Είναι λάθος η λύση των αφαλατώσεων

Δευ, 10/07/2017 - 06:50

Είναι λάθος και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά γιατί η αφαλάτωση είναι μια ενεργοβόρα επεξεργασία και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε φουσκωμένους λογαριασμούς  ΕΥΔΑΧ. Το πιθανότερο είναι ότι θα πούμε το νερό νεράκι γιατί θα μπουν περιορισμοί στην κατανάλωση και άνοδος της τιμής του.  Δεν γνωρίζουμε αν συμφέρει κάποιους η απόκτηση των συστημάτων αφαλάτωσης το βέβαιον είναι ότι τα μηχανήματα κοστίζουν στις βλάβες τους,  στην συντήρηση και επίβλεψη  και σε περίπτωση δυσλειτουργίας θα έχουμε νεράκι υφάλμυρο ή καθόλου. Βέβαιον επίσης είναι ότι με τα ορυκτά καύσιμα που χρειάζεται η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην ρύπανση του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος και ότι ο Ελληνικός Ζαμανφουτισμός και ωχαδερφισμός θα συμβάλουν τα μάλα στις δυσλειτουργίες, στις  βλάβες και στις επιδιορθώσεις του συστήματος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το αφαλατωμένο νερό δεν είναι ότι καλύτερο γιατί  δεν περιέχει  τα στοιχεία του νερού που περνάει από τα πετρώματα.

              Καλόν θα ήταν λοιπόν να καθίσουμε φρόνιμα για να μην την πάθουμε όπως άλλες φορές γιατί τα κόκκαλα πολλών εξ υμών δεν αντέχουν να μεταφέρουν τα μπιτόνια, ούτε το πορτοφόλι μας ειδικά  εν μέσω οικονομικής κρίσης μπορεί πληρώνει φουσκωμένους λογαριασμούς ή να αγοράζει τις φιάλες του εμπορείου.  Η  Χίος έχει νερά ποιοτικά και καθαρά να κατακλύσει όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά εμείς τα έχουμε για να ποτίζουμε τα  ύφαλα σκούφαρα και τα ψάρια.  Είναι τα νερά της Ρήνας στα Καρδάμυλα, εκεί όπου τρυπήσεις πετάγεται άφθονο νερό, είναι το νερό του προαστίου  Νεραύλακας μέσα στο κάτω χωριό που εκτός από το άφθονο νερό που μπορεί να δώσει στο σύστημα μπορεί να διακοσμήσει με μια κρήνη το χωριό.  Μέσα στο χωριό είναι και το νερό στο προάστιο Περιβολάκι, βορειότερα του Ναγού και δύο χιλιόμετρα Βορειότερα το πηγαίο πόσιμο  νερό του Γιόσωνα με τα εγκαταλειμμένα περιβόλια

               ΕΙδικά για τον Γιόσωνα θυμόμαστε ότι όταν είμαστε παιδιά και διψούσαμε ανοίγαμε με τις χούφτες μας ένα λακκάκι στην άμμο, περιμέναμε λίγο να ξεθολώσει και πίναμε άφθονο γάργαρο νερό. Αν ανοίξουν μια τάφρο παράλληλη με την παραλία λίγα μέτρα πιο πάνω, θα πάρουν τεράστιες ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού που τώρα χύνεται υπόγεια και παγώνει την παραλία, Στην παράλια κοιλάδα της περιοχής όπου τρυπήσεις στα δύο μέτρα θα βρεις πόσιμο νερό και ας μη ξεχνούμε και το νερό στο Δελφίνι.

              Κυκλοφορεί η γνώμη ότι τα φράγματα δεν γεμίζουν τον χειμώνα και επομένως δεν ενδείκνυνται λόγω ανεπάρκειας.  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσει απαραιτήτως ένα φράγμα για να δώσει αρκετό, για να καλύψει τις ανάγκες νερό. Όμως το φράγμα Κατράρη στα Καρδάμυλα θα μπορεί αν χρειάζεται να έχει πάντα νερό από τους αμέτρητους τόνους νερού που προέρχεται από τις πηγές που αναφέραμε, τα δε Καρδάμυλα που θα το δίνουν θα έχουν προνομιούχο μεταχείρηση στο υδρευτικό. Ερώτημα θα τεθεί για το ενεργειακό κόστος της μεταφορά στο φράγμα, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι το ύψος ανύψωσης του νερού για να πέσει στο φράγμα είναι μικρό, επομένως ανάλογο θα είναι και το έξοδο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι για κατανάλωση θα χρησιμοποιούμε το  νερό του φράγματος και αν χρειασθεί συμπληρωματικά το νερό των πηγών.

              Εμείς δεν είμαστε ειδικοί για το θέμα αλλά ‘’κοντά στον νου είναι και η γνώση’’ Ας βρούμε όμως έναν έντιμο ειδικό να μας τα λογαριάσει και με αριθμούς  και αν οι λογαριασμοί δεν είναι ικανοποιητικοί, πάλι εδώ θα είμαστε για να τα μετρήσουμε αλλιώς.          

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Στέλιου Δ. Καραβόλου