Ναυτικοί: η απόλυτη αδιαφορία

Παρ, 05/05/2023 - 15:46

Η τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε για το 2022 εισροές συναλλάγματος: ναυτιλιακό 20 δις ευρώ, τουριστικό 18 δις ευρώ.

Από το τουριστικό συνάλλαγμα μεγάλο ποσοστό επανεξάγεται για πληρωμές π.χ.  τουριστικών πρακτόρων, προωθήσεις, αγορά τροφίμων και ποτών, αμοιβές αλλοδαπού προσωπικού κλπ. αντιθέτως απ’ ό,τι συμβαίνει με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου παραμένει στην Ελλάδα.

Από μόνο του το ναυτιλιακό συνάλλαγμα (στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό) καλύπτει το σύνολο των προϋπολογισμών των πιο σημαντικών υπουργείων για παράδειγμα των Υπουργείων Εξωτερικών - Άμυνας - Παιδείας-Εσωτερικών - Αγροτικής Ανάπτυξης - Ανάπτυξης και Επενδύσεων (20,1 δις).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ότι τον πιο σημαντικό παράγοντα αυτής της «χρυσοφόρου κότας», τους Έλληνες ναυτικούς, θα τους περιέθαλπε η πολιτεία με αδιάκοπη φροντίδα και ειλικρινές ενδιαφέρον.

Την κορυφή των προεκλογικών υποσχέσεων καταλαμβάνει στη Χίο η Ναυτιλία και η φροντίδα των ναυτικών μας. Είκοσι κοινοβουλευτικά χρόνια πέρασαν (10 Ανδρέας Μιχαηλίδης και 10 Νότης Μηταράκης εκ των οποίων πέντε υπουργικά) πού είναι τα αποτελέσματα; Δυστυχώς όλα παραμένουν απολύτως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Το ένα εικοστό του ναυτιλιακού συναλλάγματος να ‘’επέστρεφε’’ έμμεσα το Κράτος στους ναυτικούς αυτός ο κλάδος εργαζομένων του εξωτερικού θα μπορούσε να έχει δίκαιη φορολογική μεταχείριση, πρόνοιες στήριξης των οικογενειών τους, αξιοπρεπή σύνταξη κλπ.

Η κρατική αδιαφορία στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, η υψηλή φορολογία, οι αδικαιολόγητα υψηλές και καθόλου ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτινάξει την απροθυμία των ναυτικών μας να ναυτολογηθούν σε πλοία με ελληνική σημαία γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη της κρατικής αδιαφορίας και αναλγησίας.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ναυτικός κλάδος της Χίου έχει την δυνατότητα να αποκτήσει δυνατή ναυτιλιακή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

*Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ. - Υποψήφιος Βουλευτής, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Άλλες απόψεις: Του Σταύρου Μιχαηλίδη*