλικίας, να πάρουν παραπάνω γνώσεις στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει», «Ο θεσμός ήταν κυριολεκτικά έκπληξη… Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι το έναυσμα που δίνεται για προσωπική αναδίφηση και καλλιέργεια της κριτικής μας σκέψης. Προσφέρεται γνώση υψηλού (πανεπιστημιακού) επιπέδου με άνοιγμα προς τους πολίτες, πράγμα που συντελεί στην συν-κοινωνία και επικοινωνία των ατόμων. Πρωτοποριακός θεσμός που συναρπάζει και δη στο πλαίσιο μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης με όλους τους γοητευτικούς συνειρμούς που αυτό προκαλεί», «Η ποιότητα υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια».
Ο 1ος κύκλος υλοποιήθηκε με μεγάλο ζήλο και αγάπη από τους συντελεστές, μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες (μειωμένο προσωπικό, ωράριο εκτός λειτουργίας της υπηρεσίας κλπ.). Ας σημειωθεί σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εθελοντική προσφορά πολλών ανθρώπων.
Ο 2ος Κύκλος Σπουδών είναι μια πραγματικότητα, ας τον αγκαλιάσουμε πιο θερμά από τον 1ο.

Δείτε παρακάτω στο συνημμένο αρχείο το πλήρες πρόγραμμα του 2ου κύκλου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την εγγραφή κάποιου.

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα