H υπεροψία και η σεμνότης (Εγκαίνια των Γραφείων της ΕΒΑΤ)

Παρ, 23/12/2022 - 20:28

Επιτέλους η ΕΒΑΤ απέκτησε νέα Γραφεία. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο χρειάσθηκε για να ετοιμασθεί ο χώρος στη Νέα Σμύρνη, έγιναν τα εγκαίνια των Γραφείων της ΕΒΑΤ παρουσία (χοροστατούντος) του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου και της κ. Αλεξάνδρας Προκοπίου (το γένος Μαμαλίγκα) η οποία, με τον σύζυγό της βέβαια, παρεχώρησαν το χώρο προς χρήση στους Βρονταδούσους, διότι τα προηγούμενα Γραφεία που είχε η ΕΒΑΤ στην Καλλιθέα «επέστρεψαν» στους ιδιοκτήτες τους, την οικογένεια του μακαρίτη Δ.Κ. Λω!...

Στο χώρο των εγκαινίων έφθασα με καθυστέρηση λόγω “traffic” και κακού υπολογισμού[2], κι έτσι δεν παραβρέθηκα στην κυρίως τελετή! Όταν έφθασα είχε αρχίσει το κέρασμα, το οποίο ήταν… πλουσιότατο! Αφού χαιρέτισα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας και τον συνοδό του, έναν νεώτατο διάκονο, κάθισα σε μια άκρη παρατηρώντας τους συμμετέχοντες οι οποίοι ήσαν πάρα πολλοί. Μεταξύ αυτών διέκρινα την κ. Μουτζούρη (σύζυγο του Περιφερειάρχη μας), τον συνάδελφο κ. Μαλαφή, ο οποίος είναι και υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, την κ. Μαριέλα Βαρώνη (Πρόεδρο του Σωματείου των Φίλων του Χιώτικου Χωριού), και βέβαια όλο το Δ.Σ. της ΕΒΑΤ που προσπαθούσε να περιποιηθεί τους καλεσμένους στην εκδήλωση[3].

Απ’ ότι έμαθα ωμίλησε δι’ όλίγον η κ. Προκοπίου και απήντησε ευχαριστώντας ο Πρόεδρος κ. Γκιάλας. Επίσης προσεφέρθησαν δώρα στην κ. Προκοπίου: Ένας πίνακας της κ. Σαρή και μια τιμητική πλακέτα για να θυμάται την εκδήλωση και την ΕΒΑΤ.

Κατά τη διάρκεια του κεράσματος έγινε προσπάθεια να πωληθούν και τα Ημερολόγια της ΕΒΑΤ. Μεταξύ αυτών που αγόρασαν μερικά ήμουν κι εγώ (είμαι πολύτεκνος). Πηγαίνοντας σπίτι άνοιξα και μελέτησα κάποιο από αυτά και βρέθηκα προ εκπλήξεων.

Έκπληξη πρώτη: πουθενά ΟΜΗΡΟΣ, ο άνθρωπος που δόξασε τη Χίο και με τα… «ίχνη» που άφησε εκεί (στην κοινή πατρίδα μας) προσπαθούμε να πολλαπλασιάσουμε την παρουσία των τουριστών!...

Έκπληξη δεύτερη: κάπου σε κάποιο σημείο των σελίδων του ημερολογίου (τοίχου) υπήρχαν… διαφημίσεις των χορηγών! Και καλά τα… παγωτά, τα γλυκά, τα ρούχα και τα αντικείμενα γενικώς τα οποία εδιαφημίζοντο, αλλά να διαφημίζονται και επώνυμοι, εκλεκτοί και φθασμένοι γιατροί, αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο και κολάσιμο!

Εγώ προ ετών, όταν μετά από δεκαετή πανεπιστημιακή καριέρα, μετά από 6 χρόνια υπηρεσίας στον «Άγιο Σάββα», μετά από 5,5 χρόνια μετεκπαιδεύσεως σε Αγγλία και Αμερική, «τόλμησα» να βάλω μια λογική επιγραφή με τα στοιχεία μου στο ιατρείο μου (που αποσύρθηκα), με κάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και με υποχρέωσε να το σμικρύνω κατά… 2 πόντους. Τώρα βέβαια βλέπω πελώριες φωτεινές επιγραφές συναδέλφων και διερωτώμαι: «Κοίτα πού καταντήσαμε»!

Αλλά για να επανέλθω στους συναδέλφους. Είναι λάθος η διαφήμισή τους! Ούτως ή άλλως είναι και φτασμένοι, και σωστοί, και επιτυχημένοι γιατροί[4]!...

Επανερχόμενος στα εγκαίνια, μου έκανε (μου κάνει) εντύπωση η σεμνότης της κ. Προκοπίου! Νομίζω ότι ο κ. Προκοπίου (ο οποίος επίσης είναι σεμνός και ταπεινός) αυτό εξετίμησε στην κ. Αλεξάνδρα και όχι μόνο την εμφάνισή της!

Τελειώνοντας, δεν μπορώ να μη συγχαρώ από καρδιάς, ΟΛΟ το Δ.Σ. της ΕΒΑΤ για το «κατόρθωμά» της (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, κάποιοι που έχουν ανακατευθεί στα «κοινά» με καταλαβαίνουν), όμως θα σταθώ ιδιαιτέρως στον Αντιπρόεδρο τον Γιάννη τον Κοτσάνη, τον οποίο τον είχα Ταμία όταν ήμουν Πρόεδρος της ΕΒΑΤ προ 30ετίας(;) περίπου!... Αυτός ο άνθρωπος είναι «μαμούνι» όπως λέμε στο χωριό, αλλά ευθυνόφοβος, ποτέ δεν δέχθηκε να αναλάβει Πρόεδρος, παρ’ότι πολλάκις του επροτάθη!...

Αγαπητοί Αναγνώστες και Αναγνώστριες βέβαια, αγαπημένα μου παιδιά και εγγόνια, αν προτιμάτε!

Είμαι 81 ετών, έχουν δει πολλά τα μάτια μου, κουράστηκα να ζω! Εύχομαι να περάσει κι αυτό το… «22» χωρίς άλλα απρόοπτα[5]. Αρκετά είχαμε μέχρι σήμερα! Καλές Γιορτές - Καλή Χρονιά!

Πάντα με ΑΓΑΠΗ, Α.Ι. Τριπολίτης, Ιατρός

 

[1] ΕΒΑΤ: Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής.

[2] Ξέχασα ότι η συγκεκριμένη Κυριακή ήταν εργάσιμη ημέρα.

[3] Ζητώ συγνώμη αν λησμόνησα να αναφέρω κάποιον επώνυμο, αλλά γινότανε «το σώσε».

[4] Μάλιστα κάποιος από αυτούς με έχει χειρουργήσει!

[5] 1822: Καταστροφή της Χίου, 1922: Καταστροφή της Σμύρνης, 2022: Καταστροφή της ηθικής (σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα!...).

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη