Η μαστίχα και τα... καλά της

Τετ, 14/10/2015 - 20:07

Γράφω αυτό το κείμενο με την ευκαιρία των δημοσιευμάτων που παρουσιάστηκαν τελευταίως στον χιακό Τύπο, μήπως προσθέσω κι εγώ κάτι (κόκκος άμμου;) στο οικοδόμημα που κτίζεται για την αξία της Μαστίχας (το Μ κεφαλαίο διότι… είναι το τιμώμενο πρόσωπο)!

Προ ημερών λοιπόν ένιωσα «Εθνικήν Υπερηφάνεια» όταν κάποιος ασθενής μου μού ανέφερε ότι «βρήκε τη γιατρειά του» σε πρόβλημα που είχε στο στομάχι του, χρησιμοποιώντας Μαστίχα! Αυτό με έφερε πολλά χρόνια πίσω, το 1959, όταν ως φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έτρωγα (μέχρι το 1965) σε ένα εστιατόριο β΄ κατηγορίας που λεγόταν «Ζάππειο», Δεσπαιρέ και Δαγκλή γωνία, εκεί που ο Γκοτζαμάνης με το τρίκυκλό του χτύπησε τον αείμνηστο Λαμπράκη!

Προϊστάμενος και επιβλέπων στο «Ζάππειο» ήταν ο Τάκης(;), το δε «Ζάππειο» ανήκε στη σπιτονοικοκυρά μου, την «Κυρά-Φρόσω». Ο Τάκης λοιπόν με προβλήματα στο στομάχι του με είχε παρακαλέσει να του φέρνω (από τα τακτικά ταξίδια μου στη Χίο) ξερή Μαστίχα, την οποία και κονιοποιούσε, και – ω του θαύματος – βρήκε και αυτός τη γιατρειά του! Βέβαια δεν ήταν ο πρώτος (ούτε ο τελευταίος) που χρησιμοποιούσε αυτή την πρακτική μέθοδο!

Πολλά χρόνια μετά (2004) ως Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας διοργάνωσα Συνέδριο στη Χίο και για να τιμήσω την ιδιαιτέρα μου Πατρίδα, η εναρκτήριος ομιλία ήταν από τον επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Newcastle που είχαν ασχοληθεί με τις «Ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας στη θεραπεία του γαστροδωδεκαδακτύλιου έλκους»!

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι στοιχεία για τις ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας στο πεπτικό (και στη Δερματολογία και στη Στοματολογία) υπάρχουν από παλιά, δεν ασχολήθηκε κανένας από εμάς τους «παλιούς» συστηματικά και έτσι φθάσαμε στο σωτήριο(!) έτος 2015 για να μπορέσουν οι ασχολούμενοι με τη Μαστίχα και κυρίως οι μαστιχοπαραγωγοί να δουν τον ιδρώτα τους (όχι μόνο τον ιδρώτα και το αίμα του Αγίου Ισιδώρου) να μετουσιώνεται σε… χρήμα.

Κουράγιο λοιπόν πατριώτες μου… Αφήστε στην πάντα τα κομματικά (και τα συνδικαλιστικά) και κοιτάξτε να σταθείτε στα πόδια σας! Οι καιροί είναι δύσκολοι και δυσκολεύουν καθημερινά περισσότερο με την κρίση που περνάμε!...

Οίκοθεν νοείται ότι είμαι στη διάθεσή σας με τις όποιες γνώσεις μου και τις λίγες γνωριμίες μου (είμαι 37 χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και σκέπτομαι να εισηγηθώ για κάποια μελέτη στη Δερματολογία) να βοηθήσω ούτως ώστε η Μαστίχα να γίνει πλέον γνωστή και σε άλλους Τομείς!...

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

 

 

Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης

Ιατρός – Αγγειοχειρουργός

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη