Μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο!

Κυρ, 10/04/2022 - 18:41

Εντυπωσιακή και ελπιδοφόρα η ανακοίνωση του δρ. Albert Bourla, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, στα πλαίσια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών: «Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορούμε να αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο και στα επόμενα 2 χρόνια εμβόλια για άλλες ασθένειες».

Οι επιστημονικές λειτουργίες δεν είναι ωφέλιμο να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για κομματικές σκοπιμότητες.

Εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού ζήσαμε καταστάσεις που ξεπερνούσαν τα όρια της λογικής και της επιστημονικής δεοντολογίας.

Είναι γνωστή η πολιτική μάχη αντιπολιτευτικών κύκλων για την κατάργηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid, όταν οι  πολίτες άρχισαν να εμβολιάζονται.

Τότε ήταν βέβαια φανερή η αδυναμία τους να αρθρώσουν συγκεκριμένη πρόταση για το ποιος θα αναλάμβανε την παραγωγή και ποιες θα ήταν οι πηγές χρηματοδότησης.

Αν το μυαλό τους γυρίζει πίσω στην αλήστου μνήμης λειτουργία της Σοβιετικής Ένωσης, με την καθιερωμένη πρακτική του δογματικού κρατισμού, είναι βέβαιο ότι η οπισθοδρομική πρακτική δεν εξασφαλίζει την πρόοδο της επιστήμης, ενώ παρεμποδίζει την κοινωνική ευημερία.

Αυτοί που επαίρονται για την “προοδευτική” τους ιδεολογία μπορούν να μας εξηγήσουν, πώς θα συνεχιστούν οι επιστημονικές έρευνες για την κατάκτηση νέων επιτευγμάτων στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, όταν καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες διαθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά για να λειτουργούν;

Οι πολιτικοί για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία τους οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Όταν μένουν μακριά από ανερμάτιστους δογματισμούς ή παλαιοκομματικές πρακτικές τότε θα είναι πιο εύκολο να τους εμπιστευτούν οι πολίτες.  

Άλλες απόψεις: Του Χρήστου Κοντογιάννη