Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Δίκτυο 5G: Ο γεωπολιτικός «πόλεμος» για το μέλλον και τις γρήγορες ταχύτητες ξεκίνησε

Κυρ, 02/02/2020 - 21:48

Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την αμερικανική απαίτηση για αποκλεισμό της Κίνας από την κατασκευή των δικτύων 5G στην Ευρώπη; Και γιατί ένα τεχνικό θέμα, το 5G, έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη γεωπολιτική διάσταση;

Η απάντηση είναι απλή: διότι στο εγγύς μέλλον τα πάντα θα «τρέχουν» με 5G, από τις κρατικές υποδομές ώς το «κατέβασμα» μιας ταινίας που θα γίνεται σε δευτερόλεπτα. Και όχι μόνο αυτό. Ο θεατής θα φοράει μια μάσκα «επαυξημένης πραγματικότητας» για να «ζήσει» μέσα στην ταινία. Η επανάσταση δεν περιορίζεται ασφαλώς στην ψυχαγωγία. Μια χειρουργική επέμβαση στην Αθήνα θα μπορεί να εκτελείται από χειρουργό που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Και ένα αυτοκίνητο θα ξεκινάει από το γκαράζ του σπιτιού και θα παρκάρεται στο γραφείο μόνο του χωρίς να το οδηγεί κανείς.

Oλα αυτά θα γίνουν επειδή θα απλωθεί σε όλο τον κόσμο το δίκτυο 5G, που θα εξασφαλίσει την αύξηση της ταχύτητας των δεδομένων κατά τουλάχιστον 100 φορές σε σχέση με την ταχύτητα που επιτρέπει το σημερινό 4G.

Εκστρατεία των ΗΠΑ

Είναι προφανές ότι οι εταιρείες που θα ελέγχουν το 5G θα κρατούν τα «κλειδιά» ενός κράτους. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο οι ΗΠΑ, με προεξάρχοντα τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από το 5G σε όλες τις δυτικές χώρες. Η Ουάσιγκτον τονίζει ότι η κινεζική εταιρεία έχει κατορθώσει να προηγείται όλων των δυτικών εταιρειών στην τεχνολογία 5G εξαιτίας των μεγάλων ενισχύσεων που λαμβάνει από το Πεκίνο, καθώς είναι μια κρατική εταιρεία. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε την περασμένη Τετάρτη σε αμερικανικό έγγραφο προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο αποδεικνύεται η συμμετοχή της Huawei σε κινεζικές επιχειρήσεις κατασκοπείας. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς. Η Huawei τόνισε ότι έχει προστατεύσει την ασφάλεια των πελατών της και υπενθύμισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει προσφέρει έργο σε δεκάδες χώρες υπό συνθήκες εμπιστοσύνης.

Το δημοσίευμα ακολούθησε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη να επιτρέψει τη «συμμετοχή στο 5G εταιρειών που μπορεί να περικλείουν ρίσκο», παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου. Εθεσε όριο το 35% του δικτύου και πρόσθεσε τον όρο ότι οι εταιρείες αυτές θα προσφέρουν τεχνολογία στην περιφέρεια του δικτύου (κεραίες κ.λπ.) και όχι στον πυρήνα. Η απόφαση «φωτογραφίζει» τη Huawei.

Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι πλέον δεν υπάρχει διαχωρισμός πυρήνα - περιφέρειας, αφού «στο 5G όλα είναι πυρήνας». Πράγματι, πολλές διαδικασίες του 5G εκτελούνται στις κεραίες γιατί πρέπει να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης ανάμεσα στις συσκευές και στο κεντρικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε οδηγίες για το 5G παρόμοιες με τις βρετανικές. «Δεν θα αποκλείσουμε καμία εταιρεία με βάση το όνομα και την εθνικότητά της», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία Τιερί Μπρετόν, «εφόσον θα αποδέχεται τις οδηγίες για τη διαχείριση των κινδύνων ασφαλείας».

