Για την περίπτωση νεαρού άστεγου στην Χίο

Κυρ, 01/12/2024 - 17:15

Σε πρόσφατο άρθρο της αγαπητής μας Ευγενίας Κώττη, στην ηλεκτρονική <<Αλήθεια>> (28/11 ε.ε.), γίνεται μνεία για την περίπτωση ενός αστέγου νέου, ο οποίος φιλοξενείται στο Γηροκομείο Χίου <<Ζωρζής Μιχαληνός>> χάρη στη φιλότιμη και αλτρουιστική διάθεση της διοίκησης και του διευθυντή του (και που γι΄ αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια, διότι πάντοτε βοηθούν όπου μπορούν, αδιακρίτως).

            Επιθυμώντας να συνδράμω στην επίλυση του προκύψαντος προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψιν την πρότερη εμπειρία μου σε ζητήματα Πρόνοιας στο Δήμο Χίου επί δεκαπενταετία (2003-2019), θεωρώ ότι αυτή θα επέλθει, εφόσον ακολουθηθούν τα κατωτέρω βήματα (ενέργειες), σε συνεργασία των αρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Χίου, Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφ. Ενότητας Χίου, Νοσοκομείο Χίου, Γηροκομείο ΄΄Ζωρζής Μιχαληνός΄΄, Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ερυθρός Σταυρός, συγκεκριμένα φιλανθρωπικά σωματεία, κ.α.):

            1) Αναζητηθεί ένα μικρό διαμέρισμα (γκαρσονιέρα) και το ποσό που αναλογεί στο ετήσιο μίσθωμά του, δοθεί ως εφάπαξ οικονομική ενίσχυση επ΄ ονόματι του εν λόγω πολίτη, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Κοιν. Προστασίας). Εάν π.χ. το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 200 Ευρώ, θα χορηγηθεί ποσό 2.400 Ευρώ στον εμπερίστατο συνάνθρωπό μας, ο οποίος, αυθημερόν με τη λήψη του, θα το αποδώσει στον ιδιοκτήτη. Τούτο θα γίνει εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης στο Δήμο κι έτσι θα γνωρίζει και ο ιδιοκτήτης πότε θα λάβει το αναλογούν ποσό με την δέσμευση του αρμοδίου Αντιδημάρχου. 

            2) Σε αγαστή συνεργασία Ι. Μητροπόλεως, Νοσοκομείου και Γηροκομείου, μπορεί να εξασφαλιστεί η ημερήσια σίτισή του. Επίσης, μπορεί να εγγραφεί στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Τέλος, στους δικαιούχους του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ή όπως αυτό λέγεται σήμερα- Ελ.Εγγ.Εισοδ.).

            3) Σε συνεργασία Φιλανθρωπικών Σωματείων και Ερυθρού Σταυρού, μπορεί να εξασφαλιστούν οι ανελαστικές δαπάνες της κατοικίας (ρεύμα, νερό), που δεν θα ανέρχονται πλέον του ποσού των 100 Ευρώ μηνιαίως, ήτοι 1.200 ετησίως.

            4) Σε συνεργασία και πάλι των φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας αναζητηθεί και εξευρεθεί μια εργασία για τον άνθρωπο αυτό (γνωρίζουμε περισσότερα, αλλά δεν είναι για τον Τύπο…!).

            5) Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση ατομικών συμβουλευτικών επαφών.

            Έτσι, παρέχεται ουσιαστική βοήθεια σε κάποιον εμπερίστατο συμπολίτη μας και δη άστεγο, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται και να δημιουργεί. Σκοπός δεν είναι η παροχή επιδομάτων και η διαβίωση με αυτά, αλλά η αρχική βοήθεια ώστε να αποκατασταθεί μόνιμα κάποιος, που έχει ανάγκη στήριξης για να ορθοποδήσει.

            Η όλη πορεία μπορεί να παρακολουθείται αρχικά σε εβδομαδιαία και μελλοντικά σε μηνιαία βάση, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Στόχος η αυτονομία και ατομική επάρκεια του πολίτη.

            Έτσι λειτούργησα εγώ, όταν είχα ανάλογες περιπτώσεις αστέγων (3) στο παρελθόν.  

            Τα υπνωτήρια και οι δημοτικοί ξενώνες (που ούτε τέτοια έχουμε ακόμη) δεν δίνουν μόνιμες λύσεις, αλλά εξυπηρετούν για λίγες μόνο εβδομάδες. Και επιπλέον στιγματίζουν, δεν εντάσσουν στην τοπική κοινωνία τους ανθρώπους που μαστίζονται. 

 

Χίος, 01-12-2024

Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος

πρ. Αντιδήμαρχος Πρόνοιας & Περιφ. Συμπαραστάτης του Πολίτη

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φ. Παπαδόπουλου