7 τρόποι για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (ΗΕΩ)

Δευ, 26/10/2020 - 20:55
Γιάννης Κοσμίδης

Η  ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ( ΗΕΩ) είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης άνω των 50 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι τα κλειδιά για την πρόληψη της απώλειας όρασης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία εκφυλιστική ασθένεια που συμβαίνει όταν ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς του ματιού μας, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, καταστρέφεται. Είναι το σημείο του ματιού μας που μας παρέχει οξεία κεντρική όραση που χρειάζεται για να δούμε τα αντικείμενα ευθεία μπροστά και κοντά. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως την ικανότητα οδήγησης, ανάγνωσης και αναγνώρισης προσώπων με σαφήνεια.

Οι οφθαλμίατροι, σήμερα έχουν περισσότερα εργαλεία και μέσα από ποτέ, για να διαγνώσουν εγκαίρως την ασθένεια και να την αντιμετωπίσουν καλύτερα. Αλλά αυτές οι πρόοδοι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς των οποίων η νόσος δεν έχει διαγνωσθεί ή τους ασθενείς που δεν γνωρίζουν την σοβαρότητα της νόσου τους. Η έλλειψη  κατανόησης και γνώσης των ανθρώπων για την ΗΕΩ αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με ΗΕΩ δεν συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί προσοχή και τακτική ιατρική παρακολούθηση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μέσω αυτού του σύντομου σημειώματος σας προσφέρουμε επτά βήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ελέγξουν την υγεία των ματιών τους:

  1. Κάνετε τακτικά ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση: Η ΗΕΩ συχνά δεν δείχνει σημεία έγκαιρης προειδοποίησης , οπότε η εκτέλεση  τακτικών ολοκληρωμένων οφθαλμολογικών εξετάσεων από οφθαλμίατρο είναι κρίσιμη για την διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου στα αρχικά στάδια. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συστήνει στους ενήλικες χωρίς σημάδια ή παράγοντες κινδύνου για οφθαλμικές παθήσεις στην ηλικία των 40 ετών –την εποχή που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της νόσου και οι αλλαγές στην όραση. Μέχρι την  ηλικία των 65 ετών η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συστήνει να έχουμε μια εξέταση κάθε ένα έως δύο χρόνια, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή προβλήματα από τα μάτια.
  2. Διακοπή καπνίσματος: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο  ανάπτυξης ΗΕΩ και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με μη καπνιστές.
  3. Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή: Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσια σε

καρύδια, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της ΑΜD. H έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που έτρωγαν φρέσκο ψάρι, σημαντική πηγή ωμέγα -3, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΗΕΩ.

  1. Πάρτε το σωστό είδος βιταμινών :Οι βιταμίνες μπορούν να καθυστερήσουν την πρόοδο και την εξέλιξη της ΗΕΩ και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κρατήσουν την όραση τους περισσότερο εάν έχουν ενδιάμεσο ΗΕΩ ή προχωρημένη ΗΕΩ στο ένα μάτι. Αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ο σωστός συνδυασμός βιταμινών. Εμπιστευθείτε τα σκευάσματα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας.
  2. Να ασκείστε τακτικά: H άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υγρής ΗΕΩ κατά 70%.Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες και των πρώιμων και των προχωρημένων σταδίων της ΗΕΩ.
  3. Παρακολουθείστε την όραση σας με ένα πλέγμα AMSLER. Αυτή η απλή καθημερινή ρουτίνα διαρκεί λιγότερο από 1’ και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με την ΗΕΩ να αντιληφθούν έγκαιρα επιδείνωση της όρασης τους. Η χρήση αυτού του test είναι απαραίτητη για την εντόπιση οποιασδήποτε αλλαγής όρασης που δεν είναι προφανής , ώστε να μπορείτε να την αναφέρετε στον οφθαλμίατρο σας.
  4. Γνωρίστε το ιστορικό της υγείας των ματιών της οικογένειας σας. Εάν έχετε ένα στενό συγγενή με ΗΕΩ , έχετε 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε την ίδια πάθηση. Πριν από την επόμενη εξέταση των οφθαλμών, μιλήστε με την οικογένεια σας για το ιστορικό της υγείας των ματιών τους. Μπορεί να χρειασθούν συχνότερες εξετάσεις οφθαλμών με βάση το οικογενειακό ιστορικό σας.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν την σημασία κα την αξία των ετήσιων ιατρικών εξετάσεων. Ωστόσο , ξεχνάμε συχνά ότι τα μάτια μας χρειάζονται επίσης τακτική αξιολόγηση από ιατρό, γιατί ασθένειες όπως η ΗΕΩ, το γλαύκωμα και άλλες, μπορούν τώρα να αντιμετωπισθούν επιτυχώς, εφόσον  ανιχνευθούν εγκαίρως   προκειμένου να αποφευχθούν οι μόνιμες συνέπειες’’.

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Γιάννη Κοσμίδη