Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Ξενάγηση στο Κάστρο του παλιού Καταρράκτη από τον… Αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού

Το Σάββατο στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 08/03/2019 - 08:38

Κατ’ αρχήν ο παλιός Καταρράκτης είναι σκέτος Καταρράκτης.

Απλά το χωριό από το ύψωμα που βρισκόταν, κατέβηκε μετά τον σεισμό του 1881 που ισοπέδωσε πολλά από τα Νοτιόχωρα, στην παραθαλάσσια περιοχή Αφαλερού, που βρίσκεται πλέον σήμερα.

Σήμερα στον… παλιό Καταρράκτη σώζεται μόνο μια εκκλησία, νεώτερο κτίσμα και πολλά ερειπωμένα σπίτια, όπου παρά τα χρόνια και την κατάρρευση δεσπόζει ακόμα στην άκρη του χωριού ένας πύργος, που δεν είναι καταγεγραμμένος πουθενά ούτε από γνωστούς περιηγητές.

Τον παλιό αυτό οικισμό βρήκαμε μπροστά μας στην «ακτινογράφηση» του νησιού, μέσα από την εκπομπή «Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV, που έχει παραδοθεί πλέον στην… ιστορία.

Εκεί μας ξενάγησαν ο Πρόεδρος του χωριού και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταρράκτη, με όσες γνώσεις είχαν οι άνθρωποι, κυρίως από προφορικές μαρτυρίες.

Το παλιό χωριό και κυρίως ο Πύργος υπήρχε για μας ένα μυστήριο και μια έλλειψη ουσίας, για την ει δυνατόν ολοκληρωμένη παρουσίαση του νησιού μέσα από την συγκεκριμένη εκπομπή.

Μέχρι που το μυστήριο ήρθε να μας το λύσει μια επιστημονική έκδοση, με τίτλο «Ήρως κτίστης» αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Χιώτη Πανεπιστημιακού, Χαράλαμπου Μπούρα (1933-2006).

Εκεί βρήκαμε δημοσιευμένη μια επιστημονική εργασία του μαθητή του Χαράλαμπου Μπούρα, Αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού, σημερινού Δημάρχου Χίου, με θέμα το Κάστρο του παλιού Καταρράκτη, που εικάζεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1480.

Την διαβάσαμε και εκπλαγήκαμε για τον πλούτο των στοιχείων, για την ακριβή μελέτη, για τα νέα στοιχεία, διαφωτιστικά για την ιστορία του τόπου, που είδαν για πρώτη φορά το θέμα της δημοσιότητας και ζητήσαμε και εμείς ένα… ρουσφέτι.

Να βρεί χρόνο ο Δήμαρχος Χίου και να μας ξεναγήσει επιστημονικά πλέον στον Πύργο, ώστε να συμπεριληφθεί όπως πρέπει και του αξίζει στον κύκλο των εκπομπών καταγραφής του νησιού μας.

Αυτό έγινε πριν λίγες μέρες και η εκπομπή αυτή θα προβληθεί το Σάββατο 09/03/19 και σε επανάληψη την Κυριακή 10/03/19 στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Mην την χάσετε.

Σχετικά Άρθρα

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα
Πέμ, 05/12/2019 - 09:40

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καρδαμύλων σας περιμένει να επισκεφθείτε το χωριό του  Αι-Βασίλη την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικού Σχολείο Καρδαμύλων. Στα περίπτερα που λειτουργούν περιμένουν πολλές εκπλήξεις μικρούς και μεγάλους