Η Ελλάδα πενθεί – Η κοινωνία αγανακτεί

Παρ, 01/03/2024 - 11:25

Πριν από έξι χρόνια γίναμε μάρτυρες της τραγωδίας στο Μάτι. Πριν από ένα χρόνο ζήσαμε το έγκλημα στα Τέμπη. Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε ως πολίτες την ασυδοσία και την ατιμωρησία; Οι επιτελείς του κράτους, οι αρμόδιοι στους δημόσιους φορείς και οι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή τηρούν τον όρκο που δίνουν για την προσήλωσή τους στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνουν; Όλοι μας σεβόμαστε τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας και λειτουργούμε στην κοινωνία με υπευθυνότητα;

Ζούμε καταστάσεις που μας προβληματίζουν, που μας ενοχλούν, που μας απογοητεύουν και κάποτε μας προκαλούν αγανάκτηση. Κρίνοντας με αντικειμενικότητα κάθε φορά τις Κυβερνήσεις διαπιστώνουμε ότι σε γεγονότα που προσλαμβάνουν εγκληματικό χαρακτήρα παρατηρούνται προσπάθειες συγκάλυψης ή παραπληροφόρησης. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τις δηλώσεις τους για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης υποτιμούν τη νοημοσύνη μας; Μήπως θα ήταν καλύτερα να καταργήσουν το προνόμιο της ασυλίας που έχουν οι βουλευτές και οι υπουργοί για πράξεις που οι απλοί πολίτες παραπέμπονται σε δικαστική κρίση; Έτσι θα αποδείξουν ότι υπηρετούν την ισότητα και την ευνομία.

Για την τραγωδία στο ΜΑΤΙ θρηνήσαμε 104 νεκρούς, για το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ ζήσαμε το αποτρόπαιο τέλος 57 συνανθρώπων μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να φροντίσει ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών με την αυστηρή τιμωρία των ενόχων, όποιο αξίωμα κι αν κατέχουν.

 

Άλλες απόψεις: Του Χρήστου Κοντογιάννη