Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Η Microsoft κατεβάζει βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπων από το Internet

Σάβ, 08/06/2019 - 22:03

Η Microsoft φέρεται να «κατεβάζει» την βάση δεδομένων MS Celeb η οποία περιέχει πάνω από 10 εκατομμύρια εικόνες προερχόμενες από περίπου 100.000 άτομα. 

 

Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων δημιουργήθηκε το 2016 ενώ η ίδια η Microsoft την περιέγραφε σαν την «μεγαλύτερη, δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο». Η MS Celeb χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου τόσο από τεχνολογικές εταιρείες όσο και από ερευνητικά κέντρα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. 

 

Οι άνθρωποι, των οποίων οι εικόνες περιέχονταν στην εν λόγω βάση δεδομένων, δεν είχαν δώσει την ουσιαστική τους συγκατάθεση αλλά οι φωτογραφίες είχαν συλλεχθεί από «ανοικτές πηγές» στο Διαδίκτυο. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times και τον ερευνητή Adam Harvey που εδρεύει στο Βερολίνο, κάποιες από αυτές περιλάμβαναν πρόσωπα των οποίων η ιδιωτικότητα θα έπρεπε να διατηρηθεί. 

 

Μιλώντας στους Financial Times ο Harvey αναφέρει ότι ακόμη και αν η βάση δεδομένων MS Celeb διαγραφεί το περιεχόμενό της θα συνεχίζει να διαμοιράζεται στο Διαδίκτυο. «Δεν μπορείς να κάνεις τα δεδομένα να εξαφανιστούν. Αν τα ποστάρεις μία φορά οι άνθρωποι τα κατεβάζουν και έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν σε σκληρούς δίσκους οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Adam Harvey, ο οποίος «τρέχει» ένα project με την ονομασία Megapixels το οποίο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τέτοιου είδους σύνολα δεδομένων. 

 

Της διαγραφής της βάσης δεδομένων είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα των Financial Times σχετικά με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τον ρόλο της Microsoft σε αυτή. Από την πλευρά της η Microsoft εξηγεί ότι η διαγραφή ήταν απλά θέμα πρωτοκόλλου σημειώνοντας ότι «εξυπηρετούσε ακαδημαϊκές ανάγκες» και ότι το πρόγραμμα «έτρεχε από έναν εργαζόμενο ο οποίος δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της Microsoft». 

 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πάντως ότι η Microsoft είναι από τις τεχνολογικές εταιρείες που επιζητούν την ρύθμιση στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, έχει ζητήσει από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να ληφθούν μέτρα ώστε να διαχειριστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο εμπεριέχει  «ευρείες κοινωνικές επιπτώσεις και δυνατότητες κατάχρησης».

 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είχε χρησιμοποιηθεί και από κινεζικές εταιρείες όπως οι SenseTime και Megvii. Παράλληλα, σε δημοσίευμα των New York Times, τον περασμένο Απρίλιο, γινόταν λόγος για χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την κινεζική κυβέρνηση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των Ουϊγούρων, της μουσουλμανικής μειονότητας που αριθμεί 11 εκατομμύρια και κατοικεί στην δυτική Κίνα. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 04/12/2019 - 21:48

Είναι αρκετά εκνευριστικό όταν ξεμένουμε από μπαταρία στο κινητό μας. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να φορτίσουμε το κινητό μας έξω με ένα τυχαίο καλώδιο που βρήκαμε σε ένα αεροδρόμιο ή μια οποιαδήποτε θύρα USB μέσα σε ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά πριν το κάνουμε. 

Καθώς πλησιάζει η πολυάσχολη περίοδος των διακοπών, το Γραφείο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την απάτη με την φόρτιση μέσω καλωδίου USB.

Ειδικότερα, τον βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης ενός τυχαίου φορτιστή εξηγεί ο Luke Sisak, ο οποίος εργάζεται ως αναπληρωτής εισαγγελέας στο Λος Άντζελες, αναφέροντας ότι «μια δωρεάν φόρτιση του κινητού μας θα μπορούσε να καταλήξει στο άδειασμα του τραπεζικού μας λογαριασμού». 

Όπως εξηγεί αυτή η διαδικασία ονομάζεται «juice jacking» και ουσιαστικά αναφέρεται στο γεγονός πως ανυποψίαστοι χρήστες συνδέουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε θύρες ή καλώδια USB, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.  

Με αυτόν τον τρόπο το λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους χάκερ, οι οποίοι εξάγουν τα δεδομένα των χρηστών της εκάστοτε ηλεκτρονικής συσκευής και συνήθως επιλέγουν να τα κλειδώσουν, καθιστώντας τα πρακτικώς άχρηστα. Ωστόσο, πέρα από τα καλώδια, εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση θυρών. Κι αυτό γιατί οι χάκερ μπορούν πολύ εύκολα να προσθέσουν δικό τους κακόβουλο λογισμικό στις θύρες USB.    

Επομένως, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δικό μας φορητό φορτιστή ή καλώδιο USB και κυρίως να αποφεύγουμε τις φορτίσεις σε μέρη, όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια, καθώς εκεί εγκυμονεί ο κίνδυνος για τέτοιου είδους απάτες. 

Πηγή: The New York Times