Χίος, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Τα καλύτερα… μαγαζιά της Απλωταριάς

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 20/06/2019 - 22:04

Χθες ασχοληθήκαμε με τα ελληνοτουρκικά, οπότε λέω σήμερα να… χαλαρώσουμε κάνοντας… έρευνα αγοράς των καλύτερων καταστημάτων, όχι της αγοράς αλλά της Απλωταριάς με τ’ όνομα.

Ξέρετε εκείνο τον δρόμο με τις… τέντες. Κάπως έτσι ήταν και το Σαραϊ του Καραγκιόζη αλλά ο συμπαθής γείτονας ποτέ δεν το κοίταζε από κάτω προς τα πάνω οπότε δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

Έτσι και εμείς, κοιτάμε μόνο κάτω, τις κολλημένες στίχλες κατά προτίμηση, άρα το πάνω, τα υπέροχα κυρίως παρατημένα νεοκλασικά δεν μας ενδιαφέρουν και πάμε παρακάτω.

Βέβαια για την ακρίβεια την Απλωταριά δεν την πήγαμε παρακάτω, την υψώσαμε σε πολλά σημεία και μισό μέτρο, της βάλαμε και πλάκες κάτω και ήρθε η άτιμη και… ζεστάθηκε.

Θα πεί κάποιος πως η… μελέτη που έγινε, πάντα από ειδικούς, προέβλεπε μόνο τις… γλίστρες τον χειμώνα, δεν προέβλεψε το σκάσιμο του τζίτζικα του θέρους, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Εκεί λοιπόν στην οδό… Καραγκιόζ μπερντέ υπάρχουν κάποια… καταστήματα, που κατά τη γνώμη μου είναι τα καλύτερα.

Πρόκειται για τα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί ενδιάμεσα, υποτίθεται για να ξαποστάσει κάποιος διερχόμενος, να πάρει μια ανάσα, να δώσει ένα ραντεβού κ.λ.π.

Ε, λοιπόν ο πιο… μάγκας από όλους ας το τολμήσει αύριο το πρωϊ.

Τα παγκάκια είναι… αγκαζέ και μάλιστα γίνεται μάχη ποιός… μαγαζάτορας θα τα πρωτοπιάσει.

Οι λόγοι ευνόητοι, πελατεία μπόλικη, διερχόμενοι συνέχεια, τσάμπα ενοίκιο και εμπόρευμα στο φούλ.

Μη με ρωτάτε από ποιούς και γιατί, διότι προφανώς μάτια δεν έχω μόνο εγώ αλλά και οι Αστυνομικοί και άλλες υπηρεσίες οι οποίες κάνουν πως δεν βλέπουν διότι μπορεί και να κατηγορηθούν για… ρατσισμό.

Πρακτικά εγώ όμως βλέπω άλλον ρατσισμό, σε βάρος των δεκάδων περιπατητών, που θέλουν να πάρουν μια ανάσα στα παγκάκια αλλά δεν μπορούν γιατί πιασμένα και τα… μαγαζιά στημένα.

Προχθές που συζητούσα το θέμα με κάτι μαγαζάτορες, κανονικοί αυτοί, ξέρετε, με ενοίκιο, με ταμειακές, με καθημερινό πελάτη την Εφορία, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν θίξουμε το θέμα αποκλείεται κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν.

Ήμουνα ο μόνος… αισιόδοξος.

Για να δούμε ποιός θα διαψευστεί.

 

Υ.Γ. Μια μέρα έξω από του Μαϊστράλη μια μαυροντυμένη χαμηλοβλεπούσα, που το μάτι της όμως έπαιζε σαν του… λαγού, κρατούσε ένα εικόνισμα και βάσταγε ένα ποτηράκι για τα… ψιλά.

 Ε, ένας στους δύο βγαίνοντας πετούσε τα… ρέστα. Είχε για παράδειγμα το κουλούρι 60 λεπτά έριχνε τα… ψιλά από το ευρώ.

Βλέποντας με να παρατηρώ το… θέαμα της… ουργιοσύνης μας, ακούω να μου φωνάζει από μέσα ο Ζαχαρίας.

«Τι λές ποιός βγάζει πιο πολλά εμείς ή αυτή;»

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 18/11/2019 - 21:05

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δεν είναι άνθρωπος και πολιτικός των άκρων.

Στρογγυλεύει, είναι συναινετικός και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων της Κυβέρνησης Σύριζα, όχι μόνο… κυκλοφορούσε ελεύθερα, για πολλούς συναδέλφους του αυτό, σε άλλα μέρη της Ελλάδας δεν ήταν αυτονόητο, αλλά κατάφερε και να επανεκλεγεί στο ευκολότερο αλήθεια πόστο, αυτό του Βουλευτή της Αντιπολίτευσης.

Συνεπώς κάποια ερμηνεία πρέπει να δοθεί για την… μύγα που τον τσίμπησε σήμερα, να κάνει διπλή επίθεση ταυτόχρονα, στον συνάδελφο του της Ν.Δ. αλλά και στον Μητροπολίτη Χίου για το προσφυγικό.

