Επιστολή προς Α. Ζαννίκο για τον δρόμο στον Βροντάδο

Δευ, 18/04/2022 - 21:38

Αγαπητέ κύριε Ζαννίκο σε απάντηση της πρόσφατης ανοικτής επιστολής σας προς τα προεδρεία της Β και ΒΔ Χίου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για όλους εμάς το έργο της παράκαμψης του Ν Βρονταδου αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα προς όλους τους εκάστοτε Αρμοδίους διότι ζούμε πολύ συχνά την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

Ο συγκεκριμένος δρόμος μήκους περίπου 2800 μέτρων από τον κόμβο του περιφερειακού στο Λατόμι έως τη δεύτερη στροφή του Αίπους είναι το χειρότερο κομμάτι Επαρχιακού δρόμου του Νησιού μας και όχι μόνο και με διαφορά.

Έχει πλάτος 5 μέτρα χωρίς πεζοδρόμια με σταθμευμένα αυτοκίνητα ανηφορικός με κλίση κοντά στο 15% μιλάμε για κάτι μοναδικό, ένας καρόδρομος των προγόνων μας εμείς τον χρησιμοποιούμε για Επαρχιακό διπλής κατεύθυνσης, όταν συναντηθούν δυο αυτοκίνητα ο ένας πρέπει σχεδόν να παρκάρει όταν δε συναντηθούν λεωφορεία η φορτηγά, ξαναζείς συνθήκες του περασμένου αιώνα, ένας πραγματικός Γολγοθάς για όλα τα τροχοφόρα και μια κόλαση για κατοίκους της περιοχής που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Τα έργα γίνονται για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων και εδώ έχουμε όλο τον Ν. Βρονταδο μαζί και τα 19 χωριά της Αμανής κάτι πρέπει να γίνει.

Οι όποιες επιφυλάξεις που είναι λογικό να υπάρχουν πρέπει να μελετηθούν και να απαντηθούν επιστημονικά και τεκμηριωμένα από ειδικούς.

Πρέπει κάποτε να ομονοήσουμε ότι όπως:

• Για θέματα υγείας ακούμε τους γιατρούς

• Για θέματα παιδείας τους εκπαιδευτικούς

• Για θέματα νερού τους υδρογεωλόγους

• Για θέματα περιβάλλοντος τους περιβαλλοντολόγους κοκ

Τελευταία με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα επισκέφτηκα κατ' επανάληψη την περιοχή μέσα από τους υπάρχοντες αγροτικούς δρόμους, προτρέπω να το κάνετε και εσείς. Η εγκατάλειψη των ιδιοκτησιών είναι αποκαρδιωτική, αυτό να μας προβληματίσει  πριν η κατάσταση γίνει χειρότερη γιατί για μια τόσο ωραία περιοχή δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον.

Η διάνοιξη λοιπόν ενός ανθρώπινου δρόμου δεν θα έχει μόνο αρνητικές πλευρές για την περιοχή όπως θέλουν να επιμένουν μερικοί.

Το έργο αυτό σίγουρα θα γίνει γιατί είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το Βροντάδο όσο και για τη Βόρεια Χίο, απλά δεν ξέρω Το Πότε, δείτε το έργο του Αεροδρομίου.

Ξεκίνησε να συζητιέται στο τέλος της δεκαετίας του 70 τότε και εμού παρόντος βρεθήκαμε καμιά τριανταριά μέσα στο αεροδιάδρομο με μαύρες σημαίες και φωνάζαμε ενάντια στη επέκταση. Τα επιχειρήματα μας "δεν θα γίνουμε γκαρσόνια των Ευρωπαίων αεροδρόμιο έχουμε και όποιος θέλει ας έρθει. Να το πάτε αλλού και άλλα παρόμοια έξυπνα και ωραία".

Σήμερα το έργο γίνεται με γενική αποδοχή αλλά με καθυστέρηση 50 χρόνων!

Προβληματίζομαι γιατί διαπιστώνω ότι στη Χίο εδώ και αρκετές δεκαετίες το Σκορ Λογική - Παράλογο είναι μονίμως 0-1.

Καλές Γιορτές και Καλή Φώτιση σε όλους μας.

Άλλες απόψεις: Του Μιχάλη Φυτούση