Χίος, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

Από τις κρίσεις πανικού σε κρίση μεγαλείου

Δευ, 18/06/2018 - 09:46

Μεγάλωσα με άλυτα εθνικά προβλήματα να απασχολούν την καθημερινότητα, την επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική ζωή μας Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος, FYROM κ.ά.

Δυστυχώς, τις δεκαετίες που πέρασαν κανένα θέμα δεν επιλύθηκε αντίθετα η Χώρα υποχωρεί και πτωχεύει.

Όλοι, λίγο πολύ, αντιλαμβάνονται τις αιτίες και τις ευθύνες. Εντούτοις αν και πέρασαν πολιτικοί και πολιτικοί από τούτη την Χώρα κανείς δεν τόλμησε να δεχθεί συμβιβασμούς ή θέσεις για τα επίμαχα θέματα δίχως ισχυρές, αδιάσειστες εγγυήσεις για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Πριν κάποια χρόνια, μετρημένα στα δάκτυλα, ο Πρωθυπουργός της Χώρας ήταν ηγέτης κόμματος που έμπαινε δεν έμπαινε στην Βουλή. Ο χαρακτήρας μας, τα φυσικά μας, οι συγκυρίες και φυσικά οι ιδιαίτερες ικανότητές του στον λαϊκισμό, επέτρεψαν να εκτοξεύσουν τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία με ό,τι επακολούθησε και ό,τι στοίχισε στην Χώρα και τους Έλληνες.

Αυτή η αναπάντεχη από τη μια κατάσταση στην άλλη "βαρυτική επιτάχυνση" είναι γνωστό ότι προκάλεσε κάποιες φορές κρίσεις πανικού στον κύριο Πρωθυπουργό όταν βρέθηκε ενώπιον εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων όπως π.χ. απόφαση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο "διαταραχής" για τον κύριο Τσίπρα. Προφανώς διακατέχεται και από "κρίση μεγαλείου". Δεν εξηγείται αλλιώς πώς ότι, βάλθηκε να ρημάξει την Χώρα προκειμένου να καταγραφεί, όπως νομίζει, στην ιστορία ως αναμορφωτής της Ελλάδος, ως ο ηγέτης της επέκεινα της δεξιάς, ως ένας εκ των κορυφαίων της Ευρώπης πολιτικών. Για την ικανοποίηση αυτού του προσωπικού στόχου προφανώς δεν έχει φραγμούς ούτε καν όταν ενέργειές του ενδέχεται να υποθηκεύσουν ύψιστα εθνικά συμφέροντα.

Η συμφωνία για την επίλυση των διαφορών με τα Σκόπια που δίχως καμιά εθνικού επιπέδου συνεννόηση παρουσίασαν οι εφημερίδες στους Έλληνες, χαρακτηρίζεται με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό ως απαράδεκτη για πολλούς και αδιαμφισβήτητους σοβαρούς λόγους που όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα έχουν ακούσει ή διαπιστώσει ιδίοις.

Εγώ θα καταθέσω μόνο ότι η επίμαχη συμφωνία:

"Παραδίδει" στην FYROM όλα όσα δεν πέτυχε να κατακτήσει τόσα χρόνια και μάλιστα με υποσχετικές. Καθιστά το κείμενο της συμφωνίας συγκληρονόμους και συνδικαιούχους του εθνικού παρελθόντος της Ελλάδας τους σκοπιανούς, ελεγκτές της παιδείας μας, ακόμα και του θαλάσσιο χώρου μας.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζω την πρωτοφανή γενικότητα του κειμένου της συμφωνίας. Γενικόλογο κείμενο το οποίο μπορούσε να συμφωνηθεί μόνο για να εξυπηρετήσει μελλοντικές σκοπιμότητες δημιουργίας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Όλο τον προηγούμενο αιώνα Σλάβοι, κομμουνιστές, κομιτατζήδες Βούλγαροι επανειλημμένως επιχείρησαν να δημιουργήσουν κράτος Μακεδονίας με εδάφη κυρίως ελληνικά και πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη. Γιατί; Μα για ένα λόγο για να βγουν στο Αιγαίο!!!

Ως εκ τούτου δικαιούμαι να αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα του «ξεκάρφωτου» άρθρου 13 της Συμφωνίας που προνοεί δικαιώματα στη θάλασσα, προφανώς του Αιγαίου… της περίκλειστης FYROM;

Πλανάται το ερώτημα: Γιατί τέτοια προχειρότητα, γιατί τέτοια επιμονή στον αποκλεισμό εθνικής συνεννόησης κύριε Τσίπρα; Γιατί τόση κόντρα στα αισθήματα του ελληνικού λαού;

Αντί της απαραίτητης λύσης οδηγείτε την Χώρα σε σοβαρές περιπέτειες και θα απολογείστε εσαεί.

 

*O Σταύρος Μιχαηλίδης είναι Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.

Άλλες απόψεις: Του Σταύρου Μιχαηλίδη*