Η ανεργία των νέων ιατρών

Παρ, 27/09/2019 - 15:38

Ευρίσκομαι στη Χίο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των μαθημάτων στο «Σπίτι της Μαρίας» και στο Ιδιωτικό Λύκειο Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝ: Tsakos Enhanced Education Nautical School).

Το ταξίδι μου έγινε με το πλοίο της γραμμής και ήταν θαυμάσιο (κουνηθήκαμε πολύ λίγο) και ο λόγος που γράφω είναι ότι ενώ κοιμήθηκαν όσοι και όποιοι ήθελαν (όσοι δηλ. δεν είχαν αϋπνία), εγώ ο γιατρός, παρ’ ότι ήθελα να κοιμηθώ (και είχα καλοπληρώσει το κρεβάτι) δεν… τα κατάφερα κι εξηγώ για ποιο λόγο.

Μπαίνοντας στο πλοίο και πηγαίνοντας στη «ρεσεψιόν» (= υποδοχή, αλλά… ξεχάσαμε τα Ελληνικά), πάνω στον πάγκο μια επιγραφή καθαρογραμμένη αναφέρει: «Δηλώστε αν είστε γιατρός», οπότε μόνο αν είσαι ασυνείδητος το κρύβεις! Κι από εκεί αρχίζουν… τα προβλήματά μου (ως γιατρός εννοώ):

Κτυπάει που λέτε η πόρτα της καμπίνας και με παίρνουν μισοκοιμισμένο να εξετάσω κάποιον ασθενή! Ο ασθενής ήταν ένας νεαρός κρατούμενος για ανθρωποκτονία, Αλβανός, με το όνομα Γιώργος. Ήταν απλά ανήσυχος και τον εξήτασα χωρίς χειροπέδες. Η υπόλοιπη «παρέα» του ήταν άλλοι 12 νέοι στην ηλικία κρατούμενοι που διηκομίζοντο στις Φυλακές Χίου (πώς και γιατί δεν ρώτησα) και βέβαια οι φύλακες (οι συνοδοί) ήταν άλλοι τόσοι(;).

Με αφορμή αυτό το γεγονός και επιπλέον αυτά που ακούω από τις ιστορίες των ναυτικών που είναι η συνήθης παρέα μου (στο τάδε μέρος ήλθε Ρωσικό πλοίο και ο γιατρός του μας βοήθησε με έναν άρρωστο, στο τάδε μέρος ήλθε πολεμικό του στόλου των ΗΠΑ και μας βοήθησε με άλλον άρρωστο κλπ.) και από προσωπικές εμπειρίες, διερωτώμαι γιατί τα Ελληνικά πλοία δεν διαθέτουν γιατρό. Και δεν εννοώ τα φορτηγά, που έχουν κάποιο, λίγο πλήρωμα, εννοώ τα επιβατικά που έστω και τις λίγες ώρες που ταξιδεύουν, έχουν πάρα πολλούς επιβάτες που μια φορά να τύχει να είναι κάποιος σοβαρά ασθενής, θα πληρώνουν μια ζωή αποζημιώσεις!...

Κι επανέρχομαι στην πρότασή μου (στο αίτημά μου, αν προτιμάτε): εκεί που έχει 20 καμαρότους το πλοίο, ας πούμε ότι τους κάνει 21. Γιατί να μην έχει και το νέο γιατρουδάκι ένα «χαρτζιλίκι», μόνο να ζητάει την τύχη του στην ξενιτιά; Δεν μιλάω συνδικαλιστικά, δεν λέω αν είναι άδικος ο Θεός, μιλάω με την κοινή λογική!...

 

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Χάνομε τη γλώσσα μας (διαβάστε τις επιγραφές και θα καταλάβετε τι εννοώ), χάνομε τη θρησκεία μας (105 βουλευτές δεν ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο) και στα σχολεία (στα περισσότερα) δεν έγιναν αγιασμοί για την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Βάζεις την Ελληνική σημαία στο σπίτι σου και κάποιοι σε ειρωνεύονται! Αγαπητοί μου, κάτι δεν πάει καλά! Μήπως το «Σχέδιο Κίσινγκερ» (μαζί με την εισβολή των… αλλοδαπών) προχωρεί; Για σκεφθείτε το! Μαζί με τον αφελληνισμό (έχω κι εγώ παιδιά κι εγγόνια στην ξενιτιά), την υπογεννητικότητα, τα… «απόνερα» της κρίσεως, μήπως με όλα αυτά μαζί χάνομε και το Έθνος μας;

Είναι απλά μαθηματικά: Πολλαπλασιάστε την είσοδο (είναι η σωστή λέξη;) των αλλοδαπών Χ το χρόνο και θα βρείτε ότι σε ένα «α» χρονικό διάστημα θα είμαστε σε… ξένη χώρα! Εγώ ευτυχώς δεν θα προλάβω να τα δω! Είμαι μεγάλος στην ηλικία και δεν αισθάνομαι καλά. (Δεν θέλω να με λυπάστε, θα γλιτώσει το Κράτος και τη σύνταξή μου, όπως έλεγε κάποιος!!!).

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

 

 

Κοινοποίηση:

1)  ΠΙΣ (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο)

2)  ΙΣΑ (Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών)

3)  Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

4)  Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

5)  Υπουργείο Εργασίας (Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη)

6)  κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ιατρό, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Τριπολίτη