Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

Ξενάγηση στο Κάστρο του παλιού Καταρράκτη από τον… Αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού

Το Σάββατο στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 08/03/2019 - 08:38

Κατ’ αρχήν ο παλιός Καταρράκτης είναι σκέτος Καταρράκτης.

Απλά το χωριό από το ύψωμα που βρισκόταν, κατέβηκε μετά τον σεισμό του 1881 που ισοπέδωσε πολλά από τα Νοτιόχωρα, στην παραθαλάσσια περιοχή Αφαλερού, που βρίσκεται πλέον σήμερα.

Σήμερα στον… παλιό Καταρράκτη σώζεται μόνο μια εκκλησία, νεώτερο κτίσμα και πολλά ερειπωμένα σπίτια, όπου παρά τα χρόνια και την κατάρρευση δεσπόζει ακόμα στην άκρη του χωριού ένας πύργος, που δεν είναι καταγεγραμμένος πουθενά ούτε από γνωστούς περιηγητές.

Τον παλιό αυτό οικισμό βρήκαμε μπροστά μας στην «ακτινογράφηση» του νησιού, μέσα από την εκπομπή «Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV, που έχει παραδοθεί πλέον στην… ιστορία.

Εκεί μας ξενάγησαν ο Πρόεδρος του χωριού και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταρράκτη, με όσες γνώσεις είχαν οι άνθρωποι, κυρίως από προφορικές μαρτυρίες.

Το παλιό χωριό και κυρίως ο Πύργος υπήρχε για μας ένα μυστήριο και μια έλλειψη ουσίας, για την ει δυνατόν ολοκληρωμένη παρουσίαση του νησιού μέσα από την συγκεκριμένη εκπομπή.

Μέχρι που το μυστήριο ήρθε να μας το λύσει μια επιστημονική έκδοση, με τίτλο «Ήρως κτίστης» αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Χιώτη Πανεπιστημιακού, Χαράλαμπου Μπούρα (1933-2006).

Εκεί βρήκαμε δημοσιευμένη μια επιστημονική εργασία του μαθητή του Χαράλαμπου Μπούρα, Αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού, σημερινού Δημάρχου Χίου, με θέμα το Κάστρο του παλιού Καταρράκτη, που εικάζεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1480.

Την διαβάσαμε και εκπλαγήκαμε για τον πλούτο των στοιχείων, για την ακριβή μελέτη, για τα νέα στοιχεία, διαφωτιστικά για την ιστορία του τόπου, που είδαν για πρώτη φορά το θέμα της δημοσιότητας και ζητήσαμε και εμείς ένα… ρουσφέτι.

Να βρεί χρόνο ο Δήμαρχος Χίου και να μας ξεναγήσει επιστημονικά πλέον στον Πύργο, ώστε να συμπεριληφθεί όπως πρέπει και του αξίζει στον κύκλο των εκπομπών καταγραφής του νησιού μας.

Αυτό έγινε πριν λίγες μέρες και η εκπομπή αυτή θα προβληθεί το Σάββατο 09/03/19 και σε επανάληψη την Κυριακή 10/03/19 στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Mην την χάσετε.

Σχετικά Άρθρα

24 και 25 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο από το Θεατρικό Εργαστήρι του Ομηρείου
Τρί, 14/07/2020 - 15:30

Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Η υπόθεση:

“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα”

Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.

Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.

 

"‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του».

Κ. Ταχτσής

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης

Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος

Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ

 

 

Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης

 

Το εργαστήρι θεάτρου του Ομηρειου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.