Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Η Ρωσία απαγορεύει τις πωλήσεις συσκευών χωρίς ρωσικής προέλευσης λογισμικό

Κυρ, 24/11/2019 - 07:55

Η Ρωσία πέρασε έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύει τις πωλήσεις συγκεκριμένων συσκευών που δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό, σύμφωνα με το BBC.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020, και θα καλύπτει smartphones, υπολογιστές και «έξυπνες» τηλεοράσεις. Οι υπέρμαχοί του λένε ότι έχει στόχο να προωθήσει τη ρωσική τεχνολογία και να καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες της χώρας να χρησιμοποιούν τα gadgets που αγοράζουν, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί περί παρακολούθησης και φόβοι πως εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη ρωσική αγορά.

Ο νόμος αυτός δεν σημαίνει πως συσκευές από άλλες χώρες δεν θα μπορούν να πωλούνται χωρίς το κανονικό λογισμικό τους, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένες και ρωσικές «εναλλακτικές».

Ο νόμος ψηφίστηκε από τη ρωσική Κάτω Βουλή την Πέμπτη, και η κυβέρνηση θα ορίσει ποια είναι η πλήρης λίστα των συσκευών που επηρεάζονται και ποιο το ρωσικό λογισμικό που πρέπει να είναι προεγκατεστημένο.

Ο Όλεγκ Νικολάγεφ, ένας από αυτούς που συνέταξαν το νομοσχέδιο, εξήγησε πώς θα βοηθά τους Ρώσους χρήστες: «Όταν αγοράζουμε πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές, έχουν ήδη συγκεκριμένες εφαρμογές, κυρίως δυτικές, προεγκατεστημένες» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Φυσικά, όταν κάποιος τις βλέπει...μπορεί να σκεφτεί πως δεν υπάρχουν τοπικές εναλλακτικές. Και, αν μαζί με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές προσφέρουμε στους χρήστες και τις ρωσικές, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν».

Ο νόμος, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατασκευαστές και διανομείς στη Ρωσία, με τη RATEK (ένωση εταιρειών και κατασκευαστών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών) να υποστηρίζει πως δεν θα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ρωσικής προέλευσης λογισμικό σε κάποιες συσκευές και ότι οι διεθνείς εταιρείες πίσω από τα gadgets ίσως να φύγουν από τη ρωσική αγορά εξαιτίας του. Άλλοι εκφράζουν προβληματισμούς πως το λογισμικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση χρηστών, δεδομένων και των σκληρότερων νόμων σχετικά με το Διαδίκτυο που έχουν ψηφιστεί στη Ρωσία μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 04/12/2019 - 21:48

Είναι αρκετά εκνευριστικό όταν ξεμένουμε από μπαταρία στο κινητό μας. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να φορτίσουμε το κινητό μας έξω με ένα τυχαίο καλώδιο που βρήκαμε σε ένα αεροδρόμιο ή μια οποιαδήποτε θύρα USB μέσα σε ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά πριν το κάνουμε. 

Καθώς πλησιάζει η πολυάσχολη περίοδος των διακοπών, το Γραφείο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την απάτη με την φόρτιση μέσω καλωδίου USB.

Ειδικότερα, τον βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης ενός τυχαίου φορτιστή εξηγεί ο Luke Sisak, ο οποίος εργάζεται ως αναπληρωτής εισαγγελέας στο Λος Άντζελες, αναφέροντας ότι «μια δωρεάν φόρτιση του κινητού μας θα μπορούσε να καταλήξει στο άδειασμα του τραπεζικού μας λογαριασμού». 

Όπως εξηγεί αυτή η διαδικασία ονομάζεται «juice jacking» και ουσιαστικά αναφέρεται στο γεγονός πως ανυποψίαστοι χρήστες συνδέουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε θύρες ή καλώδια USB, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.  

Με αυτόν τον τρόπο το λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους χάκερ, οι οποίοι εξάγουν τα δεδομένα των χρηστών της εκάστοτε ηλεκτρονικής συσκευής και συνήθως επιλέγουν να τα κλειδώσουν, καθιστώντας τα πρακτικώς άχρηστα. Ωστόσο, πέρα από τα καλώδια, εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση θυρών. Κι αυτό γιατί οι χάκερ μπορούν πολύ εύκολα να προσθέσουν δικό τους κακόβουλο λογισμικό στις θύρες USB.    

Επομένως, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δικό μας φορητό φορτιστή ή καλώδιο USB και κυρίως να αποφεύγουμε τις φορτίσεις σε μέρη, όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια, καθώς εκεί εγκυμονεί ο κίνδυνος για τέτοιου είδους απάτες. 

Πηγή: The New York Times