
Το Βόρειο Αιγαίο και η Χίος δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για την ελπίδα που πρέπει να ξαναβρούμε, ενάντια στην δυστοπία που ζούμε. Κατορθώθηκε, πρώτοι στην Ελλάδα, μια ευρεία συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), Αριστερών (ΣΥΡΙΖΑ) και επανεργοποιημένων Χιωτών Οικολόγων (Οικολογικός Άνεμος) για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.
Μου ζητήθηκε μια μικρή συμβολή στην περιβαλλοντική θεματική από την παράταξη «Αλλαγή πορείας» αφού με τίμησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Bάσω Χοχλάκα με θέση υποψηφίου. Κάποιες προτάσεις εμφανίζονται και στο φυλλάδιο, όσο αφορά την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών Νatura και τις ενεργειακές κοινότητες αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προσωπικές. Θα τις υπερασπιστώ!
• Προτάσσω ένα αξίωμα: Το φυσικό περιβάλλον είναι κεφάλαιο για την οικονομία και την ποιότητα ζωής του νησιού της Μαστίχας, και διατεινόμαστε ότι έχουμε ακόμη στη Χίο πλούτο φυσικών οικοσυστημάτων και μια από τις μεγαλύτερες βιοποικιλότητες στην Ευρώπη.
• Η διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών πρέπει να οδηγήσει ώστε να παραδοθούν αλώβητες στις επόμενες γενιές!
Ας αρχίσω με τα της Νότιας Χίου:
• Η ανάδειξη του μεσαιωνικού κάστρου των Δοτίων στη Νότια Χίο και της οικοπαρατήρησης με την εκτεταμένη επανίδρυση του δρόμου Εμποριός - Τίμιος Σταυρός Βρουλιδιών.
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο στο πλαίσιο της νέας δασικής στρατηγικής και του υπέρτερου στρατηγικού στόχου της πράσινης ανάπτυξης να φυτευτεί ένας μεγάλος αριθμός, δισεκατομμύρια δέντρα, το 2030 σε όλη την Ευρώπη. Στους επιλέξιμους δικαιούχους, περιλαμβάνονταν όχι μόνο παραγωγοί, αλλά ιδιώτες και διαχειριστές δημοσίων εκτάσεων, όπως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να έχει ενεργητικό ρόλο στη δάσωση της Νότιας Χίου ως επιλέξιμος δικαιούχος, αποκλειστικά χρησιμοποιώντας δενδρίλια μαστιχόδεντρου που θα προσφέρει σε φορείς όπως η ΕΜΧ και εθελοντικές ομάδες.
-Αμείωτο ενδιαφέρον ως προς την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Βόρεια Χίος, Οινούσσες, Αντίψαρα) με νέες, βαριές, ασύμβατες χρήσεις.
• Μια σωστή στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης κατάλληλη για τον τόπο μπορεί να βελτιστοποιήσει τις ωφέλειες και να εξαλείψει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις. Ο πεζοπορικός τουρισμός έχει αποτελέσει μια εξαιρετική πρόταση για το νησί της Χίου με την ενιαία πεζοπορική διαδρομή, με βάση την πρόταση του Συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών Χίου». (Μετά από την μακροχρόνια εργασία του καθηγητή Γ. Χαλάτση). Οφείλουμε να είναι η κύρια παρέμβαση στο δίκτυο ΝΑΤURA με καθαρισμό των μονοπατιών, αποκατάσταση των ζημιών και φθορών, στήριξη των μονοπατιών, αναδιαμόρφωση των τμημάτων με προβληματική πρόσβαση, τοποθέτηση βοηθητικού εξοπλισμού, σήμανση και την πληροφόρηση. (Ένα αντιπαράδειγμα: Το ορειβατικό καταφύγιο του Βικιού, όπως σωστά επισημάνθηκε πρόσφατα στη “Αλήθεια”, χτισμένο μέσα στον δρυμό, το αφήσαμε και καταστράφηκε αποτελώντας σήμερα ένα στερεό απόβλητο της περιοχής.)
• Επικαιροποίηση στα καταφύγια άγριας ζωής όπου πρέπει, πάσει θυσία, να απαγορεύονται η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο και η καταστροφή των φυτοφρακτών. Ειδικότερα, πρέπει να απαγορεύεται η ανάπτυξη υδατοκαλλιεργητικών / ιχθυοτροφικών δραστηριοτήτων εντός θαλάσσιων καταφυγίων άγριας ζωής» όπως η πρόσφατη εγκατάσταση ιχθυοτροφικής μονάδας στην Πελαγόνησο, στο διαμέρισμα της Ελάτας.
• Η Χίος ευτυχώς δεν χρειάζεται να γίνει Μύκονος! Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και μικρές ομάδες επισκεπτών, πολύ διαφορετικών από τους τουρίστες μαζικού τουρισμού, με χαρακτηριστικά όπως το σχετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το ενδιαφέρον για τον τοπικό πολιτισμό και γενικότερα για την κοινωνία που επισκέπτονται (πολιτιστική κληρονομιά, μνημεία, γλώσσα, κουζίνα, αγροτικά αυθεντικά προϊόντα), αυξημένο ενδιαφέρον για επαφή με τη φύση, για ηρεμία και υγιεινή ζωή.
• Η Παράταξη ως πρόταγμα οφείλει να στηρίζει τη Δημοκρατική πολιτική που θέλει τον πολίτη κοινωνό των περιοχών Νatura. Τί εννοώ: Από την προσωπική μου τροφοσυλλεκτική εμπειρία, οι Χιώτες κυνηγοί και ερασιτέχνες ψαράδες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ασκούν υπεύθυνα ήπιες δραστηριότητες field sports και είναι σύμμαχοι στη βιοφιλία.
• Προτεραιοποίηση της Βόρειας Χίου στο master plan της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόρειου Αιγαίου με στόχο η προστασία του περιβάλλοντος να πάει μαζί με την ανάπτυξη της περιοχής, όπως όλη αυτή η προσπάθεια που έβαλε την Λίμνη Πλαστήρα στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Η αναπτυξιακή εταιρία θα μπορεί να εκδίδει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που, αν χρειαστεί, ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ σε ιδιώτες ελεγκτές μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που σύμφωνα με τον τελευταίο, οικοκτόνο, νόμο της κυβέρνησης Ν.Δ πληρώνονται απευθείας από τον ιδιώτη επενδυτή που ελέγχουν!!
• Η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να γίνεται από ομάδα επιστημόνων (Βιοεπιστημόνων, Γεωτεχνικών) που έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ σχέση με την λειτουργία των ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ φυσικών οικοσυστημάτων, δηλαδή να γνωρίζουν την λειτουργία των ζωικών και φυτικών κοινωνιών και των οικοσυστημάτων που σχηματίζουν και συμμετέχουν και να έχουν την επιστημονική ικανότητα και γνώση να αξιολογήσουν τα πραγματικά αποτελέσματα από την όποια σχεδιαζόμενη παρέμβαση για εκμετάλλευση.
• Όσο αφορά τις Εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα υποστηρίξω ότι συγκεκριμένα για τη Χίο:
A. Ανεμογεννήτριες: Για τις επίγειες πιθανόν θα πρέπει να μπουν περιορισμοί ύψους, πλήθους ή άλλων διαστάσεων. Για τις θαλάσσιες, αυστηροί κανόνες χωροθέτησης.
B. Ηλεκτρικά, υδραυλικά δίκτυα: θα πρέπει να είναι όλα υπόγεια
Γ. Θα πρέπει να εξαιρεθούν μονάδες βιομάζας και βιοαερίου διότι απαιτούν πολλές μεταφορές πρώτης ύλης και προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης και παράγουν ανεπιθύμητα αέρια.
Οι περιοχές που θα χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα κατάλληλες για την ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας (περιοχές πρώτης επιλογής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα πρέπει να είναι περιορισμένες και σαφώς καθορισμένες, αποφεύγοντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερο τις περιβαλλοντικά πολύτιμες περιοχές και δίνοντας προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, σε υποβαθμισμένες εκτάσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργικούς σκοπούς.
• Γενικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να διαφωνούμε σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στις ζώνες έξω από τους σκληρούς πυρήνες προστασίας της φύσης Αλλά ΟΧΙ σε περιοχές πολύτιμες για την διατροφική ασφάλεια της Χίου, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης καλλιέργειας μαστιχόδεντρων.
Ένα τελευταίο, μια και ολοκληρώνεται μια πετυχημένη φέτος τουριστική περίοδος για τη Χίο και εκπονούνται αρκετά νέα τουριστικά projects: Για τα τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί ύψους κτιρίων, ελάχιστες αποστάσεις κτιρίων και κυρίως συστήματα εξοικονόμησης νερού και διατήρηση χλωρίδας και πανίδας στις μη οικοδομήσιμες επιφάνειες.
Υ.Γ.: Τρίτη 19/9, πρώτα ο Θεός, η υποψήφια Περιφερειάρχης θα περάσει το απόγευμα, από την πλατεία Πυργίου.