Επιστολή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παρ, 12/10/2018 - 10:30
Βασίλης Σπανολιός

 Αγαπητέ κ. Βίτσα,

 

Διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι προτίθεσθε να επισκεφθείτε, για μια ακόμα φορά, το νησί μας.

Την κατάσταση που υπάρχει την γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς. Δεν χρειάζεται να σας την περιγράψουμε. Να σας επισημάνουμε μόνο δύο θέματα:

α. Το κλίμα διχασμού που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία και που γεγονότα των τελευταίων ημερών, π.χ. εκπαίδευση προσφυγόπουλων, το βαθαίνουν. Οι λόγοι, σας είναι και μας είναι γνωστοί.

β. Τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του μεγάλου πλέον, πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για πολλούς μήνες, χωρίς να βλέπουν μια κάποια προοπτική. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού είναι νέα παιδιά ηλικίας 15-20 ετών. Κάτω από κάποιες προϋποθέσεις(πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, προβοκάτσια, δύσκολες καιρικές συνθήκες, εσωτερικές αντιθέσεις και αντιπαλότητες), μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Θα σας καλούσαμε, λοιπόν, να μας επισκεφθείτε, μόνο όταν έχετε να μας παρουσιάσετε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, τόσο για την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού όσο και για την αντιμετώπιση συνολικά του προσφυγικού.

ΜΗΝ έρθετε να μας ζητήσετε άλλη μια παράταση και υπομονή ή να μας παρουσιάσετε γενικόλογες προτάσεις περί συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στο θέμα του προσφυγικού.

Η αστάθεια στην περιοχή και τα προβλήματα (πολυσύνθετα και δύσκολα στην επίλυση τους) δεν περιμένουν.

 

Με εκτίμηση

Βασίλης Σπανολιός

Άλλες απόψεις: του Βασίλη Σπανολιού