Καζανίζοντας σούμα με τον Γιώργη Μουστρίδη

Δευ, 10/12/2018 - 18:23

kazanisma_soymas_hios

Γέννημα θρέμα των Μεστών ο Γιώργης Μουστρίδης καζανίζει από μικρό παιδί. Ισα που άρχισε να περπατάει και θυμάται τρία ανεμπικαριά, μόνο απέναντι από το σπίτι του στο χωριό.

Ετσι η σούμα και η ιεροτελεστία του καζανίσματος είναι ένα με τη ζωή, είναι κουλτούρα, νοοτροπία.

Η Σούμα τώρα... αυτοπροσώπως είναι ένα άχρωμο οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από την απόσταξη σύκων. Η περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε παραγωγού, αλλά συνήθως κυμαίνεται στους 45-50° βαθμούς.

Η μέθοδος είναι πανάρχαια με τον χάλκινο άμβυκα, που θερμαινόμενος με ξύλα μετατρέπει τα σάκχαρα των σύκων σε οινόπνευμα. Οπως μας εξηγεί ο ίδιος σε σχετικό ρεποτρτάζ του Κωστή Αναγνώστου,  συλλογή των σύκων ξεκινάει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια αυτά απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν τοποθετούνται μέσα σε μεγάλα βαρέλια με νερό για να γίνει η ζύμωση, που διαρκεί 30-40 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Αν θέλουμε να γίνει συντομότερα χρησιμοποιούμε μαγιά (έτοιμους μύκητες) και έτσι η ζύμωση διαρκεί 7-10 ημέρες, ανάλογα πάλι με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όταν τελειώσει η ζύμωση των σύκων όπου τα σάκχαρα έχουν μετατραπεί σε οινόπνευμα τα τοποθετούμε στο καζάνι, βάζοντας προαιρετικά γλυκάνισο και διάφορα φρούτα και ανάβουμε τη φωτιά.

Όταν το καζάνι έρθει στη σωστή θερμοκρασία, εξατμίζεται πρώτα το οινόπνευμα, οδηγείται μέσω του μεταλλικού τόξου προς το ψυγείο, όπου οι ατμοί ψύχονται και τρέχει η σούμα. Μόλις αρχίσει να τρέχει, αρχικά παίρνουμε το "κεφάλι" περίπου 2-3 λίτρα, το οποίο είναι ακατάλληλο για να το πιούμε γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, στη συνέχεια παίρνουμε το "σώμα", δηλαδή τη σούμα που πίνουμε και στο τέλος παίρνουμε την "ουρά" την οποία ξαναρίχνουμε πάλι στο καζάνι γιατί δεν είναι κατάλληλη για να την πιούμε. 

Τα υπόλοιπα δείτε τα και στο βίντεο, που ακολουθεί.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο