Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" 107 χρόνια προσφοράς

Παρ, 08/09/2017 - 16:06

 Όταν προ 47 ετών (σαράντα επτά ετών – από Φεβρουάριο του 1970) ερχόμουν για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ως αντι­καταστάτης του Καθηγητού Παναγιώτη Μπάλα (δάσκαλός μου και πνευ­ματικός μου πατέρας – αυτός με πάντρεψε) ποτέ δεν φανταζόμουν στη δια­δρομή του χρόνου πόσο έργο (θα) παρήγαγε το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Από τα Εξωτερικά του Ιατρεία διέρχονται ημερησίως περί τα 4.000 άτομα και εργάζονται στα διάφορα Τμήματά του 300 περίπου άτομα (ιατροί: 108, νοσηλευτές/νοσηλεύτριες: 96, και διοικητικό κλπ. προσωπικό: περίπου 186 άτομα).
Όμως εδώ ξεκίνησα να περιγράψω την ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι το έργο του Νοσοκομείου αυτού καθεαυτού:
Το Νοσοκομείο λοιπόν – ως γνωστόν – το προσέφερε στο Ελληνικό Κράτος ο ιδιώτης Ανδρέας Συγγρός, ο οποίος σε κάποια συνάντησή του με τον αείμνηστο Γ. Φωτεινό (Καθηγητής τότε της Δερματολογίας)… «ξενα­γήθηκε» στις καρβουναποθήκες του Πειραιά (Κερατσίνι, Ρέντη κ.ά.) όπου «εφιλοξενούντο» οι πόρνες (τα αφροδίσια νοσήματα «εθέριζαν» χωρίς ειδική θεραπεία). Ο Ανδρέας Συγγρός στο τέλος του περασμένου αιώνα, αφού τα βρήκε με την τότε Κυβέρνηση (όλες οι κυβερνήσεις έφεραν βαρέως τις δωρεές – «τους χάριζαν γάιδαρο και ήλεγχαν… τα δόντια του») ξεκίνησε την ίδρυση του νοσοκομείου, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να το τελειώσει (πέθανε το 1899). Το έργο το τελείωσε η άξια σύζυγός του Ιφιγένεια και το παρέ­δωσε το 1910[1].
Δεν θα αναφερθώ στο ιστορικό του Νοσοκομείου, για το οποίο άλλω­στε έχομε αναφερθεί στο παρελθόν. Εγώ ζώντας (μια ημέρα την εβδομάδα) τα τελευταία 47 χρόνια στο χώρο του, μπορώ να πω ότι, με εξαίρεση μικρό­τατα διαλείμματα, δουλεύει άριστα. Έζησα όλους τους Καθηγητές-Διευθυντές των τελευταίων ετών (αείμνηστοι: Καπετανάκης Ιωάννης, Στρατηγός Ιωάννης, Βαρελτζίδης Αντώνιος, και εν ζωή – γεροί να είναι – οι: Ανδρέας Κατσάμπας και Χριστίνα Αντωνίου).
Τα μικρότατα διαστήματα δυσλειτουργίας του, οφείλονταν σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και κομμάτων. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι όλα τα νοσοκομεία με ειδικό καθεστώς (Κληροδοτήματα) αποτελούν «καρφί» στο μάτι όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων, διότι δεν μπο­ρούν να τα «κουμαντάρουν» (να υλοποιήσουν τα ρουσφέτια τους)! Είμαι στη Διοίκηση του Δρομοκαϊτείου 36 χρόνια (8 χρόνια Πρόεδρος Δ.Σ.) και 4 φορές προσπάθησαν διάφορες κυβερνήσεις να «αλώσουν» το Κληροδό­τημα. Και τις 4 φορές κέρδισε το Κληροδότημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Για να επανέλθω στο σήμερα, αφορμή για το κείμενό μου έδωσαν τα εγκαίνια των αναδιαμορφωμένων χώρων των Ιατρείων Ψωρίασης και Δια­πυητικής Ιδρωταδενίτιδας που έγιναν σήμερα (30/8/2017). Αντιγράφω λοιπόν επακριβώς το Δελτίο Τύπου:
======================================================
Το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» εγκαινίασε τους αναδιαμορφωμένους χώρους των Ιατρείων Ψωρίασης και Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας
Δεν σταματώ να ονειρεύομαι.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η αγάπη για τη ζωή είναι.
Θετική διάθεση... αυτό είναι το μυστικό.
Κοιτάζω μπροστά με αισιοδοξία.
Διεκδικώ μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Εμπιστεύομαι τον δερματολόγο μου.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα που κοσμούν τους τοίχους των αναδιαμορφωμένων χώρων αναμονής των Ιατρείων Ψωρίασης και Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», με στόχο να καταστεί η εμπειρία της αναμονής της ιατρικής εξέτασης όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για τους ασθενείς. Επιπλέον, οι ασθενείς και οι επισκέπτες του Νοσοκομείου έχουν πλέον πρόσβαση σε ψηφιακό ενημερωτικό υλικό για τα δύο αυτά νοσήματα, δεδομένου ότι η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής εγκαινίων η Διοικήτρια και Διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Δερ­ματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Καθηγήτρια Χριστίνα Αντωνίου, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Διοίκησης του Νοσο­κομείου για τη στήριξη των ασθενών με χρόνια δερματικά νοσήματα.
Η ευεργετική επίδραση της καλής ψυχολογικής διάθεσης στην πορεία εξέ­λιξης των χρόνιων νοσημάτων, είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμβολή ενός «ζεστού» και «φιλικού προς τον ασθενή» νοσοκομειακού περιβάλλοντος συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί η αναμονή της ιατρι­κής εξέτασης. Ο σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι επομένως, διττός. Από τη μία πλευρά, επιδιώκεται η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς κατά την παραμονή του στους χώρους του νοσοκομείου και – το κυριότερο – η διατήρηση της καλής ψυχικής διάθεσης μετά την αποχώρησή του από αυτούς. Από την άλλη, η ενδυνάμωση του ασθενούς μέσα από την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για το νό­σημά του, ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί πληρέστερα τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του, να επικοινωνεί καλύτερα μαζί του και να συμμορφώνεται στην αγωγή.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι «απρόσωποι» χώροι αναμονής των Ιατρείων Ψωρίασης και Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας απέκτησαν φωτεινά χρώματα και οι τοίχοι «ντύθηκαν» με αισιόδοξα μηνύματα που εμψυχώνουν και εμπνέουν τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν θετικά την κατάσταση της υγείας τους, ενισχύοντας την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή τους. Παράλληλα, τα μηνύματα αυτά λειτουρ­γούν ως όχημα για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του νοσοκομείου για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς και οι επισκέπτες των εξωτερι­κών ιατρείων του Νοσοκομείου μπορούν να ενημερώνονται για τα χρόνια δερματικά νοσήματα μέσω της προβολής σχετικών video σε οθόνες που τοποθετήθηκαν ειδικά για αυτόν το σκοπό, ενώ στο Ιατρείο Ψωρίασης βρίσκεται επιπλέον στη διάθεση των ασθενών ένα tablet που παρέχει πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης ψηφιακής εφαρμογής.
Η Ψωρίαση και η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα είναι χρόνια αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα που χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, επιβαρύνουν σημα­ντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου κατά την ομιλία της, πολλοί ασθενείς εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο συναισθημάτων χαμηλής αυτοεκτίμησης, θλίψης και εγκατάλειψης των δραστηριοτήτων που τους ευχαριστούν, με συχνά καταστροφικές συνέπειες στις διαπροσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις τους. Για αυτόν το λόγο, η θεραπευτική διαχείριση της Ψωρίασης και της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη φροντίδα των συμπτωμάτων, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. «Σε αυτά τα δύο ιατρεία δίνουμε καθημερινό αγώνα για να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση των ασθενών για το νόσημά τους και για να τους προσφέρουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, με στόχο τη βελτίωση όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας τους. Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν ανάγκη έναν χώρο και έναν επιστήμονα που θα μπορέσει να τούς παρέχει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη σε συ­ναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετω­πίσουν τον αυτοαποκλεισμό από κοινωνικές, επαγγελματικές και οικογενειακές τους δραστηριότητες, αλλά και να συμβάλει στη γενικότερη βελτίωση της υγείας τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το έργο αναδιαμόρφωσης των χώρων αναμονής των δύο Ιατρείων υλοποιή­θηκε με την υποστήριξη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.
======================================================
Μένω στις τελευταίες δύο γραμμές του Δελτίου Τύπου που αναφέ­ρονται στην «υποστήριξη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie». Πολλοί (και πολλές) θα διερωτήθηκαν: «τι την έπιασε την εν λόγω εταιρεία και ξοδεύει τα χρήματά της για το Νοσοκομείο μας»! Η απάντηση είναι δεδομένη: Αυξάνει τον κύκλο εργασιών της αναμένοντας ανταπόδοση, τουτέστιν κέρδος! Πού το μεμπτόν; Οι άνθρωποι που χειρίστηκαν το θέμα με τις οδηγίες της Καθηγήτριας της Δερματολογίας κ. Χριστίνας Αντωνίου (Διοικήτριας και Διευθύντριας του Κληροδοτήματος) έχουν δώσει εξετάσεις για την εντιμότητά τους και έχουν πάρει άριστα. Άλλωστε η νέα εικόνα των Ιατρείων μιλάει μόνη της! Γιατί να ζούμε 100 χρόνια πίσω; Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙ­ΣΤΗΜΗ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΠΙΑΣΜΕΝΕΣ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ! Το κράτος αδυνατεί να βοηθήσει (και πριν την οικονομική κρίση) γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;
 
