Χίος, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΧΣΑ) ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 20 (ΕΙΚΟΣΙ) ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (1997-2017)

Σάβ, 24/06/2017 - 08:42

Πάει κι αυτό, τελείωσε… όπως τελείωσαν και οι «ξεχασμένες» σφαγές (χάνομε σιγά-σιγά την ιστορία μας) και όσοι δεν ήλθαν στην εκδήλωση έχασαν! Πάμε λοιπόν:

18-06-2017, 11:00 π.μ., στο γνωστό μας Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11). Παρέα με τον Τάκη τον (Κώστα) Φαφαλιό (φίλο και πνευματικό μου πατέρα), μετά από κάποια αναζήτηση στους στενούς δρόμους της Πλάκας, υπό αρκετή (όχι καταρρακτώδη) βροχή, φθάσαμε 20 λεπτά πριν την προκαθο­ρισμένη ώρα. Παρών ο Πρόεδρος κ. Αργύρης Κοκκινάκης, κουρασμένος και με εμφανή τα σημάδια της αγωνίας για την επιτυχία (κυρίως την προ­σέλευση, λόγω καιρού) της εκδήλωσης, καθώς και ο ακούραστος (άνθρωπος για όλες τις δουλειές) Αντιπρόεδρος της ΟΧΣΑ Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ο οποίος είχε μεταφέρει και το δικό του (δεύτερο) πιάνο μήπως χρειασθεί.

Το Ιωνικό Κέντρο είναι περιττό να το περιγράψω. Αυτό που πρέπει να τονίσω, είναι ότι μετά τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού παιδικού φίλου μου αείμνηστου Ισίδωρου Κιολέογλου, η αφανής ηρωίδα σύζυγός του, και το συντήρησε, και το βελτίωσε, και το επαναδιακόσμησε!...

Μπαίνοντας στο χώρο λοιπόν, μας υποδέχθηκε και μας καλωσόρισε η κ. Κιολέογλου με ένα ωραίο χαμόγελο και με ένα ζεστό ποτό (τσάι του βουνού). Σιγά-σιγά μαζευτήκαμε περί τα 80-100 άτομα (αρκετά λόγω καιρού) και η εκδήλωση ξεκίνησε με καθυστέρηση 40 περίπου λεπτών (ας γκρινιάξει πάλι ο κ. Κοκκινάκης, αλλά κάποιοι από εμάς είχαμε και άλλες υποχρεώσεις, γι’αυτό και δεν καθίσαμε στην πλούσια δεξίωση που επακολούθησε).

Μετά από μια μικρή εισαγωγή από τον Πρόεδρο, τον Αργύρη τον Κοκκινάκη, και μια προσφώνηση και απαρίθμηση των επωνύμων που τι­μούσαν την εκδήλωση (εγώ αποφεύγω αυτού του είδους τις προσφωνή­σεις, διότι όλο και κάποιον ξεχνάμε) από τη χωριανή μου (Βρονταδούσαινα) Γενική Γραμματέα της ΟΧΣΑ Θεοδώρα Βασιλάκη, ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Βαρλάς (ο γνωστός ιστορικός) να μας «ταξιδέψει» πολλά χρόνια πίσω, και με τη βοήθεια ενός πιανίστα και δύο τραγουδιστών, να δημιουργήσει το συγκινησιακό κλίμα, τη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, που επεβάλετο για την περίσταση!

Και πάμε (γυρίζουμε) 20 χρόνια πριν όταν στον ίδιο χώρο (Ιωνικό Κέντρο) η ΟΧΣΑ υπό την προεδρία μου διοργάνωσε μια εκδήλωση με θέμα (τι άλλο;) τα προβλήματα του νησιού μας. Αντιγράφω την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

«Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής διοργανώνει συνάντηση στην Αθήνα, στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 – Πλάκα (Πλατεία Αέρηδων), στις 15-2-1997 και ώρα 6:00 μ.μ., προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν τα προβλήματα του νησιού μας. Σας παρακαλούμε να παρευρεθείτε.

Προσκεκλημένοι στη συνάντηση-συζήτηση είναι:

  • Η Υπουργός Αιγαίου κ. Ελισάβετ Παπαζώη
  • Οι Βουλευτές Χίου κ.κ. Α. Κοτσακάς και Θ. Βαρίνος
  • Πρώην Υπουργοί και Βουλευταί
  • Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Τ. Παπαδόπουλος
  • Ο Νομάρχης Χίου κ. Γ. Καλουτάς
  • Ο Δήμαρχος Χίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γ. Βαρκάρης
  • Οι Δήμαρχοι του Νομού
  • Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χίου
  • Τα Κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή
  • Πολιτευταί»

Ακολούθως στην πρόσκληση περιγράφεται το πώς μπορεί κανείς να προσεγγίσει το Ιωνικό Κέντρο, καθώς και το πρόγραμμα της συνάντησης.

Να μου επιτρέψετε εδώ μια μικρή παρένθεση. Στους τότε συμμε­τέχοντες διαβάζω αειμνήστους (π.χ. ο – τότε – Νομάρχης Χίου Γ. Καλουτάς) και αγαπημένα πρόσωπα όπως οι Α. Κοτσακάς, Θ. Βαρίνος, Ι. Μπουμπάρης, Γ. Βαρκάρης κ.α., κάποιοι εκ των οποίων έχουν προβλήματα υγείας και τους εύχομαι «περαστικά». Αναφέρω ονόματα διότι οι σημερινοί διοικού­ντες τη Χίο μας, δηλαδή αυτοί που τους εμπιστευτήκαμε τις τύχες μας (τη δική μας και των παιδιών μας), θα μπορούσαν να απευθύνουν ένα χαι­ρετισμό, έστω δι’αλληλογραφίας (εκτός κι εάν δεν προσεκλήθησαν).

Για να επανέλθω στην εκδήλωση, η ΟΧΣΑ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, έστω και με 100(;) άτομα. Και (δόξα τω Θεώ) άκουσα από πρώην Πρόεδρο του «Κοραή» να μουρμουρίζει: «Νομίζω ότι είναι καιρός ο Κοραής να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας»!...

Ας μου επιτρέψετε (τιμής ένεκεν) να αναφέρω το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΧΣΑ το οποίο «εβάλετο πανταχόθεν» (η «αντιπαλότης» ΟΧΣΑ-«Κοραή» είναι ακριβές αντίγραφο της αντιπαλότητας που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ «Παρνασσού» και της «Εταιρείας Φίλων του Λαού»). Γράφω λοιπόν λεπτομερώς: Πρόεδρος Αναστ. Ι. Τριπολίτης – Βροντάδος (ο υπογράφων το κείμενο), Α΄ Αντιπρόεδρος Γεώργιος Κεφαλάς – Κου­ρούνια Εγρηγόρο, Β΄ Αντιπρόεδρος Γεώργιος Σιδεράκης – Πατρικά, Γεν. Γραμματέας Ξένη Φύλλα-Γιούργη – Φίλοι του Κάμπου, Ειδ. Γραμματέας Δημ. Ποταμούσης – Άγιο Γάλας, Ταμίας Ιωάννης Μαλαφής – Τρύπες, Έφορος Πολιτιστικών Τίνα Μάσχα – Θυμιανά, και Μέλη τους: Ειρήνη Αγγελιδάκη – Φίλοι Ναγού, Κων/νος Ορφανός – Ψαρά, Σαράντ. Στρογγυλούδης – Κοινή, και Δημήτρης Σωτηράκης – Νεοχώρι.

Το πιο πάνω Δ.Σ. υπήρξε 20 χρόνια πριν! Έκανε ό,τι έκανε (άλλοι κρίνουν αν υπήρξε επιτυχημένο ή όχι) και… απήλθε (πρέπει να ξέρεις πότε να αποχωρείς). Άλλοι μας έκριναν και θα μας κρίνουν (δίνομε… εξετάσεις καθημερινώς). Γράφω αυτές τις γραμμές και πικραίνω κάποιους, αλλά… επιτέλους!

Τελειώνω με μια ευχάριστη είδηση και έναν έπαινο για το παρόν Δ.Σ. της ΟΧΣΑ. Επιτέλους, σε 2-3 μήνες ένα όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα: Η ΟΧΣΑ ΑΠΟΚΤΑ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗ!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ

 

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

πρ. Πρόεδρος ΟΧΣΑ

 

 

 

Υ.Γ.: Η πρόσφατη εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη, αλλά η επιλογή των τραγουδιών (όχι των τραγουδιστών) μπορούσε να ήταν πιο προσεκτική!...

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη