Χίος, Τρίτη 12 Νοεμβρίου

TEDxLesvos 2019: unXpecTED

Πέμπτη επιτυχημένη διοργάνωση στη γειτονική Λέσβο
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 07/10/2019 - 11:04
TEDxLesvos 2019: unXpecTED

Πριν λίγες μέρες διοργανώθηκε με επιτυχία στη γειτονική μας Λέσβο το 5ο TEDxLesvos με τίτλο unXpecTED τo οποίο έκλεισε με τους Brasilionico Grupo Percussivo από τη Χίο που ξεσήκωσαν θεατές και συμμετέχοντες.

 

Η διοργάνωση αυτή ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από μία ομάδα εθελοντών προκειμένου να μεταδώσουν από και προς την τοπική κοινωνία ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, όπως ακριβώς διακηρύσσει και ο οργανισμός TED*.

 

Αξίζει να αναφέρουμε τις προηγούμενες διοργανώσεις της ομάδας του TEDxLesvos, που ήταν εξίσου επιτυχημένες και ήταν οι εξής:
 

Στο κείμενο που ακολουθεί η ομάδα της Λέσβου δίνει τη δική της οπτική για το πρόγραμμα των TEDx** και χαιρετίζει την προσπάθεια που πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι και στη Χίο ξεκίνησε, προκειμένου να διοργανώσει το πρώτο TEDxChios:

 

“Πώς να περιγράψεις σε λίγες γραμμές τι είναι το TEDx αλλά και τι έχει φτάσει να είναι για μας στις μικρές περιφέρειες, είτε ως κοινό ή ως διοργανωτές και εθελοντές του. Είναι ένα συνέδριο, μια ημερίδα όπου μαζεύονται εκλεκτοί καλεσμένοι ομιλητές αλλά και περφόρμερς, για να μας πουν και να μας δείξουν το ξεχωριστό με το οποίο ασχολούνται.

Όχι αυτή δεν είναι μια καλή περιγραφή!

 

Το TEDx είναι ένα σύγχρονο συμπόσιο όπου πραγματικά μεγάλες ιδέες μοιράζονται απλόχερα στο κοινό προσκαλώντας το, να πληροφορηθεί, να σκεφτεί, να εμπνευστεί, να παραδειγματιστεί, να προχωρήσει μπροστά, έχοντας φτιάξει νέους στόχους για να κυνηγήσει.

 

Το TEDx πάνω απο όλα είναι έμπνευση.

Άνθρωποι διψασμένοι να μοιραστούν μια ιδέα μπλέκουν αρμονικά με ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους εκδηλώσεις διαφορετικές και πρωτοπόρες επιδιώκοντας να δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όλο αυτό διοχετεύεται στο κοινό το αποδεδειγμένα θερμό ακροατήριο σε μία δυναμική σχέσης αλληλεπίδρασης. Παράλληλα η σχέση αυτή είναι και δύο κατευθύνσεων καθώς διαπιστώνουμε πως πολλοί από τό κοινό την επόμενη φορά ζητούν να συμμετέχουν ως εθελοντές, ζητούν να προσφέρουν κι αυτοί.

 

Γιατί να έρθεις; Γιατί να έρθεις σε ένα #TEDx κι ακόμη περισσότερο γιατί να έρθεις σε αυτό της Χίου;

Ξέρω να σου πω γιατί...θα έρθεις!

Από περιέργεια. Αλλά θα εκπλαγείς ευχάριστα και θα εθιστείς. Πρόσεξε το.

Μην ξεχνάς ότι αυτή η περιέργεια είναι που μας έχει οδηγήσει σε μεγάλες ανακαλύψεις κι αυτή είναι που θα σε οδηγήσει να βρεις τα δικά σου νοήματα, τις δικές σου αλήθειες.

Θα έρθεις επειδή σου λείπει, να μπορείς να βρεθείς να φίλους ή με νέους ανθρώπους και με συζητήσεις ιδέες, προτάσεις λύσεις…σου λείπει να νιώθεις πως ο τόπος σου είναι σπουδαίος κι έχει σπουδαίο κόσμο.

Θα έρθεις και θα δώσεις τη δική σου ερμηνεία…σε κάθε τι που ακούς.

 

Στο ΤEDx συμβαίνει κάτι μαγικό.

Μετά το τέλος κάθε εκδήλωσης όλοι, μα όλοι απ’ τους εθελοντές μέχρι τους ομιλητές, μέχρι το ακροατήριο έχουν, αλλά και εκφέρουν άποψη για τους πως μπορεί να γίνει καλύτερο την επόμενη φορά.Ξέρετε γιατί γίνεται αυτό ; Διότι όλοι οι μετέχοντες μέσα σε λίγες ώρες έγιναν μέτοχοι και κομμάτι μια διευρυμένης ομάδας που μόνος της σκοπός ήταν η ανιδιοτελής προσφορά. Παράλληλα διαπίστωσαν πως αυτή η προσφορά έχει το χαρακτηριστικό του πραγματικού χρόνου, του παρόντος του “συμβαίνει τώρα”. Την ίδια στιγμή όμως τα αποτελέσματά του διαρκούν και συνεχίζουν να επηρεάζουν.

Γίνονται αντικείμενο κουβέντας, γίνονται όμορφη ανάμνηση. Όλο το TEDx γίνεται κάθε φορά κομμάτι της κριτικής σου σκέψης.

Γιατί να πας να το δεις;

Επειδή προέρχεται από ανθρώπους καθημερινούς που βρίσκονται στις θέσεις τους ως ο εαυτός τους και τίποτα περισσότερο, ίσως μόνο ταγμένοι στο να προσφέρουν.

Διότι ό,τι κι αν σου λένε όσες ακατανόητες ή και φαινομενικά τραβηγμένες περιγραφές κι αν ακούσεις, ισχύει σε αυτό μια απλή συνθήκη: ότι μπορείς να διαπιστώσεις εσύ τι είναι και να δώσεις τη δική σου περιγραφή γιατί εσένα μπορεί να σε αγγίξει διαφορετικά από τον διπλανό σου, γιατί εσύ μπορείς να ορίζεις διαφορετικά τα νοήματα σε ό,τι ακούς κι ό,τι βλέπεις, σε ο,τι αφουγκράζεσαι και αυτό εν τέλει είναι και το ζητούμενο, η προσωπική σου πινελιά. Η δική σου ξεχωριστή συμμετοχή.

 

Γιατί να συμμετέχεις ως εθελοντής;

Επειδή αγωνιάς να δουλέψεις για μία μεγάλη ομάδα που την ενδιαφέρει η άποψή σου και σε θεωρεί μοναδικό.

Γιατί τελειώνοντας θα είσαι γεμάτος έχοντας καταφέρει μαζί με την ομάδα σου, να φέρετε σε πέρας μια παραγωγή που όμοιες της στήνουν κι τρέχουν επαγγελματίες, ενώ εσείς βασίζεστε στο φιλότιμο, στο μεράκι και στην ανάγκη δημιουργίας. Και ναι, θα τα έχετε καταφέρει περίφημα, αναγνωρίζοντας στους εαυτούς σας δεξιότητες που μέχρι πριν λίγο δεν είχατε αναγνωρίσει.

 

Τελικά όμως σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους…αλλά ίσως στους περισσότερο ανυποψίαστους…

Απευθύνεται

 

Και τέλος τέλος τι θέλει να πετύχει αυτό το TEDx;

 

Σε μας στα νησιά μας θέλει σίγουρα να δείξει όλες τις εκφάνσεις του «μπορώ» να σε σπρώξει στο να διαπιστώσεις ότι «μπορείς». Μπορείς να κάνεις τη διαφορά, μπορείς να βασιστείς στις δυνάμεις σου και να δημιουργήσεις αυτά που σου λείπουν. Να συμμετέχεις ή να στηρίξεις αυτούς που δεν περιμένουν μόνο τα έτοιμα αλλά τολμούν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να δημιουργούν αυτοί!

 

Αυτό τολμήσαμε να κάνουμε στη Μυτιλήνη και η ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε.

 

Τα νησιά μας θέλουν και μπορούν να δίνουν το δικό τους στίγμα ακόμη και στα πιο συνηθισμένα ή ακόμη και παρωχημένα. Μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, ή τα ίδια….αλλιώς.

Μπορούμε να ονειρευόμαστε αλλά έχουμε τη ζωντάνια να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικά.

Και αυτό είναι μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί...

 

Καλοτάξιδο το TEDxChios.

Θα είμαστε εκεί…”

 

*Η TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΜΚΟ) που κάνει συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε το 1984 με ένα συνέδριο με σκοπό να συναντηθούν άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδίου· από εκεί προέρχεται και η ονομασία TED, Technology, Entertainment, Design. Από το 2006 οι ομιλίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

 

**Το TEDx είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να δίνει σε κοινότητες, οργανισμούς αλλά και άτομα τη δυνατότητα να κάνουν συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο. Διοργανώνοντας ανεξάρτητες εκδηλώσεις TEDx. Στην Ελλάδα το πρώτο TEDx διοργανώθηκε στην Αθήνα το 2009 κι από τότε έχουν γίνει δεκάδες ακόμα τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, όπως για παράδειγμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Μονεμβασιά, Λάρισα, Πάτρα, Σύρο, Σπάρτη, Ανώγεια, Χανιά, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Χαλκίδα, κ.α

 
TEDxLesvos 2019: unXpecTED

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 07/11/2019 - 21:30

Από τις μπλε χρωστικές στα γραπτά του διαδόχου του Αριστοτέλη στο Λύκειο, Θεόφραστου, έως την Ασία και το μπλε των εργαστηρίων κεραμικής του Ιράν και της Κίνας. Και από τις μυστικές συνταγές για το μπλε του Μεσαίωνα έως το YInMn, την ανόργανη μπλε χρωστική ουσία που ανακαλύφθηκε το 2009 από τον χημικό Μας Σουμπραμάνιαν και την ομάδα του στο Oregon State University, αλλά και το quantum blue, την τελευταία χρωστική που ανακαλύφθηκε από την Ελληνίδα εικαστικό Ολγα Αλεξοπούλου, μόλις πριν από δύο χρόνια στα εργαστήρια του Μπέρκλεϊ, ένα χρώμα φτιαγμένο από τις πιο καθαρές φθορίζουσες έγχρωμες ουσίες που μπορεί κανείς να βρει πάνω στη Γη, δηλαδή τους νανοκρυστάλλους quantum dots. Ολόκληρη η συναρπαστική διαδρομή του μπλε χρώματος στην ιστορία αυτού του πλανήτη, η μπλε γραμμή που μας ακολουθεί από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα ξεδιπλωθεί αυτό το Σάββατο στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Ο λόγος για το διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Ερευνα του Μπλε Χρώματος, που διοργανώνεται με αφορμή την παρουσίαση του quantum blue στην έκθεση «Η μπλε ώρα» της Ολγας Αλεξοπούλου. Για πρώτη φορά θα βρεθούν στην Αθήνα κορυφαίοι ειδικοί του χρώματος από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, ο ίδιος ο Μας Σουμπραμάνιαν, αλλά και ο Τζέισον Χάρτλοβ, διευθύνων σύμβουλος της ηγετικής για τις κβαντικές κουκκίδες Nanosys, ο άνθρωπος που μεταξύ άλλων εφηύρε το optical mouse.

