Η ύβρις

Τετ, 02/03/2016 - 18:52

Η διανοούμενη διεθνούς επιστημονικού κύρους ιστορικός , ακαδημαϊκός, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης Jacqeline de Romilly είχε πει , και είχε γράψει, κατ' επανάληψη, πως ο πολιτισμός του ανθρώπου ξεκινά από εκείνη τη στιγμή που ένιωσε την ανάγκη να θάβει και να τιμά τους νεκρούς του..
Γνωστή στην διεθνή επιστημονική κοινότητα για την αγάπη και το θαυμασμό της στον Ελληνικό πολιτισμό, η Jacqeline de Romilly, τιμήθηκε και από την Ελληνική ακαδημία και πολιτεία κατ ' επανάληψη..
Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό.
Γύρω στο 1950 η Ένωση Μεστουσίων Αττικής , εμφορούμενη ακριβώς από τις αξίες αυτού του Ελληνικού πολιτισμού (που τόσο έχει θαυμαστεί, αλλά και χάριν του οποίου ειχε δημιουργηθει το κίνημα του φιλελληνισμού) έκανε έρανο μεταξύ των μελών της, για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, ενώ οι Μεστούσοι που είχαν χωράφια στην περιοχή που επελέγει να στηθεί το μνημείο των ηρώων , τα παραχώρησαν ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ στην επιτροπή που ειχε συσταθεί, με πρόεδρο τον αείμνηστο Αυγουστίνο Πασσάδη (βουλευτη Χιου )
Έκαναν δηλαδή ότι και οι πατεράδες τους είχαν κάνει μερικές δεκαετίες πριν, για να χτίσουν το σχολείο των Μεστών.
Η διαδοχή των γεγονότων είναι αποκαλυπτική της ιεράρχησης των αξιών της κοινωνίας των Μεστούσων...
Πρώτα (αμέσως μετα την απελευθέρωση της Χιου) κάνουν σχολείο, στο οποίο διδάσκονται οι αξίες του Ελληνικού πολιτισμού , και στη συνέχεια τιμούν τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι αυτές ακριβώς τις αξίες .
Μερικές δεκαετίες μετά , έρχονται μέλη της δική μας γενιάς (ευτυχώς όχι όλα) να ακυρώσουν τις ιδεολογικές επιλογές των πατεράδων μας...
'Οσοι δεν εχουν αλοτριωθεί από τη λαίλαπα του οικονομικού συμφέροντος ας κρατήσουν την ψυχραιμία τους, στο άκουσμα αυτής της ύβρης:
“ Ο χώρος που παραχωρήθηκε από τους χωριανούς για την τοποθέτηση του μνημίου των Ηρώων μας , να γίνει χώρος για να σταθμέυουν αυτοκίνητα.....”
Δεν είναι φάρσα.. 'Ηδη τον μισό χώρο τον έχουν αφαιρέση από το μννημείο και τον έχουν κάνει παρκινγ.....!!!!!
Και όμως τα Μεστά έχουν χώρο στάθμευσης στο Μιλητά, τον οποίο ποτέ δεν είδα γεμάτο...
Ίσως να γεμίζει μερικές μέρες το χρόνο . Ίσως. !!!
Αυτή τη στιγμή αν πάει κανείς σε αυτό το παρκινγ θα διαπιστώσει πως ο μεγαλύτερος χώρος καταλαμβάνεται από άχρηστα σαραβαλιασμένα αυτοκίνητα .
Ποιός είναι λοιπόν ο λόγος που με τόση επιμονή το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο επιμένει να κάνει χωρο στάθμευσης αυτοκινήτων το χώρο του μνημείου των Ηρώων???
Γιατί, δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποιος λόγος..!!
Θα συμβουλεύαμε το σημερινό τοπικό συμβούλιο , πριν συνταχθεί με την υβριστική για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας άποψη της μετατροπής του χωρου των Ηρώων σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων , να ψάξει το λόγο. ( για τους περισσότερους Μεστούσους είναι προφανής ,αλλά και για άλλους υπάρχει περισσότερο βάθος ...και υπάρχουν ήδη αρκετά ένγραφα που τεκμιριώνουν αυτη την άποψη)
Όσο έγραφα αυτό το κείμενο , τριγύριζαν μέσα στη σκέψη μου τα λόγια μιας άλλης μεγάλης Ελληνίδας που τιμά τη χώρα μας στον διεθνή επιστημονικό στερέωμα, και αφορoύν σε όσους επιμένουν ακόμα να προτάσσουν στη ζωή τους τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού :
Της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία , στην ερώτηση “γιατί σήμερα δεν υπάρχουν φιλέλληνες” απάντησε :
“ Για να υπάρχουν φιλέλληνες , πρέπει πρώτα εμείς να υπάρχουμε σαν Έλληνες ..”

Άλλες απόψεις: Της Ξένιας Φύλλα