Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Η Ρωσία απαγορεύει τις πωλήσεις συσκευών χωρίς ρωσικής προέλευσης λογισμικό

Κυρ, 24/11/2019 - 07:55

Η Ρωσία πέρασε έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύει τις πωλήσεις συγκεκριμένων συσκευών που δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό, σύμφωνα με το BBC.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020, και θα καλύπτει smartphones, υπολογιστές και «έξυπνες» τηλεοράσεις. Οι υπέρμαχοί του λένε ότι έχει στόχο να προωθήσει τη ρωσική τεχνολογία και να καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες της χώρας να χρησιμοποιούν τα gadgets που αγοράζουν, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί περί παρακολούθησης και φόβοι πως εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη ρωσική αγορά.

Ο νόμος αυτός δεν σημαίνει πως συσκευές από άλλες χώρες δεν θα μπορούν να πωλούνται χωρίς το κανονικό λογισμικό τους, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένες και ρωσικές «εναλλακτικές».

Ο νόμος ψηφίστηκε από τη ρωσική Κάτω Βουλή την Πέμπτη, και η κυβέρνηση θα ορίσει ποια είναι η πλήρης λίστα των συσκευών που επηρεάζονται και ποιο το ρωσικό λογισμικό που πρέπει να είναι προεγκατεστημένο.

Ο Όλεγκ Νικολάγεφ, ένας από αυτούς που συνέταξαν το νομοσχέδιο, εξήγησε πώς θα βοηθά τους Ρώσους χρήστες: «Όταν αγοράζουμε πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές, έχουν ήδη συγκεκριμένες εφαρμογές, κυρίως δυτικές, προεγκατεστημένες» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Φυσικά, όταν κάποιος τις βλέπει...μπορεί να σκεφτεί πως δεν υπάρχουν τοπικές εναλλακτικές. Και, αν μαζί με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές προσφέρουμε στους χρήστες και τις ρωσικές, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν».

Ο νόμος, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατασκευαστές και διανομείς στη Ρωσία, με τη RATEK (ένωση εταιρειών και κατασκευαστών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών) να υποστηρίζει πως δεν θα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ρωσικής προέλευσης λογισμικό σε κάποιες συσκευές και ότι οι διεθνείς εταιρείες πίσω από τα gadgets ίσως να φύγουν από τη ρωσική αγορά εξαιτίας του. Άλλοι εκφράζουν προβληματισμούς πως το λογισμικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση χρηστών, δεδομένων και των σκληρότερων νόμων σχετικά με το Διαδίκτυο που έχουν ψηφιστεί στη Ρωσία μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΕΣΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Πέμ, 30/04/2020 - 15:35

Όσοι θεώρησαν υπερβολικό τον τίτλο μας ας διαβάσουν την παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου Οινουσσών.

Ο Δήμος μας, σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προχωρά σε ένα ακόμα βήμα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και ειδοποίηση των δημοτών σε κάθε περίσταση που κρίνεται αναγκαία.

Από σήμερα διατίθεται εντελώς δωρεάν προς όλους η εφαρμογή Gi-Polis, (από το App Store για iOS ή το Google Play για Android) για όλα τα έξυπνα κινητά και tablets, μέσω της οποίας οι δημότες μας μπορούν να λαμβάνουν άμεσα μηνύματα, ενημερώσεις και έκτακτες ειδοποιήσεις (push notifications) από τις υπηρεσίες του Δήμου, για κάθε θέμα και κυρίως για άμεσες ανάγκες ειδοποίησης ή ενημέρωσης.

Τα βήματα που μπορεί ο κάθε πολίτης να ακολουθήσει για να μπορεί να λαμβάνει τα μηνύματα και τις άμεσες ειδοποιήσεις είναι φαίνονται στο στην επόμενη σελίδα.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Videos, με τα βήματα για την εγκατάσταση της εφαρμογής. Σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα η εφαρμογή θα έχει εγκατασταθεί.

Android:                                                             

https://www.youtube.com/watch?v=5ZcuYdHKZ4s

iOS:

https://www.youtube.com/watch?v=nS_wNQhTSzo