Φίλοι και Φίλες, Αδέλφια, Συνάδελφοι,
Ας ενσκύψουμε πάνω στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και μαζί με τη θεραπευτική (φαρμακευτική) αγωγή ας του χαμογελάσουμε, ας του πούμε και μια καλή κουβέντα. Τα χρόνια νοσήματα είναι ψυχοφθόρα, είναι ψυχο­σωματικές νόσοι, οι ασθενείς χρειάζονται (και) ψυχολογική βοήθεια!...
 
 
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Αγγειοχειρουργός – Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσ. «Α. Συγγρός»
(τα τελευταία 47 χρόνια)
 
 
Υ.Γ.: Επαναλαμβάνω ότι η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie με τα ειδικά φάρμακα που παράγει (και έχει – σχεδόν – την αποκλειστικότητα) γρήγορα θα κάνει απόσβεση κεφαλαίου: ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ!

[1]     Η ίδια τελείωσε και το κεντρικό κτίριο του «Ευαγγελισμού», στον οποίον υπήρξε και πρώτη Πρόεδρος του Δ.Σ. του! Το Νοσοκομείο «Ελπίς», έργο Συγγρού επίσης, δεν θυμάμαι πότε τελείωσε!... Ο Συγγρός τελείωσε επίσης όλα τα ημιτελή έργα: Ισθμό Κορίνθου, Καλλιμάρμαρο Στάδιο κ.ά.
 

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Ι. Τριπολίτη