Οι αιτίες

Μια αιτία που η Ευρώπη δεν αποκλείει τη Huawei είναι ότι το 5G θα χτιστεί επάνω στο 4G. Και το 4G έχει εγκατασταθεί στις περισσότερες χώρες από τη Huawei. Εάν η Huawei αποκλειστεί, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρη η υποδομή Huawei που ήδη έχει εγκατασταθεί και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αναγκαστούν να στείλουν τον λογαριασμό στον καταναλωτή. Ομως η σοβαρότερη αιτία της ευρωπαϊκής ανυπακοής στις ΗΠΑ είναι ότι οι αποφάσεις συνδέονται με τις εμπορικές σχέσεις. Η Βρετανία του Brexit έχει ανάγκη μια καλή εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Και ήδη το Πεκίνο έχει διαμηνύσει στο Βερολίνο ότι αν αποκλείσει τη Huawei από το 5G, θα επανεξετάσει τους όρους συμμετοχής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην κινεζική αγορά.

Η Ελλάδα τηρεί υπεύθυνη στάση. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα περίμενε τις αποφάσεις της Επιτροπής. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Huawei δεν έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρήνα του ελληνικού 4G, ενώ σχεδόν η μισή υποδομή κεραιών (το τμήμα του περιφερειακού δικτύου που ανήκει στην Cosmote) έχει κατασκευαστεί από την Ericsson. Περίπου η άλλη μισή υποδομή (που ανήκει στις Vodafone και Wind) έχει κατασκευαστεί από τη Huawei. Επομένως, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει το βρετανικό και το ευρωπαϊκό παράδειγμα, δηλαδή να επιτρέψει τη μερική συμμετοχή της Huawei στο 5G.

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 23/02/2020 - 07:50

Η Huawei, εταιρεία που τάραξε τα νερά στον χώρο των smartphones τα προηγούμενα χρόνια, επεκτείνει την προϊοντική της γκάμα στην ελληνική αγορά δίνοντας νέες ολοκληρωμένες λύσεις, αυτή τη φορά στον κλάδο των φορητών υπολογιστών.

Τα μοντέλα που θα λανσαριστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι τα MateBook D14 και MateBook D15 από τη σειρά MateBook D της Huawei, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα διατίθενται σε τιμές «ιδιαίτερα ελκυστικές, σε σχέση με τα όσα προσφέρουν στον τελικό χρήστη».

Γενικά, η σειρά MateBook D αποτελείται από μοντέλα όμορφου σχεδιασμού, κορυφαίων προδιαγραφών και εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής. Πιο αναλυτικά, χαρακτηριστικά σημεία των μοντέλων της σειράς MateBook D είναι η μέγιστη δυνατή φορητότητα, οι πολύ καλές επιδόσεις, οι εντυπωσιακές οθόνες με σχεδόν ανύπαρκτα bezel ενώ, μέσω της λειτουργίας Huawei Share OneHop, δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να συνδέει με ένα άγγιγμα το smartphone με το laptop για να δουλεύει σε ένα περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό των φορητών υπολογιστών η Huawei αξιοποίησε την τεχνογνωσία της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της κατασκευής smartphones. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Huawei με τα smartphones και τα laptops της, να καλύπτει όλες τις καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή, προσφέροντάς του αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «ολιστική εμπειρία συνδεσιμότητας», καθώς ο χρήστης μπορεί να συνδέει τις δύο συσκευές με ένα άγγιγμα και να δουλεύει σε ένα περιβάλλον εύκολα, άνετα και γρήγορα, να περνά αρχεία από τη μία συσκευή στην άλλη, να βλέπει τα περιεχόμενα που έχει αποθηκευμένα στο κινητό του απευθείας στον υπολογιστή του ή να χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και άλλες περιφερειακές συσκευές για να χειρίζεται το smartphone του.

Απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι η εμπειρία χρήσης μιας συσκευής, οποιασδήποτε κατηγορίας, να γίνεται ολοένα και πιο απολαυστική ενώ ταυτόχρονα θα κάνει την καθημερινότητα του χρήστη πιο εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική.

Αυτό που μένει να ανακοινωθεί επίσημα είναι πότε τα MateBook D14 και MateBook D15 της Huawei θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και σε ποιες τιμές. Βέβαια, επειδή η Huawei κατά το πρόσφατο παρελθόν μας έχει συνηθίσει και σε προσφορές που προκαλούν αίσθηση δεν αποκλείεται και αυτή την φορά να δούμε κάτι αντίστοιχο.