Ας το προσπαθήσουμε, σημειώνοντας ότι δεν έγινε σε τυχαία ημερομηνία. Της συνεντεύξεως ακολούθησε ομιλία του Σύριζα, στο Χανδρής, κρατήστε κάπου σημειολογικά τον χώρο, όπου τις θέσεις του Κόμματος δεν παρουσίασε ο… Πολάκης ας πούμε, αλλά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Κ. Ζαχαριάδης και ο ίδιος, συνεπώς οι νηφάλιες φωνές του Κόμματος, που δεν το θέλουν στο 3% εξ’ ου και το… Χανδρής, αλλά θα ασκήσουν αντιπολίτευση και συστημικά θα διεκδικήσουν ξανά την εξουσία.

Άλλωστε ο αρχηγός του Κόμματος συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο αλλά δεν προχώρησε στην… Αμερικανική Πρεσβεία.

Βεβαίως μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Κυβέρνηση τα πάει καλά και όσο συμβαίνει αυτό ο Σύριζα είναι στριμωγμένος, άλλωστε ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει σε τόσο λίγο χρόνο.

Το τελευταίο ας το αφήσουμε ή οι πιο ψαγμένοι ας ξαναδιαβάσουν στον Μακιαβέλι πιο… θηλαστικό έχει την κοντύτερη μνήμη.

Όμως όσον αφορά το πρώτο, θα συμφωνήσουμε με μια Αχίλλειο πτέρνα, αυτή που σωστά έχουν εντοπίσει τόσο ο Σύριζα όσο και ο Α. Μιχαηλίδης και αυτό είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Να λοιπόν το πρώτο στοιχείο της εξήγησης για την επίθεση του Α. Μιχαηλίδη στον συνάδελφο του.

Ας μην θυμηθούμε τι έκανε για το προσφυγικό ο Σύριζα. Σε τελική ανάλυση πλήρωσε και αυτό. Άλλος κυβερνά σήμερα και ο Βουλευτής του Σύριζα εντοπίζει το κενό και δεν χαρίζεται.

Λες ψέματα λέει ευθέως στον Νότη Μηταράκη για την ΒΙΑΛ, η κυβέρνηση σου δεν κάνει τίποτα.

Με δεδομένο ότι αυτή είναι η πραγματικότητα δεν πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να το αντιμετωπίσει. Όχι, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι ο Μητσοτάκης φάνηκε πλήρως προετοιμασμένος να κυβερνήσει σε δεκάδες πράγματα, για τα οποία ακόμα και ο Στάθης Παναγούλης, θα τον ακούσετε την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV του βάζει άριστα, αλλά για το προσφυγικό μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται τίποτα.

Βεβαίως και δεν βοηθά ο Ερντογάν, βεβαίως και δεν βοηθούν οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε τον Σύριζα βοηθούσαν. Δεν μπορούμε λοιπόν να ρίχνουμε σφαλιάρες στον Σύριζα για το προσφυγικό και στην Ν.Δ. ροδοπέταλα.

Αυτό το πιάνει στον αέρα ο Α. Μιχαηλίδης, υπολογίζει ότι θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα και πιάνει την μύτη της Κυβέρνησης στο σημείο ασφυξίας.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της επίθεσης, αυτό κυοφορείται πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρος αν ο Α. Μιχαηλίδης στην επίθεση του στον Μητροπολίτη, εκφράζει μόνο τον πολιτικό του χώρο ή το… σύστημα και όχι μόνο το πολιτικό, που προφανώς θέλει να βάλει «κόκκινες γραμμές» στον Χίου κ. Μάρκο, να μην μπαίνει στα δικά του χωράφια.

Αυτό γιατί το μη ενδιαφέρον του για το προσφυγικό δεν πολύ πείθει. Τα κελιά των Εκκλησιών δεν ξέρουμε αν θα τα ανοίξει αν χρειαστεί, αλλά τον καιρό τον τεράστιων ροών τα άνοιξε, μοίραζε αυτοπροσώπως με την «Αποστολή» της Εκκλησίας δέματα στους πρόσφυγες στο Μερσινίδι και μέχρι πρόσφατα, μπορεί και τώρα, προσφέρει επί μονίμου βάσεως πρόγευμα σε εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Άρα το πρόβλημα με τον Μητροπολίτη δεν είναι… προσφυγικό είναι γενικότερο και δεν είναι τωρινό.

Ο Χίου από την αρχή της Ποιμαντορίας του κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι βουβός.

Προφανώς από κάπου ψηλότερα κρίθηκε ότι… παραμιλάει και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ευκαιρίας δοθείσης  το κατέστησε σαφές και δημοσίως.

Η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα και με την έννοια ότι το πόστο του Μιχαηλίδη, δεν έφυγε ποτέ από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, του επιτρέπει να κάνει όχι μόνο πολιτικές αλλά και… θρησκευτικές τρίπλες.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Χίου κατέχει από… ποδόσφαιρο.

Άρα το ζήτημα δεν είναι αν θα κάτσει στον… πάγκο αλλά σε ποιόν θα βάλει γκόλ εκεί που δεν το περιμένει.

 

Υ.Γ. Ο σχεδιασμός Σύριζα – Μιχαηλίδη για το προσφυγικό θα πάει περίπατο αν η Κυβέρνηση κουνήσει στον τομέα αυτό έστω το δακτυλάκι της.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το… δάκτυλο.