«Αυτή η επιστημονική και καλλιτεχνική συνάντηση ήταν το φυσικό επακόλουθο μετά το κβαντικό μπλε», μας είπε η Ολγα Αλεξοπούλου, που είχε την ιδέα του συμποσίου. «Μια συνάντηση όπου θα συμμετέχουν ιστορικοί και καλλιτέχνες, χημικοί και συντηρητές, άνθρωποι από όλο το φάσμα, τους οποίους, για διάφορους λόγους, έχει συνεπάρει το μπλε». Ο Κωνσταντίνος Μπέλτσιος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) θα αναφερθεί στο κυανό του ελληνορωμαϊκού κόσμου και της Δύσης, ο Θωμάς Κατσαρός (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) θα επανεξετάσει την ονοματολογία των μπλε χρωστικών που περιγράφει ο Θεόφραστος από την Ερεσό, ενώ ο Γιώργης Μαγγίνης (Μουσείο Μπενάκη) θα ανιχνεύσει τη διαδρομή του κυανού χρώματος στα εργαστήρια κεραμικής του Ιράν και της Κίνας και στις παγκόσμιες αγορές. Ο Καόρι Τακαχάσι (Tokyo University of the Arts) θα επικεντρωθεί στο lime blue, τη συνθετική μπλε χρωστική ουσία της μεσαιωνικής περιόδου στην Ευρώπη, ο Γεώργιος Π. Μαστροθεόδωρος («Δημόκριτος») θα μιλήσει για τις κυανές χρωστικές στο πλαίσιο της ελληνικής μεταβυζαντινής θρησκευτικής ζωγραφικής, ενώ ο Σταμάτης Μπογιατζής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα αναφερθεί στις «ταυτότητες» των χρωστικών.

Ο Στίβεν Πάτερσον, CEO της Derivan, θα εξετάσει πώς ανακαλύφθηκαν οι μπλε χρωστικές, όπως το κοβάλτιο, το cerulean, η (τεχνητή) ουλτραμαρίνα, η φθαλοκυανίνη, το μπλε μαγγάνιο, το ΥInMn και το quantum blue. Ο Μας Σουμπραμάνιαν (Πανεπιστήμιο του Ορεγκον) θα διατρέξει την ιστορία του μπλε YInMn, ενώ η Μαρία Χατζηδάκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα παρουσιάσει τα «blues», τρεις σύντομες μπλε ιστορίες: το μπλε με μαύρη υποζωγράφιση, ένα μπλε που αποδίδει χάρη στο μαύρο υπόστρωμά του, τη συνταγή για «λαζούρι» του ιερομονάχου Διονυσίου του εκ Φουρνά, μια συνταγή για μπλε που χάθηκε στη μετάφραση, και το κβαντικό μπλε της Ολγας Αλεξοπούλου, ένα μπλε που οφείλει το χρώμα του στις μικροσκοπικές κβαντικές κουκκίδες. Ο Τζέισον Χάρτλοβ, τέλος, θα αναφερθεί στη ζωγραφική με χρωστικές που όχι μόνο απορροφούν, αλλά εκπέμπουν φως, και θα μοιραστεί την ιστορία της ανάπτυξης της τεχνολογίας quantum dot, από την ανακάλυψή της στα εργαστήρια Bell, τη δεκαετία του 1980. Η είσοδος στο συμπόσιο είναι δωρεάν, αλλά ενθαρρύνεται η κράτηση θέσης.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στην έκθεση «Η μπλε ώρα» (έως τις 24 Νοεμβρίου), η οποία έχει την ιδιαιτερότητα ότι παρουσιάζει πίνακες που... δεν έχουν μπλε. «Το σκεπτικό προέρχεται από μια ιδέα που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια οι μαθητευόμενοι ποιητές, οι οποίοι καλούνταν να γράψουν ένα ποίημα για το χιόνι χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “χιόνι”», εξηγεί η Ολγα Αλεξοπούλου. Ολο το μπλε της έκθεσης βρίσκεται συμπυκνωμένο σε ένα φιαλίδιο με το quantum blue, σαν πολύτιμο πετράδι. 

Λίνα Γιάνναρου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