Ο Δημήτρης Δ. Μελαχροινούδης και η Καλλιμασιά της Χίου

Τετ, 07/10/2015 - 19:56

Είναι η τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα που ξεκινάω να γράφω κάτι για την τελευταία έκδοση (βιβλίο) του Δημήτρη του Μελαχρινούδη, κατόπιν δικής του προτροπής και επιθυμίας[1], και κάπου «κωλώνω». Στην ένστασή μου «και ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω ένα πνευματικό κατόρθωμα», η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Γράψε τουλάχιστον για κάποια λάθη μου». Για να γράψεις βέβαια για κάποια λάθη, πρέπει όχι απλά να διαβάσεις ένα βιβλίο αλλά να το μελετήσεις! Όμως:

Τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη επισκέφθηκα τον κ. Γ. Τριανταφυλλάκη, Συμβολαιογράφο και γιο του Καπ. Λευτέρη του Τριανταφυλλάκη, που εκπροσωπούσε το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σίμου», ο οποίος μου προσέφερε το Καταστατικό του Ιδρύματος Σίμου και ένα βιβλίο με τίτλο «ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ το ΠΥΡΓΙ της ΧΙΟΥ».

Έχοντας λοιπόν και τα δύο βιβλία μπροστά μου, και χωρίς να θέλω να κάνω καμιά σύγκριση, βλέπω το μεν «Πυργί» να το έχουν «δουλέψει» πλειάδα αξιόλογων «εργατών του πνεύματος», με προεξάρχοντα τον (και) δάσκαλό μου Νικ. Γ. Τσική, τη δε «Καλλιμασιά», έρημος, βαρύς και μόνος ένας… Καπετάνιος ο Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης!

Στο «Πυργί» συνεργάζονται επαγγελματίες του είδους (πλην του Φιλολόγου κ. Τσική, κύριο επίσης ρόλο έπαιξε και έτερος Φιλόλογος ο κ. Ισίδωρος Ιω. Πρώιος) καθώς και αρκετοί (και αρκετές) «φιλολογούντες», ενώ το πράγματι γιγαντιαίο έργο της «Καλλιμασιάς» το έφερε σε πέρας (όπως είπα ήδη) μόνος ο κ. Μελαχροινούδης!

Να σημειωθεί ότι το «Πυργί» είναι επανέκδοση (2010) με πρώτη έκδοση το 1992 και με συγγραφέα τον Νικ. Γ. Τσική.

Για να επανέλθω στο φίλο μου τον Μελαχροινούδη και να του κάνω το… χατήρι να βρω έστω ένα λάθος: Στη σελ. 427 (στη Βιβλιογραφία) αναφέρει τον κ. Τσική ως Τσικινή Νίκο του Γ.

Κλείνοντας, αντιγράφω χωρίς – ελπίζω – να θεωρηθεί λογοκλοπή[2] – και εύχομαι στο φίλο μου το Δημήτρη: «Παρά το γεγονός ότι έχομε αμφότεροι διαβεί τον Ρουβικώνα, να προλάβομε να δούμε πολλά, ακόμα, ηλιοβασιλέματα».

Α, και για να μην το ξεχάσω: Το «Πυργί» 328 σελίδες, διαστάσεις 17x24 εκατοστά. Η «Καλλιμασιά» 478 σελίδες, διαστάσεις 21x32 εκατοστά. Το «Πυργί» εκδόθηκε[3] με προσφορά (έξοδα) του Ιδρύματος Σίμου. Για την «Καλλιμασιά», «…το Κράτος συνεισέφερε μια ΚΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (η έμφαση δική μου) και βοήθησαν και κάποιοι καλοί φίλοι»!;

Και πάλι, συγχαρητήρια σε όλους (και όλες) που συνεισφέρουν στη διατήρηση της Ιστορίας μας ασχολούμενοι με τη Χίο και προτρέπω τη νέα γενιά να ασχοληθεί και αυτή με περισσότερο ζήλο!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

και για τους Πυργούσους,

και για τους Καλλιμασιώτες,

και για όλους τους Χιώτες ΓΕΝΙΚΩΣ,

 

 

Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης


[1]     Η πρώτη μου γνωριμία με τον Καπ. Δημ. Μελαχροινούδη ήταν το κείμενό του «Περί των Υγειονομικών της Χίου στο β΄ μισό του 19ου αιώνα από τον Τύπο της εποχής».

[2]     «Το να αντιγράφεις κάποιον είναι λογοκλοπή. Το αντιγράφεις πολλούς είναι βιβλιογραφική έρευνα» (Wilson Mizner, 1876-1913, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας).

[3]     Έκδοση, εκδίδω κλπ. Μια λέξη με πολλές έννοιες και πολλές σημασίες!...

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Τριπολίτη